6. března 2022 • 04:45

Plzeň, model 2:1 ve Zlíně: síla kapitána, Bílkovy emoce i Vrba pod tlakem

Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Fotbalisté plzeňské Viktorie zvládli další sobotní úkol. Ve Zlíně zvítězili 2:1 a odvezli si důležité tři body. Těsné, ubojované výhry odvíjející se od poctivé defenzivy a vynikajícího Jindřicha Staňka v brance jsou na západě Čech koloritem. Viktoria nenápadně, ale konstantně sbírá body a drží krok s pražskými rivaly. Před nedělním derby jí znovu patří vedení v tabulce. Co nabídl sobotní duel ve Zlíně?  

  • Plzeň 2:1 a Vrba je pod tlakem

    Posedmé v ligové sezoně uzmuli body za výsledek 2:1, počtrnácté vyhráli o jediný gól. Bílkova Plzeň je mentálně silná, odolná, na hřišti jde nekompromisně za úspěchem, byť kolikrát nejde o pochvalnou krasojízdu. „Plzeň má dobrý tým. Určitě není náhoda, že vyhrává o gól. Umí využít z minima maximum. Takhle se vyhrávají tituly,“ ocenil po sobotním souboji zlínský záložník Robert Hrubý. Plzeňským oblíbeným výsledkem skončily obě partie proti Zlínu v aktuální sezoně. Plzeň výhrou znovu odskočila Slavii i Spartě a v neděli můžou hráči v klidu sledovat, jak dopadne velký šlágr. Zvlášť Pavel Vrba se Spartou musí cítit tlak – aktuálně na Viktorii ztrácí deset bodů (byť s dvěma zápasy k dobru), ale jakákoliv další ztráta může být směrem k boji o titul fatální.

  • Parťáci, nebo konkurenti?

    Když je na hřišti jeden, druhý většinou na svého parťáka kouká z lavičky. Plzeň dlouhodobě nastupuje s jedním hroťákem, do druhé půle ve Zlíně ale udělal trenér Bílek změnu. Místo Aleše Čermáka vyslal na plac druhého útočníka Tomáše Chorého, který proměnil vítěznou penaltu. Jean-David Beauguel zápas rozjel od prvních minut a obstaral vyrovnání na 1:1. Na jaře zacílil poprvé přesně, celkově v aktuální ligové sezoně zapsal už jedenáct branek. Přesto, že v boji o korunu ligových střelců potřebuje každý zásah, penaltu gentlemansky přenechal svému kolegovi – konkurentovi. Chorý proměnil a ideálně oslavil narození dcery Lindy. „Patří mu velký dík. Mezi útočníky je vždycky rivalita, ale on teď ukázal, že přátelství je přednější než góly,“ děkoval vytáhlý forvard z Hané.

    Zlín - Plzeň: Chorý s přehledem proměnil penaltu, Viktoria otočila na 2:1!
    Video se připravuje ...

    Zlín - Plzeň: První šance a hned gól! Kaša trefil břevno, Beauguel dorazil do odkryté sítě, 1:1
    Video se připravuje ...

  • Odvážný Bílek v emocích

    Souvisí to s předchozím bodem. Michal Bílek se svým trenérským štábem neváhá sáhnout do sestavy i taktického plánu, pokud se mu něco nezdá. Ve Zlíně tušil, že se mu vepředu může hodit hrubá síla. Na trávník vyslal už na začátku druhé půle druhého útočníka, což výrazně pomohlo soupeře zlomit. Beauguel i Chorý obstarali branky, tenhle tah se povedl. „Oni jsou zvířata v pokutovém území,“ charakterizoval plzeňské úderné duo zlínský kouč Jan Jelínek. Jeho protějšek, který trénoval i ve Zlíně, má pověst muže se zachmuřenou tváří, v níž skrývá své pocity. Tentokrát ale Bílek koučoval s řádným adrenalinem v těle – často startoval ze střídačky směrem k hřišti a hlasitě svůj celek dirigoval. Je znát, jak on i celý realizační tým žije s mužstvem na place, plzeňský kolektiv aktuálně šlape na plné obrátky. Což evidentně strhne do akce i muže, který se pod světlem kamer spíš hlídá.

    Zlín - Plzeň: Pořádná strkanice, po letmém souboji s Vraštilem padl na zem Chorý
    Video se připravuje ...

  • Motor Kalvach, klidná síla kapitána

    O téhle dvojici se v souvislosti s plzeňskou formou a výsledky příliš nemluví. Přesto jsou pro Bílkův tým naprosto zásadními osobnostmi. Lukáš Kalvach se na jaře vrátil k výkonům, kterými si před svým zraněním vysloužil i reprezentační dres. Defenzivní záložník čistí hru uprostřed pole, v pozici šestky sbírá balony, pomáhá stoperům a bere na sebe rozehrávku. Ve Zlíně patřil k nejlepším na hřišti a soustavně zvedá úroveň své hry. Podobně je na tom Lukáš Hejda. Plzeňský kapitán si nepotrpí na velké řeči ani gesta, dění na place ale šéfuje s naprostou grácií. Ve Zlíně toho tolik řešit nemusel, při inkasovaném gólu se spolu s Kašou mohli zachovat lépe. Jinak ale zápas odehrál opět s přehledem, potvrzuje, že pokud mu drží zdraví, patří i mezi adepty do národního týmu. Pokud Jaroslav Šilhavý shání spolehlivého stopera, může se pohlédnout směrem do Štrunocvých sadů.

  • Může hrát Zlín bez klasické „devítky“?

    Po odchodu Tomáše Poznara do Polska a při zranění Antonína Fantiše nemá kouč Jan Jelínek k dispozici klasického soubojového hroťáka. Typologicky na tu pozici sedí Šimon Chwaszcz, jenže ten hrál na podzim druhou ligu za Líšeň a má se ještě co učit. Proto musel proti Plzni i předtím na Spartě na hrot rychlý Vukadin Vukadinovič, víc křídlo než klasický útočník. Proto muselo dojít k úpravě taktiky, tým více využíval přihrávek do volných prostorů než Srbovi do těla a zády k brance. I tak to fungovalo. Určitě je to použitelná varianta, hlavně ale v zápasech proti silnějším mužstvům. Právě typu Viktorie. „S Vukym je to něco jiného než když tam byl Tonda nebo Pozny. On má zase jiné přednosti, které ukázal a my jsme je dobře využívali. I Jany (Jakub Janetzký) a kluci na krajích to výborně rozbíhali,“ shrnul záložník Robert Hrubý.

    Zlín - Plzeň: Hrubý se dostal do úniku na Staňka, ale ten předvedl klíčový zákrok!
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud