Ondřej Škvor
18. ledna 2022 • 15:55

Šéf NSA Neusser: Až opadne omikron, chceme víc diváků. Chválí Válka

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pravidelně jedná s ministerstvem i svazy, aby možné dopady covidových vln sport ustál co nejlépe. A aby se vrátili fanoušci na tribuny.  Šéf Národní sportovní agentury Filip Neusser věří, že nejpozději s evropskými fotbalovými poháry a hokejovým play off už limit tisíce diváků padne.



Od pondělí platí i pro sportovce, víc pro ty z kolektivních sportů, povinnost pravidelného testování. Filip Neusser věří, že zanedlouho přijde rozvolnění.

Vynutilo si opatření nějaké zvláštní kroky ze strany NSA?
„Je to reakce ministerstva zdravotnictví na akutní hrozbu mutace omikron, která se týká celé společnosti. Pro nás je určitě přijatelnější varianta testování sportovců než zavírání sportovišť, jak tomu bylo před rokem. Nicméně doufám, že jakmile současná vlna a akutní hrozba opadne, opatření se znovu rozvolní.“

Co znamená pro další fungování sportovního kolektivu pozitivní test?
„Na tuto otázku bohužel nelze odpovědět obecně. Jak jsme byli informování při jednáních na ministerstvu zdravotnictví, každý případ řeší vždy individuálně místně příslušná hygienická stanice.“

Existuje hranice, při které už jde do karantény celý kolektiv?
„Obecná pravidla, která by určovala, při jakém počtu nakažených sportovců v kolektivu zamíří celý tým do karantény, nejsou. Při pozitivním nálezu zástupci hygienické stanice posuzují všechny okolnosti, jak často byl daný kolektiv pohromadě, kolik členů je očkováno a podobně.“

Do jaké míry je očkování negativně testovaných podstatné pro případné uvalení karantény?
„Ze zkušeností můžeme říci, že pokud je daný kolektiv naočkovaný a objeví se například pouze jeden nebo dva pozitivní nálezy, jsou ostatní spoluhráči otestováni PCR a v případě negativních testů normálně pokračují dál, bez karantény. Fungování kolektivu to omezí minimálně oproti tomu, kde by například byla polovina členů kolektivu nenaočkovaná.“

Poloprázdné tribuny v třinecké aréně
Poloprázdné tribuny v třinecké aréně

Máte snahu jakkoli tlačit na sportovce, aby se očkovali?
„My nijak na sportovce netlačíme, nicméně ve spolupráci se sportovními svazy se jich o nutnosti očkování samozřejmě snažíme přesvědčit co nejvíce. Rovněž jsme zapojili reprezentanty do kampaně Tečka za koronavirem. A musím říci, že z přístupu profesionálních sportovců jsem velmi nadšený, máme zejména ve fotbalových a hokejových profesionálních soutěžích týmy, kde je naočkováno 100 % sportovců nebo se této metě blíží. Sparta i Slavia navíc nyní otevřely na svých stadionech očkovací centra, to je skvělý nápad, který jednoznačně podporujeme.“

Jak to vypadá s návratem diváků na stadiony?
„Ministerstvo zdravotnictví je v současnosti velmi obezřetné kvůli mutaci omikron. Já jsem rád, že se nám podařilo vyjednat, že nedojde ke zpřísnění opatření, jak navrhovalo. Opatření zůstala stejná. Zároveň ale připravujeme ve spolupráci se sportovními svazy podmínky návratu diváků na sportoviště. Tam jde zejména o to, že plošná opatření na 1000 diváků nereflektují rozdílná sportoviště – proč by na fotbalovém stadionu s kapacitou přes 15 000 diváků, který není navíc uzavřený, mělo být maximálně 1000 diváků stejně jako v uzavřené volejbalové hale s kapacitou 1200 lidí?“

Takže jste optimista?
„Pevně věřím, že se potvrdí odhady odborníků a mutace omikron se brzy přežene a budeme moci nastavit tato nová pravidla pro účast diváků na sportovištích. Nerad bych se díval na play off hokejové extraligy, které se hraje před pár diváky, nebo zápasy evropských pohárů pražských „S“ proti Fenerbahce, resp. Partizanu Bělehrad před skoro prázdnými stadiony. Byla by hrozná škoda jak pro hráče, tak pro fanoušky, kdyby zde mohlo být pouze pár procent z celkové kapacity stadionů.“

Válek? Prý perfektní

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek sport nepřehlíží. Alespoň podle Filipa Neussera, předsedy NSA. „Přístup pana ministra Válka ke sportu je z naší strany perfektní a já bych mu chtěl tímto moc poděkovat,“ říká. Neusser nyní na základě požadavku ministerstva připravuje podklady, aby se sport s covidem vypořádal co nejlépe.

„Pan ministr si je problémů vědom, sám se k tomu v médiích vyjadřuje. Ví, že není možné mít Jizerskou 50 pouze se sty účastníky s rouškou místo obvyklých několika tisíc a podobně. Byli jsme vyzváni panem ministrem, ať dáme dohromady potřeby sportovních svazů, významných sportovních akcí a společně nastavíme bezpečné podmínky. Samozřejmě je jasné, že jde v první řadě o bezpečnost, takže to nikdy nebude přesně podle našich představ, ale zatím se daří vyjednávat se zástupci ministerstva zdravotnictví oboustranně přijatelné kompromisy,“ tvrdí Neusser.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 6. 5. 2022
16:45
6. 5. 2022
Fotbal

Fotbalisté Wolverhamptonu se budou muset v sobotním zápase Premier League na hřišti Chelsea obejít bez trenéra Bruna Lageho. Portugalský kouč měl pozitivní test na koronavirus a na Stamford Bridge s týmem nemůže odcestovat. Na lavičce ho v duelu s třetím týmem tabulky zastoupí trenér brankářů Tony Roberts. Lage je v izolaci, na přípravě na zápas se ale stále podílí.

Zprávy ze dne 6. 5. 2022
13:12
6. 5. 2022
Svět

Kvůli nepolevující pandemii koronaviru se v Číně opět ruší a odkládají významné sportovní akce.

  • Asijské hry, které se měly konat v září v Chang-čou, byly odloženy. Podle agentury Reuters o tom rozhodl Asijský olympijský výbor s tím, že budou přesunuty na příští rok.
  • Čína kvůli přetrvávající pandemii přišla o oba letošní mítinky atletické Diamantové ligy. Vedení seriálu dnes na webu informovalo tom, že místo Šanghaje a Šen-čenu se bude závodit v Polsku.
  • Blízko je údajně oznámení zrušení letní univerziády, kterou má v březnu hostit Čcheng-tu.
  • Nejistý je také osud mistrovství světa družstev ve stolním tenisu, které už bylo kvůli covidu-19 z dubna přeloženo na podzim. Šampionát by se měl rovněž v Čcheng-tu uskutečnit na přelomu září a října.
Zprávy ze dne 25. 3. 2022
14:52
25. 3. 2022
Svět

Čtyřnásobný mistr světa F1 Sebastian Vettel přijde kvůli covidu i o druhý závod sezony v Saúdské Arábii. V Aston Martinu ho nahradí Nico Hülkenberg.

Zprávy ze dne 24. 3. 2022
14:53
24. 3. 2022
Svět

Hvězdný rozehrávač Kyrie Irving bude moci znovu nastupovat v basketbalové NBA za Brooklyn i v domácích zápasech, i když nemá vakcínu proti koronaviru. Starosta New Yorku Eric Adams dnes udělil výjimku z očkování sportovcům, umělcům a zaměstnancům města, takže budou smět do uzavřených prostor. Podle dnešního Adamsova vyjádření vstoupí výjimka v platnost s okamžitou účinností. Těžit z ní budou například i neočkovaní baseballisté New York Yankees a Mets.

Zprávy ze dne 17. 3. 2022
10:57
17. 3. 2022
Svět

Německý pilot formule 1 Sebastian Vettel z Německa se kvůli nákaze koronavirem nezúčastní úvodní Velké ceny sezony v Bahrajnu. V kokpitu vozu týmu Aston Martin nahradí čtyřnásobného mistra světa tento týden jeho krajan Nico Hülkenberg, jenž je oficiálním rezervním jezdcem stáje. O výměně jezdců informoval Aston Martin na webu den před úvodním tréninkem na nedělní Grand Prix.

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud