20. července 2022 • 17:23

Ďolíček: Tempo příprav zpomalilo. Magistrát reaguje na výzvu fanoušků

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani ne za tři týdny se má pod strmou tribunou v Ďolíčku znovu hrát liga. Letitý stadion, který je domovem Bohemians a dočasně i Pardubic, bude zase o sezonu starší a čím dál víc by potřeboval zásadní rekonstrukci. Vlastník stánku, pražský magistrát, ale na tempo příliš netlačí a stále nenechal vyhlásit slíbenou architektonickou soutěž. K tomu ho nyní veřejně vyzvalo Družstvo fanoušků Bohemians, které za klub s politiky jedná. Náměstek primátora Petr Hlaváček se tomu nebrání, záleží ale na shodě v koalici. 



I v posledních měsících se v těsné blízkosti hřiště v Ďolíčku pracovalo. Zmizela ohyzdná budova někdejší zastavárny a směrem do Vršovické ulice vznikl prostor, kde by výhledově během rekonstrukce měla stát provizorní tribuna (ta, která mezitím zmizela ze Žižkova) a později i komerční prostory, díky kterým bude stadion ekonomicky soběstačný. Na očekávaný krok pražského magistrátu se ale čeká. A s ním i na přestavbu, kterou ikonický stadion po půl století nutně potřeboval. 

„V posledních měsících se tempo podezřele zpomalilo. Zdá se, že brzdou aktuálně není úřední šiml, ale politický tlak. V tuto chvíli nic nebrání tomu, aby Rada pověřila Pražskou developerskou společnost vyhlášením architektonické soutěže,“ diví se v tiskové zprávě kompletní vedení Družstva fanoušků Bohemians.

Zároveň vyzývá 1. náměstka primátora Petra Hlaváčka (za TOP 09), aby jedenáctičlenné Radě hlavního města Prahy předložil na začátku srpna materiál, kterým by očekávanou architektonickou soutěž vyhlásil. Nejlépe před komunálními volbami, které se konají v září.

Hlavní tribuna v Ďolíčku z přelomu 60. a 70. let
Hlavní tribuna v Ďolíčku z přelomu 60. a 70. let

„Bez vyhlášené architektonické soutěže a vítězného návrhu se však nemůžeme posunout kupředu, a proto je třeba ji 1. srpna odsouhlasit. Městský stadion Ďolíček není v řádném stavebním a technickém stavu a hlavní město Praha se o něj nestará jako řádný hospodář,“ píše družstvo.

Web iSport.cz oslovil zástupce všech tří hlavních subjektů v Radě o reakci, jako první odpověděl přímo vyzvaný Petr Hlaváček, který má na starost urbanistický rozvoj Prahy:

„Osobně jsem pro to, abychom soutěž zadali. Stadion je městský majetek a je nesmysl situaci dlouhodobě neřešit a nechat jej chátrat. Město nebude na financování stačit samo, je třeba investice etapizovat a hledat partnery. I na to ale potřebujeme mít připravený projekt a vědět, v jakých číslech se pohybujeme. Teď je čas připravovat projekty, ze současné ekonomické krize se nemusíme nutně hned proinvestovat, ale bylo by trestuhodné neposunout se v přípravě,“ říká první náměstek primátora Petr Hlaváček.  

Neřekl ale, zda k projednání v radě dojde už na začátku srpna. „Kdy půjde na Radu,závisí jen na politické shodě v koalici, zda je na místě nyní zadávat další úkol, například připravit architektonickou soutěž. Pokud by materiál prošel, znamenalo by to vynaložit jednotky milionů korun a připravit soutěž na podobu stadionu. Není to závazek stavět, o samotné stavbě projektu a jeho financování se bude rozhodovat až za několik let,“ vysvětluje Petr Hlaváček. 

Město vlastní stadion od roku 2016. S přípravami rekonstrukce počítala i současná koalice, která na Magistrátu vládne od roku 2018. „Předpokládám, že letos dojde k tomu, že si nakreslíme, jak to bude vypadat, a příští rok začneme s projektovou přípravou,“ plánoval radní pro Sport Vít Šimral (Piráti) už v únoru roku 2020.

„Věci se vyvíjejí, ale obávám se voleb, vidíte různé aféry, které vyplouvají, to může rekonstrukci zbrzdit. Všichni se těšíme, je to velký impuls týmu a klubu. Věřím, že to dopadne dobře, mohlo by se začít stavět někdy okolo roku 2024,“ reagoval nedávno na otázku ohledně rekonstrukce předseda představenstva klubu Dariusz Jakubowicz.

Bohemians Praha 1905 Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud