Michal Kvasnica
1. srpna 2022 • 15:40

iSport Index: Král 1. kola z Olomouce! Vysoko je také hráč Plzně a Sparty

Autor: Michal Kvasnica, pj
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prvním králem nově vzniklého iSport Indexu, který na základě pokročilých dat hledá fotbalistu s největším ofenzivním přínosem ve FORTUNA:LIZE, se stává olomoucký Mojmír Chytil. Útočník Sigmy vstřelil v Ostravě vítězný gól, připravil tutovku spoluhráči, uhrával těžké míče, kvalitně je rozehrával... Defenzivě Baníku dělal zkrátka sedmdesát minut obrovské problémy. Udrží Chytil prvenství i za týden?



Plzeňský Jhon Mosquera, Michal Trávník ze Slovácka, Roman Květ z Bohemians či sparťan Kryštof Daněk byli v těsném závěsu. Taky předvedli skvělé výkony, rovněž vyčnívali. A hlavně bavili fanoušky v ofenzivní části, čehož si iSport Index cení především.

Mojmír Chytil byl však v prvním kole FORTUNA:LIGY v naší nové metrice, která vzniká na základě dat společnosti WyScout, úplně nejlepším fotbalistou uplynulého víkendu.

„Předvedl možná vůbec nejlepší výkon za dobu, co jsem tady trenér,“ vysekl čahounovi poklonu trenér Sigmy Václav Jílek. „Neuhrával těžké balony jen pro sebe zády k bráně, ale většinou se s nimi dokázal otočit směrem do brány soupeře, čímž otevíral prostory pro další spoluhráče. Absolutorium,“ dodal.

Kompletní informace a pořadí iSport Indexu najdete ZDE>>>

Kdo viděl sobotní duel v Ostravě, kde Olomouc pohodově zvítězila 3:0, toho Chytilova dominance v unikátním žebříčku nepřekvapí. Exceloval rovněž dle InStatu, další firmě zabývající se datovými analýzy. Podle něj byl o něco málo lepší pouze pravý bek Juraj Chvátal, jenž zapsal branku i asistenci. Slovák nicméně neměl až takový vliv na celkový herní projev Hanáků.

Jak se Chytil dopracoval na pozici lídra k zatím nejvyššímu indexu s hodnotou 8,15? Má v něm započtený vyrovnaný příspěvek při střelbě, dobře také míče rozdával přihrávkami. To druhý Jhon Mosquera z mistrovské Plzně při remíze 2:2 v Teplicích mnohem víc bodoval v úspěšných soubojích.

Do nejlepší pětice vynesl ofenzivní výkon postavený na střelecké aktivitě Kryštofa Daňka ze Sparty, ačkoliv pobyl na hřišti až od 69. minuty a byl u porážky s Libercem. Dominantní přihrávky při remíze 2:2 se Slováckem zase posunuly na šesté místo brněnského útočníka Jakuba Řezníčka. 

Ale zpět k Chytilovi. Sympaťák z malé obce Skalka na Prostějovsku míval v posledních letech pomalejší letní rozjezdy do sezony, nyní to vypadá, že fazonu načasoval hned na úvod ročníku. Čímž dostává náskok, aby měl lepší čísla než naposledy, kdy se trefil osmkrát. Pětkrát během podzimního hostování v Pardubicích, třikrát na jaře doma.

„Hrotoví útočníci Olomouce uhrávali balony a dokázali pak využívat náběhy z druhé vlny, z čehož těžili,“ uznal i kouč Baníku Pavel Vrba, jemuž Muhamed Tijani tak kvalitní práci na špici neodvedl. I proto Slezané vyhlížejí návrat zraněného Ladislava Almásiho už pro příští utkání s Bohemians.

Baník - Olomouc: Chytil se trefil střelou do Laštůvkova protipohybu, 0:1
Video se připravuje ...

To Chytil mohl rozdávat úsměvy. „Určitě je lepší hned se trefit než čtyři kola nedat gól. Ale mnohem důležitější jsou vítězství. Metu jsem si nedal, chci jich dat co nejvíc, trefovat se v každém zápase. Nicméně opravdu je pro mě důležitější tým. Když budeme vyhrávat, ať dává klidně góly Máca (brankář Matúš Macík),“ tvrdil  chlapík, který v minulé sezoně vybojoval nejvíce penalt (3) a patřil k nejlepším driblérům F:L.

Zatímco reprezentant Václav Jemelka je klíčovým článkem obrany Sigmy, Chytil táhne její ofenzivu. Díky charakteru je přirozeným lídrem, navíc nadstandardní výkony opakuje i v duelech proti top soupeřům. Třeba Sparta by mohla vyprávět...

„Dlouho jsem ho neviděl hrát, takže na začátku se mi tam jednou nebo dvakrát v souboji otočil. Ale pak už jsem si ho osahal, dostával se před něj a přeskakoval ho. Je to mladý hráč, ještě se učí, ale je vidět, že je silný,“ popisoval stoper Baníku Michal Frydrych.

iSport INDEX - Podle týmů

„Zas tak dobrý výkon jsem nepodal, v prvním poločase jsem souboje moc neuhrával. Je tam prostor ke zlepšení,“ reagoval Chytil, jenž má dobrou techniku a krytí míče díky návykům z futsalu.

Právě potenciál a věk 23 let z něj dělají zajímavé zboží pro velkokluby. Nic by na tom neměla změnit ani dřívější vážná zranění kolen, která mu kariéru přibrzdila už v mládeži. Teď je Chytil fit, připraven říci si o pozornost. Klidně i reprezentace.

Pokud bude takhle pokračovat, nepřekvapí, když se v září objeví minimálně mezi Šilhavého náhradníky. Zvlášť když Jana Kuchta velmi pravděpodobně čeká kvůli nechutnému zákroku na libereckého gólmana Oliviera Vliegena dlouhá stopka.

Nebo najde iSport Index ještě úplně jiné ofenzivní eso?

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud