Premium
15. března 2022 • 13:00

České trávníky? Stojí miliony, složité vyhřívání a myšlenky na umělku

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Synkové orali, orali, a hodně. Milovanou lidovku „tatíčka“ Masaryka by si mohli hráči Slovanu Liberec a Slavie po neděli předělat po svém, hřiště pod Ještědem bylo po chvíli hry víceméně naruby. Stěžovali si vítězové i poražení a taky fanoušci, kteří o takovou „podívanou“ nestojí. Ligová fotbalová asociace to mimochodem zařadila na program svého včerejšího zasedání. Existuje víc řešení, Skandinávci třeba používají umělky a pro tyto zápasy se vžil přívlastek „EL Plastico“. V zamčené části tématu najdete i rozsáhlou anketu s novináři z Polska, Rakouska, Rumunska, Slovenska a Dánska, ve které popisují stav hřišť ve svých zemích.



Prvotní investice stojí miliony, lépe řečeno desítky milionů korun. A následná aspoň základní údržba přinejmenším statisíce. Tyhle peníze musí české kluby mít, aby dokázaly obstarat kvalitní povrch pro ligový fotbal.

V neděli v Liberci se však spíš zápasilo v bahně navzdory tomu, že klub nedávno za sedm milionů korun měnil trávník, podloží i zavlažování. Špatný terén má dlouhodobě Jablonec, taky se s tím silně potýkaly Teplice. Slabá údržba bývá i na Bohemians, kde hrají domácí zápasy dva kluby. Navíc se tam i zhusta trénuje, což trávu zejména v tomto období „dusí“ nejvíc. Poslední dobou jdou stížnosti na plochu v Mladé Boleslavi, na Spartě…

„Dobrý trávník je jen na pár stadionech,“ postesknul si expert Sportu a ligový kouč Václav Kotal.

Co tedy kluby můžou dělat? A jak by mohla zakročit i hlava celé klubové chobotnice – Ligová fotbalová asociace?

Při rekonstrukci hřiště se volí její rozsah – jestli se budou vytrhávat i tisíce kubíků podloží, jestli se zapustí nový zavlažovací a vyhřívací systém, nebo jestli se jen vymění koberec. Kompletní práce vyjde klidně na dvacet milionů korun, plus minus jednotky milionů podle dodavatele.

Údržba probíhá nejčastěji formou hloubkového provzdušňování a vršek se prořezává, na obojí existují speciální traktůrky. Za kropení a vytápění chodí na kluby faktury v řádech statisíců korun.

Hlavně vyhřívání je složitý proces, který se musí vhodně načasovat po konci vegetace, tedy v době pokročilejšího podzimu a hlavně zimy. Záleží, jak hluboko v zemi je vytápění položené, podle toho jednodušeji, nebo složitěji stoupá

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud