Michal Kvasnica
Premium
1. září 2022 • 12:10

Grussmannovy dva roky v Baníku: stagnace, přehmaty, liknavost. Co dál?

Vstoupit do diskuse
12
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prvního září 2020 nastoupil Alois Grussmann (57) oficiálně do funkce sportovního ředitele Baníku. Přišel z nedaleké Opavy, aby nastavil jasnou vizi, dal ostravskému klubu řád a směr, posunul mládež o úroveň výš, vhodně doplňoval kádr, trefoval složení realizačních týmů. Zkrátka, aby byl kvalitní posilou. Po dvou letech úřadování na Bazalech se nabízí otázka: Opravdu se jí stal?



Aby bylo hned na začátku jasno: tento text nebude rozebírat to, kdo je opravdovým šéfem sportovního úseku Baníku. Zda Alois Grussmann, nebo výkonný ředitel a člen představenstva Michal Bělák. To je otázka pro jiné. Berme za fakt oficiálně prezentované stanovisko, tedy o více než dvacet let staršího Grussmanna. Čili hodnotíme jeho 24 měsíců.

A nutno říct již v úvodu, že Grussmannova éra v Ostravě zatím ani trochu nepřipomíná předchozí takřka sedmileté úspěšné období v Opavě.

Coby generální ředitel a později sportovní manažer pomohl SFC vytáhnout z MSFL o dvě patra výš až do FORTUNA:LIGY či nakouknout do finále MOL Cupu.

Sestavil konkurenceschopný kádr z hráčů, kteří se následně posunuli výš (Joel Kayamba, Nemanja Kuzmanovič, David Puškáč, Filip Souček, Jaroslav Svozil, Václav Jurečka, Tomáš Smola...), a stabilizoval mládež v nejvyšších soutěžích.

O to větším kontrastem je Grussmannovo současné fiasko na Bazalech. Přišel do ekonomicky stabilnějšího prostředí s jasnou vlastnickou strukturou, ale taky většími nároky a ambicemi. Což s sebou samozřejmě přináší tlak, zvlášť když téměř celý region fandí modrobílému fenoménu.

Baník není Opava ani Znojmo

A právě tady vzniká problém. Strach ze zodpovědnosti, slabý názor a liknavost na trhu zatím nezachraňuje ani rovný charakter, ani nepošramocená reputace, ani nadstandardní vztahy s většinou českého fotbalového rybníčku díky slušnému chování a charakterní povaze.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
12

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud