Jiří Fejgl
13. dubna 2022 • 13:20

Pád Jablonce: (ne)zkušenost, králové remíz i problémy s výplatami

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Za posledních sedm let nespadli pod osmé místo v konečné tabulce fotbalové ligy. Z toho třikrát rozbili nadvládu pražských S a Plzně, vylétli na třetí místo - a to naposledy vloni. Jenže současnost Jablonce, milované hračky majitele Miroslava Pelty, je tristní. Je jisté, že se bude tým, na jména tak našlapaný, rvát o záchranu. „Obavy máme,“ netají reprezentační obránce Jaroslav Zelený. Jaké jsou hlavní důvody pádu respektované značky?

  • Výplaty na počkání

    Dva až tři měsíce se podle informací Sportu zpožďují výplaty pro hráče. Důvod je jasný, finanční situace klubu je prekérní kvůli kauze, do níž zapadl majitel Miroslav Pelta. Rozpočet se krátil o nějakých třicet procent. Na druhou stranu fotbalisté vědí, že peníze dostanou, v Jablonci je oddálení termínu koloritem už delší dobu.

    „Nechci se k tomu moc vyjadřovat, nemám konkrétní informace,“ říká Václav Kotal, bývalý trenér Jablonce. „Ale musí to být strašně těžké pro klima v mužstvu, je problém udržet nadstandardní výkonnost a koncentraci hráčů,“ vysvětluje.

    6 -  Na tolik let byl nepravomocně odsouzen majitel Miroslav Pelta za dotační manipulace.

    Na utkání Sparty s Lokomotivem se dorazil podívat i jablonecký boss Miroslav Pelta Na utkání Sparty s Lokomotivem se dorazil podívat i jablonecký boss Miroslav PeltaFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Nezkušení zkušení

    Křídlo Tomáš Malínský a stoper Jaroslav Zelený poznali boj o záchranu v Hradci Králové, brankář Jan Hanuš v Jihlavě. Jinak z důležitých členů kádru prakticky nikdo nezažil tlak střetů o všechno. „Ale jde o celý klub. Mužstva, která na spodku hrají dlouhodobě, jsou na atmosféru a tlak zvyklá,“ upozorní expert Kotal.

    „Bojíme se neudělat chybu, jenže když se bojíte, tak z toho ty chyby pramení. Máme zkušené hráče, ale situace nám svazuje nohy,“ přikývne trenér Petr Rada. Je to tak, Jablonec má kádr ošvihaný starty v evropských pohárech, v reprezentaci. Přesto strádá.

    62 - Počet utkání, které odehrál Tomáš Hüschman v Lize mistrů za Spartu a Šachtar.

  • Pohárová nálož

    Na podzim tříštili síly. „Hrajete v Evropě a najednou zjistíte, že jste v lize třináctí,“ upozornil na ožehavé téma trenér Pavel Hoftych, jenž něco podobného poznal při angažmá v Liberci. „Je pravda, že se sestava na podzim moc neměnila, i když jsou v kádru hráči, kteří mohou naskočit. Ale nemyslím si, že bychom hráli nějaké zápasy v únavě,“ vybavuje si stoper či levý bek Zelený.

    Je však zřejmé, že po zimní pauze zelenobílí bilanci maličko vylepšili. Na podzim brali za devatenáct duelů šestnáct bodů, nyní za devět vystoupení deset.

    10 - Jablonečtí zvládli na podzim v Evropské i Konferenční lize desítku duelů.

    Fotbalisté Jablonce během tréninku před zápasem Konferenční ligy na hřišti Randers Fotbalisté Jablonce během tréninku před zápasem Konferenční ligy na hřišti RandersFoto fkjablonec.cz

  • Remízový král

    „Po bodu to naskakuje strašně pomalu,“ posteskl si kouč Petr Rada v neděli v podvečer po střetu se Zlínem. „Jsme remízový král, zase to můžu říct,“ dodal. Ano, o plichtách mluví velmi často. Jablonec jich nastřádal čtrnáct v osmadvaceti kolech, tedy padesát procent. Druhý v této statistice je s dvanácti zápisy Hradec Králové.

    Hlavní konkurenti v boji o udržení jsou na mnohem menších hodnotách: Zlín (6), Bohemians (7), Teplice (3), Pardubice (9). „Bylo by lepší třeba pětkrát prohrát a pětkrát vyhrát,“ láteří Rada. Do konce ročníku k tomu bude mít i s nadstavbou ještě sedm možností.

    14 - Tolik nerozhodných výsledků zapsali Jablonečtí v osmadvaceti odehraných kolech.

    SESTŘIH: Jablonec - Zlín 1:1. Bláznivý zápas bez vítěze, domácí spasil Rada střídáním
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud