Jiří Fejgl
4. března 2022 • 04:55

Střelci i čísla z derby: legendy a vlastňáky, památný gól zadkem

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
4
  • Video se připravuje ...

    Padesát devět ostrých střetů, v nichž pánové zapsali sto třicet osm gólů, 2,3 na zápas. Fotbalové derby Sparta vs. Slavia se bude v neděli hrát v samostatné české lize (tedy od roku 1993) pošedesáté. Na špici tabulky střelců největšího utkání se v současnosti drží klubové legendy obou stran. Stejný počet branek jako Milan Škoda, Horst Siegl, Vratislav Lokvenc a David Lafata - konkrétně pět - však darovali rivalovi také sami hráči Slavie, statistici jim napočítali pět vlastních branek. Kdo tedy pálil nejvíce?

  • MILAN ŠKODA (36)

    Ve Slavii: 2011 - 2020
    Zápasy: 14
    Góly: 5

    Branky střádal po jedné - a také ve velkých nervech. Vždyť hned dvakrát dorovnával výsledek derby v poslední minutě z pokutového kopu. Poprvé se to stalo na jaře 2017, podruhé o rok později.

    TOP góly Milana Škody: sóla, loby i drtivé hlavičky
    Video se připravuje ...

  • HORST SIEGL (53)

    Ve Spartě: 1993 - 2000
    Zápasy: 12
    Góly: 5

    Jde o bilanci v samostatné lize, blonďatý kanonýr působil na Letné už od roku 1987. V české nejvyšší soutěži se v derby nejvíce zaskvěl 10. dubna 1994, kdy přispěl k demolici Slavie 4:1 třemi brankami.

    NEJ momenty derby: připomeňte si staré řežby odvěkých rivalů
    Video se připravuje ...

  • VRATISLAV LOKVENC (48)

    Ve Spartě: 1994 - 2000
    Zápasy: 11
    Góly: 5

    Autor nejrychlejší branky v ligové historii (za Hradec skóroval v Liberci po 10,5 vteřinách hry) či držitel pěti titulů se Spartou zažil nejlepší derby v květnu 2000. Dal dvě branky, stal se mistrem a odešel do německého Kaiserslauternu.

  • DAVID LAFATA (40)

    Ve Spartě: 2013 - 2018
    Zápasy: 11
    Góly: 5

    Za Spartu nasázel 83 ligových branek, v derby jich nastřádal pět. Byť je rekordmanem v počtu hattricků v české lize (má jich na kontě 10), proti Slavii se pouze jednou prosadil dvěma trefami. Jinak připisoval po jedné.

  • VLASTNÍ GÓLY

    Záložník Michal Sáček si dal v derby sice památný vlastní gól zadkem, ale mnohem „úspěšnější“ jsou v této disciplíně slávisté. Ti pomohli podobným způsobem v samostatné lize soupeři hned pětkrát. Tady je seznam:

    Jan Suchopárek: 10. září 1995, 0:2.

    Pavel Novotný: 22. září 1996, 1:1.

    David Hubáček: 13. dubna 2013, 1:3.

    Milan Bortel: 28. září 2013, 0:2.

    Tomáš Souček: 17. března 2018, 3:3.

    Sparta - Slavia: Olayinkova rána se od Sáčkových hýždí odrazila do sítě, 0:2!
    Video se připravuje ...

  • Sparta Praha vs. Slavia Praha

    V české lize, která se hraje od sezony 1993/94 se největší kluby utkaly celkem v padesáti devíti případech. Jaká je bilance?

    Výhra Sparty: 25 (15 doma, 10 venku)
    Výhra Slavie: 13 (8 doma, 5 venku)
    Remíza: 21
    Skóre: 79:59
    Žluté karty: 139:154
    Červené karty: 9:10
    Proměněné penalty: 2:4

    Zdroj: fortunaliga.cz

  • Střelci v derby - Sparta (79 gólů)

    5 - Horst Siegl, Vratislav Lokvenc, David Lafata, vlastní.
    4 - Jiří Jarošík.
    3 - Václav Kadlec.
    2 - Roman Vonášek, Benjamin Tetteh, Léonard Kweuke, Tomáš Jun, Guélor Kanga, Jiří Homola, Bony Wilfried, Marek Kincl, Ladislav Krejčí st., Nicolae Stanciu.
    1 - Pavel Horváth, Karel Poborský, Josef Hušbauer, Václav Koloušek, Martin Frýdek st., Michal Kadlec, Zdeněk Pospěch, Radim Holub, Pavel Novotný, Tomáš Přikryl, Kamil Vacek, Pavel Nedvěd, Jiří Novotný, Miroslav Matušovič, Radoslav Kováč, Ondřej Zahustel, Josef Obajdin, Peter Grajciar, Jakub Brabec, Martin Hašek st., Libor Sionko, Miroslav Baranek, Lukáš Haraslín, Lukáš Vácha, Vladimír Labant, Nhamoinesu Costa, Jozef Kostelník, Miroslav Slepička, Bořek Dočkal, Srdjan Plavšič, Roman Hubník, Petr Gabriel.

    Zdroj: csfotbal.cz

  • Střelci v derby  - Slavia (59 gólů)

    5 - Milan Škoda.
    4 - Tomáš Souček, Pavel Kuka.
    3 - Vladimír Šmicer, Martin Latka, Robert Vágner.
    2 - vlastní, Pavel Horváth, Stanislav Vlček, Jaromír Zmrhal, Zdeněk Šenkeřík, Abdallah Sima, Richard Dostálek.
    1 - Karel Poborský, Josef Hušbauer, Jan Vošahlík, Petar Musa, Muris Mešanovič, Petr Janda, Tomáš Holeš, Karel Piták, Simon Deli, Lukáš Masopust, David Kalivoda, Radek Bejbl, Ondřej Lingr, Miroslav Stoch, Alexandru Baluta, Daniel Pudil, Matej Krajčík, Jiří Vávra, Ondřej Kúdela, Mickael Tavares, Tomáš Kuchař, Petr Trapp, Stanislav Tecl.

    Zdroj: csfotbal.cz

    Sparta - Slavia: Souček poslal Heču na druhou stranu a proměňuje penaltu - 0:1!
    Video se připravuje ...

  • Dvojití agenti

    Jsou tři, všichni záložníci. Trio borců se střelecky prosadilo v derby v obou dresech. Pavel Horváth skóroval dvakrát za Slavii, jednou za Spartu. Zajímavé je, že v obou dresech zažil pocit jediného střelce ve velkém duelu, tedy zařídil výhru 1:0. Karel Poborský s Josefem Hušbauerem zapsali po jednom úspěchu na obou stranách.

  • Nejpřekvapivější hrdina

    V lize nabral za 9 sezon 168 zápasů a 14 branek. Pouze jednou se však trefil dvakrát v zápase. Jiří Homola byl opravdu spíš ten řízek, který se v obraně s nikým nemazal.

    Životní den zažil 16. října 2004. Derby na Letné rozsekl dvěma brankami během pěti minut ve druhém poločase. Sparta zvítězila 2:0. „Ani si neuvědomuju, co jsem udělal. Já do střel spíš skáču,“ usmíval se po duelu.

  • Tátové předčili syny

    Dvě dvojice otec a syn naskočily v české lize do derby. Dua mají dost společného. Všichni natahovali dres Sparty, všichni čtyři jsou Martinové - a v obou případech byl střelecky úspěšnější senior.

    Martin Frýdek starší skóroval 19. září 1993, Letenští tehdy hráli se Slavií 1:1. Jeho potomek sice odehrál o tři střety s červenobílými více (11:8), mezi skórující se však nezapsal.

    Totéž platí i v případě jména Hašek. Martin starší se trefil 1. prosince 2000 při výhře 3:1, syn Martin ho nenapodobil. Mírnou omluvu však má. Zatímco táta si vyzkoušel největší střetnutí ligy devětkrát, on pouze dvakrát.

Vstoupit do diskuse
4

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud