Jan Vacek
28. dubna 2022 • 05:00

Případy Plavšiče a Pulkraba: jiná pozice i přístup, Sparta jde na hranu

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
26
  • Video se připravuje ...

    Jsou úplně odlišní. Jeden sází na rychlost a techniku, druhý na sílu a buldočí povahu. Jeden ve Spartě odkopal pár let, druhý je s ní spjatý odmala. Jedno ovšem mají Srdjan Plavšič a Matěj Pulkrab společné. Na Letné odmítají prodloužit smlouvu a míří k úhlavnímu rivalovi. Srb už ve Slavii je, Pulkrab tam má namířeno. Deník Sport v analogii porovnává, jak se obě kauzy (ne)liší.

  • Výchozí stav

    Případ Plavšič

    Jaro 2021, srbský křídelník má smlouvu pouze do 30. června. Trenér Pavel Vrba o něj stojí, po svém příchodu na Letnou ho zařazuje do základní sestavy hned devětkrát z dvanácti ligových utkání. „Nejsem na tom tak dobře, abych mu tu smlouvu mohl nabídnout sám. Věřím, že Sparta udělá všechno pro to, aby s ním prodloužila,“ říká jasně. V tu chvíli se zdá, že další spolupráci nestojí nic v cestě.

    Případ Pulkrab

    Jaro 2022, rovněž důraznému útočníkovi vyprší stávající kontrakt na konci června. Pozici u Vrby ale nemá zdaleka tak pevnou, jako měl o rok dříve drobný Balkánec. Vinou zdravotních trablů přichází o velkou část jara, k dispozici je až od dubna. Naskakuje do všech pěti následujících duelů, ovšem pouze v jediném případě na víc než 19 minut. Jasnou jedničkou na hrotu je Tomáš Čvančara.

    Sparta - Opava: Plavšič na zadní tyči zvýšil náskok, 2:0
    Video se připravuje ...

  • Pozice hráče

    Případ Plavšič

    Navzdory několika různým zdrojům, které deníku Sport potvrzují dohodu se Slavií, přichází Srb velmi rychle se svou vlastní verzí, kterou prezentuje na Instagramu. „Ahoj fanoušci, můžu povědět, že se Slavií jsem smlouvu nepodepsal, ani jsem s nimi nejednal o žádné nabídce. Jednáme se Spartou, jestli bude nový kontrakt. Děkuju za podporu,“ vzkázal. Podobně komunikuje i směrem ke sparťanským spoluhráčům.

    Případ Pulkrab

    Žádné vytáčky a polopravdy. Útočník celou kauzu pojímá úplně jinak než Plavšič. Se svým mateřským klubem to od začátku hraje na rovinu. Vedení Letenských informuje o zájmu Slavie, o námluvách, ve finále i o nabídce, která z nich vzešla. Sportovnímu řediteli Tomáši Rosickému do očí oznamuje, že ve Spartě pokračovat nebude. Při tom by nemusel, smlouvu od léta totiž může podepsat kdekoli a kdykoli.

    Matěj PulkrabFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Pozice klubu

    Případ Plavšič

    Pokud hráči v létě končí smlouva, předchozí zima je poslední možností, jak se s ním domluvit na dalším kontraktu. Prodloužit nebo prodat, takové je obecné přikázání. Sparta se jím ale neřídí, situaci nechává zajít příliš daleko. Konat začíná až v momentě, kdy už je křídelník domluvený se Slavií. A to je přirozeně pozdě. Klub navíc dlouho po vypuknutí kauzy zatvrzele mlčí.

    Případ Pulkrab

    Téměř identická situace. S tím rozdílem, že si obě strany v zimě potvrzují, že o další budoucnosti budou jednat až během jara. Možná i proto útočník před svým zaměstnavatelem nijak nemlží, když se rozjíždí námluvy s rivalem. V zákulisí se navíc mluví o tom, že nabídku od Sparty dostává až poté, co mu na stole přistává ta z druhého břehu Vltavy. Letenští tak opět jdou až na úplnou časovou hranu. A platí za to.

    Sparta - Bohemians: Pulkrab zkompletoval hattrick! 3:0
    Video se připravuje ...

  • Průběh

    Případ Plavšič

    Ačkoli vedení Sparty s odstupem času ujišťuje, že o námluvách Balkánce se Slavií dopředu vědělo, rozhodně se podle toho nechová. Pouhé dva dny po vypuknutí kauzy ho totiž trenér Vrba staví do derby v rámci semifinále MOL Cupu. Nastává tak bizarní situace, kdy Plavšič nastupuje proti svým budoucím spoluhráčům. Na tribunu míří až v následujícím ligovém mači proti Baníku. Sezona pro něj předčasně končí.

    Případ Pulkrab

    Protože 24letý útočník hraje fér, je situace mnohem přehlednější. Sparta minimálně ví, na čem reálně je. Dá se proto očekávat, že nominace na víkendový duel s Hradcem Králové bude už bez něj. Pro Pulkraba to znamená předčasný konec sezony, cesta zpátky už prakticky nevede. Pro Spartu zase výrazné zúžení možností, jak obsadit hrotovou pozici. A to má před sebou i finále MOL Cupu.

    Srdjan Plavšič mezi diváky na zápase Sparty s Baníkem Srdjan Plavšič mezi diváky na zápase Sparty s BaníkemFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Vyústění

    Případ Plavšič

    Nyní už důvěrně známý příběh. Původní informace deníku Sport se s oficiální platností potvrzují 10. června, kdy Slavia oznamuje Plavšičův příchod. Je to ale skutečně už pouze formalita. Přiznání něčeho, co se ve fotbalovém společenství ví už řadu týdnů. Sparta okamžitě šaltruje na jiný směr a z Liberce přivádí coby náhradu Jakuba Peška. Ten se na Letné hned stává jednou z opor.

    Případ Pulkrab

    Na beton zatím známe polovinu příběhu. Bijec, jenž je ve Spartě od svých deseti let, se s ní k poslednímu červnu definitivně rozejde. Co bude dál? Téměř jistě se vydá po stopách Plavšiče, tedy rovnou do Edenu. Zcela vyloučit ale nelze ani variantu zahraničního angažmá. Musela by to být ovšem nabídka, která tu slávistickou přebije. A to se jeví být téměř vyloučeno.

    Matěj Pulkrab během utkání s moskevským Dynamem Matěj Pulkrab během utkání s moskevským DynamemFoto Pavel Mazáč / Sport

    Srdjan Plavšič při podpisu smlouvy s šéfem Slavie Jaroslavem Tvrdíkem Srdjan Plavšič při podpisu smlouvy s šéfem Slavie Jaroslavem TvrdíkemFoto www.slavia.cz

Vstoupit do diskuse
26

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud