27. dubna 2022 • 04:50

Minuty odchovanců: Propast mezi „S“. Česku vládne Sigma, světu Žilina

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak se ve fotbalových klubech prosazují odchovanci? Spoléhají v prvních týmech na vlastní líhně, nebo do výkladních skříní klubů nakupují? Švýcarské Mezinárodní centrum sportovních studií srovnalo domácí soutěže ve 40 zemích světa a pro někoho možná překvapivě z výsledků skvěle vyšla slovenská Žilina. Data z FORTUNA:LIGY ukazují velké šance pro odchovance na Hané, Letné a Slovácku. Zato týmy, které aktuálně nejvíc bojují o titul, svým vlastním hráčům příliš šancí nedávají.



Centrum CIES porovnávalo data ze 40 lig od Anglie po Austrálii k 19. dubnu, v ten den bylo v Česku odehráno 29 kol základní části. V nich dala nejvíc šancí svým odchovancům Olomouc. Celkem 17 odchovaných Hanáků odehrálo za Sigmu 49,3 % všech ligových minut. V týmu jsou hráči všech generací, ať už jde o Michala Vepřeka, Václava Jemelku nebo mladíka Kryštofa Daňka…

 Na pomyslném druhém místě se umístila Sparta, podíl nad 40 procent má i Slovácko, které dlouhodobě sází na hráče z regionu. Sigma i Sparta se navíc dlouhodobě pohybují na špici mládežnických soutěží. Tam jim konkuruje Slavia, za kterou ale odchovanci odehráli pouze 6,5 % ligových minut (Stejně jako třeba Bohemians).

Sešívaní ale volí odlišnou strategii a mají spoustu hráčů na hostování v nižších soutěžích, v áčku se nejvýrazněji prosazuje hlavně Daniel Samek. Ještě mizivější (3,2 %) je podíl odchovanců na minutáži ve Viktorii Plzeň, nejhorší ze všech je v Česku Liberec.

Žebříku srovnání 40 světových soutěží vládne Žilina, za kterou odchovanci v aktuální sezoně odehráli přes 85 procent všech minut. Příčinu slovenského triumfu lze hledat před dvěma lety, kdy vedení klubu (mimo jiné v důsledku koronaviru) rozdalo výpovědi téměř celému kádru a od té doby sází na vlastní a tudíž levnější hráče. I tak ale MŠK hraje ve slovenské lize důstojnou roli, aktuálně je šestý. V první desítce celosvětově ale mají nepřekvapivě převahu kluby z Jižní Ameriky.

Výzkumníci ze švýcarského Neuchatelu se zaměřili i na soutěže „velké pětky“, kde si nejlépe vede Španělsko. Hrdí Baskové z Athletiku Bilbao mají na prosazování své identity postavenou celou klubovou strategii, takže není divu, že za ně odchovanci hrají skoro 56 procent všech minut. Perličkou je, že druhý ve srovnání pěti nejlepších evropských lig je Real Sociedad – úhlavní rival Athletiku.

Na opačné straně statistik jsou i čtyři desítku klubů, kde vlastní líhni nedaly ani čuchnout. Asi nejzajímavější z českého pohledu je Bayer Leverkusen, za který střílí spoustu gólu Patrik Schick.

Vstoupit do diskuse
5

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud