Štěpán Filípek
8. října 2022 • 04:40

Jak se týmy doma (ne)trápí: suveréni, ochablá Sparta i lupiči z Ďolíčku

Autor: Štěpán Filípek, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Jsou to paradoxy, zavedené pořádky neplatí. Ve FORTUNA:LIZE by se našly týmy, které by možná nejraději celou sezonu doma jen trénovaly a zápasy odehrály na stadionech soupeřů. Jen to nesmí přiznat svým fanouškům – i když to vlastně vidí sami… Ve vlastní aréně jsou před 11. kolem stoprocentní jen dvě mužstva a pouze jedno další je nad padesátiprocentní procentuální úspěšností. Projděte si v následujícím přehledu, jak si vede vaše oblíbené mužstvo, i komentáře experta trenéra Dušana Uhrina mladšího. 

  • Slavia

    Týmy, které do Edenu přijedou, se v průběhu utkání mění v účastníky zájezdu… Zatímco v minulé sezoně měla Slavia celkovou domácí procentuální úspěšnost 85,2 %, nyní je zatím stoprocentní. Navíc s impozantním skóre 26:2. Potud excelentní, včetně podpory Tribuny Sever, a vůbec celého hlediště. Ale pozor, soupeři dosud byli vyjma Liberce z ligového (pod)průměru a v Evropě to drhne. Otázkou také je, co s kombinační hrou a nátlakovým fotbalem udělá v dalším průběhu podzimu rozbitý trávník…

  • Plzeň

    Druhý stoprocentní tým, ovšem má o dva domácí zápasy méně než Slavia (ten s Brnem byl odložen). Viktoria neoslňuje nasázenými góly, spíš strojovostí a spolehlivostí, jakkoli v Lize mistrů jde od výprasku k výprasku. Průměrné držení míče má až páté nejvyšší, umí si pomoct nákopy od brankáře a standardními situacemi. Má na čem stavět: v uplynulém ročníku měla nejvyšší domácí procentuální úspěšnost – 92,6 %. Bude v domácí lize na rozdíl od Champions League nadále suverénní, nebo byla vydřená remíza 1:1 předzvěstí ztrát? „Mohla prohrát i vyhrát. Nemyslím si, že ji to poznamená,“ míní trenér Dušan Uhrin mladší.

  • Hradec Králové

    Všechna čest! Na východě Čech čekají na novou, útulnou arénu a mezitím vyrážejí do azylu v Mladé Boleslavi. Mají druhou nejnižší domácí návštěvu, ale se vším si dokážou poradit a pyšní se třetí nejlepší procentuální úspěšností, i když se skóre 3:2. Porazili i Slavii a v roli domácích i Boleslav. A zdá se, že to může jít i bez největší hvězdy Adama Vlkanovy. „Tímto bych evergreen posledních týdnů ukončil,“ pravil úspěšný trenér Miroslav Koubek po festivalu kombinací a vyložených šancí na Spartě. „Zatím ho nenahradili. Dali celkem jen osm gólů, možná jim chybí jeho přesnost ve finálních, předfinálních přihrávkách. Ale jsou na dobré cestě,“ míní Uhrin.

  • Teplice

    Stínadla už se zase – docela – bouří. Tým sice trpí nevyrovnaností výkonů, ale pod Jiřím Jarošíkem domácí bilancí zastínil konkurenci s nepoměrně většími možnostmi. Je na tom stejně jako Sparta, na rozdíl od ní však mužstvo bojující zatím stále o záchranu znatelně svou domácí procentuální úspěšnost zvedlo. Na vlastním stadionu Teplice nastřílely po Slavii druhý nejvyšší počet gólů, čemuž ovšem samozřejmě napomohl debakl 5:1 uštědřený Pardubicím. Zatímco venku jsou schopny dostat „šestku“ v Edenu a „bůra“ v Liberci, doma uhrály i cenné remízy s Plzní a Spartou. Kaňkou je naopak porážka s Bohemians. Ti ovšem venku válí.

  • Sparta

    Zatímco kouč Pavel Vrba dokázal domácí prostředí využít a odcházet s procentuální úspěšností 83,3 %, teď jsou sparťané na Letné navzdory nejvyšší průměrné návštěvě poloviční. K chabé bilanci vede zatím neúčinný herní styl a rozestavení, nedůsledné obsazování v defenzivě i to, že se „tloukli“ útočníci Jan Kuchta a Tomáš Čvančara. Třeba teď ale dánský kouč po dvouzápasovém trestu pro toho druhého rozestavení 4-4-2 změní. „Někdy k tomu náhoda trenéra přivede,“ říká Uhrin. „Priskeho rukopis v ofenzivě vidím, ale Spartě pořád schází kreativní záložník,“ je přesvědčen.  

  • Jablonec

    První tým s domácí úspěšností nižší než 50 %. Pod novým trenérem Davidem Horejšem se Severočeši rozjížděli pomalu, hned na startu padli jako první za oběť hladovým „klokanům“. Letní ležérnost ale začali z nohou podle očekávání vyhánět a začali se zlepšovat. Výsledkem je zatím vzácně vyrovnaná domácí bilance výher, remíz a porážek a třetí nejvyšší počet nastřílených gólů. Na druhé straně je pravda, že hůř než minulou sezonu asi být nemůže… Pomůže znovuzrozený útočník Jan Chramosta k dalšímu progresu?

  • Liberec

    Soused zpod Ještědu patří do skupiny klubů, které mají třetinovou domácí úspěšnost. Konkrétně Slovan i přes demolici Teplic 5:1 zaostává za celkovou bilancí z minulého ročníku a lépe si vede při výjezdech za soupeři, což začalo vyloupením Sparty v úvodním ligovém dějství. Příjemné překvapení sezony zabrzdily právě dvě domácí porážky po sobě. Celkově z toho týmu Luboše Kozla přesto vychází pěkné páté místo v tabulce.

  • Baník

    Jubilejní stovka od vzniku slezského velkoklubu a comeback vzývaného trenéra Pavla Vrby doposud provází velká výsledková bída. A zvlášť v domácím prostředí, byť fanoušci Vítkovice označují za vyhnanství. Jen dvě výhry a rovnou čtyři porážky, to je těžké zklamání. Jakkoli ani touhle bilancí Ostrava nepatří mezi nejhorší. „Baník byl doma vždycky silný, pro fanoušky to musí být hrozné,“ soucítí Uhrin. „Vepředu vidím progres, vzadu žádný není. Pořád dělají obrovské chyby, najednou odkryjí střed hřiště, a soupeř jde sám na bránu…“

  • Zlín

    Ve Zlíně jsou na tom pořád o něco lépe doma než venku, otázkou je, zda je to pro něj útěchou. Stejně jako Baník vykazuje na vlastním hřišti pasivní skóre. Začátek nebyl špatný, dvě remízy a výhra, jediná v sezoně, pak však bilanci pokazily porážky s Brnem a Slováckem a tým sympatického kouče Jana Jelínka trůní na předposlední příčce. Jelínkova pozice však prý v ohrožení není.

  • Slovácko

    V létě slavilo historický úspěch: i když nevyšla Evropská liga, i účast v té Konferenční je mimořádná. Jenže s sebou nese i nepříjemné starosti: utáhnout takovou nálož s domácí ligou se dříve hodně podepsalo na Jablonci a tým pracovitého kouče Martina Svědíka ve srovnání s minulou sezonou brutálně zaostává – tehdy měl celkovou domácí úspěšnost 84,3 %. Nezvykle až desáté mužstvo tabulky potřebuje efektivního útočníka i spolehlivější výkony brankářů, v držení míče je přitom třetí nejlepší.

  • Zbrojovka

    „Flinta“ pálí – ale hlavně venku. Zbrojovka patří mezi týmy, které jsou úspěšné při loupežných nájezdech na stadiony soupeřů, je dokonce třetí nejúspěšnější, hned za plzeňskou Viktorií. Doma už je to navzdory slušným návštěvám (tedy ne pro pamětníky devadesátek) horší. Přesto nováček se supertalentem Michalem Ševčíkem i veteránem Jakubem Řezníčkem patří k překvapením ligy, což dokládá šesté místo v tabulce na úkor favorizovanějších soků.

  • Mladá Boleslav

    Tady někdo zatáhl ruční brzdu… První ze čtyř mužstev, která si doma dokonce nepřipsala ani jedno vítězství, jen tři remízy. Venku je přitom spolu se Spartou na děleném čtvrtém místě nejúspěšnějších celků, hned po Plzni tam spolu s dalšími dvěma týmy nasázela nejvíc gólů. Boleslav se řadí mezi mužstva, která zaostávají za svými ekonomickými možnostmi, a nechává se zahanbit Hradcem, jemuž půjčuje svou arénu. Na její zápasy chodí průměrně jen o 501 fanoušků více…

  • Pardubice

    Nejhorší tým tabulky kupodivu nemá nejhorší domácí bilanci – ovšem je to tím, že jediné body, zato všechny tři, urval díky vítězství 2:1 nad Libercem v dočasném hájemství v Ďolíčku. Jinak ani ťuk, což zatím nezměnil ani příchod nového trenéra Radoslava Kováče. Přitom pokud jde o celkové průměrné držení míče, je na tom procentuálně hůř hned sedm jiných týmů. Jsou Pardubice se třemi koly po deseti kolech na odpis? „Jestli neudělají body do zimní přestávky, tak jsou jasný sestupující,“ míní Uhrin. „Kováč šel z Táborska výš, nedivím se mu. Může jenom získat, ale těžká mise…“

  • Bohemians

    Tak tohle je fakt extrém! Pustíte je ven – a nestačíte se divit. Ano, jsou to Bohemians, kdo mají nejvyšší procentuální úspěšnost na stadionech soupeřů. Až za nimi je Plzeň, která je jinak s jedním utkáním navíc lídrem v počtu získaných bodů. A právě s Viktorií nebyli „klokani“ naposledy daleko od svého premiérového domácího triumfu. „Překvapili mě, hráli od začátku aktivně, mohli vyhrát,“ chválí Uhrin. „Hra se Bohemce na její poměry a možnosti daří. Začíná mít i konkurenci na lavičce, pevně věřím, že ještě půjde nahoru,“ říká Uhrin, jenž sám v Ďolíčku trénoval. Nynější kouč Jaroslav Veselý ostatně slibuje herní evoluci.

  • Olomouc

    Na Hanou se nikdo moc netěšil, teď je to naopak. Jediný získaný bod a o polovinu víc inkasovaných než vstřelených gólů, to by se rozhodně čekalo od jiných. I v tomto případě platí paradox této sezony, venku je totiž Sigma sedmá nejúspěšnější, se slušným počtem devíti branek. Minulou sezonu přitom zakončila s nadpoloviční domácí úspěšností. Dvanácté místo v tabulce nevypadá vůbec hezky, jakkoli takový Baník je ještě o dvě příčky horší…

  • České Budějovice

    A to nehorší nakonec. Nelichotivý titul největšího domácího lůzra náleží Jihočechům, byť Olomouc od této „pocty“ uchránilo jen to, že odehrála o jeden duel na vlastním stadionu méně. Tým, který převzal Jozef Weber, má skóre 2:10 a o body se nechal obrat právě i Hanáky. Jenže bacha: jakmile Budějovice vyrazí za protivníky do jejich hájemství, vedou si nadprůměrně. Mají stejnou procentuální úspěšnost jako Mladá Boleslav a Sparta, takže se řadí hned za Bohemians, Plzeň a Brno.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud