13. února 2023 • 14:15

Analýza Slavie s Brnem: úvodní tlak, dobrá reakce. Hronek patří výš

Autor: Jakub Lebloch, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavia zvládla domácí utkání proti jedenácté Zbrojovce Brno a po výhře 2:0 nadále vede ligovou tabulku. Vicemistr se však i přes fantastický start na splnění povinnosti nadřel. Hosté mohli dvakrát srovnat, ale jak lob Řezníčka, tak střelu Ševčíka vykryl skvělý gólman Ondřej Kolář. Vzhledem k drtivému úvodu utkání bylo Brno k bodu překvapivě blízko. Proč začala Slavia tak skvěle a proč ve druhé půli na chvíli ztratila kontrolu?



Drtivý úvodní tlak domácích

Slavia vstoupila do utkání opravdu skvěle. V úvodních deseti minutách stihla vybojovat pět rohových kopů, což je unikátně vysoký počet. Ve velké šanci se ocitl Traoré, zahrozil také Douděra a Ševčík. Vícero zajímavých situací domácí nedohráli.

Velká převaha pramenila z chaotického vstupu hostů. Levá strana Brna hořela. Levý křídelník Musa Alli se pohyboval ve velmi špatné pozici, kdy kvůli svému vysokému postavení nebránil pravého beka Douděru a ani se nesnažil vykrývat případnou přihrávku do středu pole, středopolař Endl zůstával příliš blízko u stoperů a Granečný se pro jistotu držel pravého křídla Juráska. Slavia tak měla na své pravé straně neustálé přečíslení.

Slavia měla v úvodu na své pravé straně neustálé přečíslení. Slavia měla v úvodu na své pravé straně neustálé přečíslení.Foto Repo O2 TV

Nejčastěji využívala volného Douděru, kterého se snažil opožděně doběhnout Alli. Nigerijský křídelník však svým návratem k Douděrovi otevřel prostor v hloubi pole pro Ševčíka, jenž býval v úvodu zápasu úplně sám a mohl tvořit. Právě Ševčíkovy centry z hloubi jsou velká slávistická zbraň a z jedné takové přihrávky pramenila šance Traorého.

Alli se po přihrávce na Douděru stahoval právě k pravému bekovi Slavie, což otevíralo prostor v hloubi pro Ševčíka. Endl zůstával zbytečně nízko, pasivní byl také levý stoper Šural. Granečný se držek u Juráska. Alli se po přihrávce na Douděru stahoval právě k pravému bekovi Slavie, což otevíralo prostor v hloubi pro Ševčíka. Endl zůstával zbytečně nízko, pasivní byl také levý stoper Šural. Granečný se držek u Juráska.Foto Repo O2 TV

Ševčík je z hloubi pole velmi kreativní, po centru zakončoval z nebezpečné pozice Traoré. Ševčík je z hloubi pole velmi kreativní, po centru zakončoval z nebezpečné pozice Traoré.Foto Repo O2 TV

Zbrojovka si postupem času zvykla na vysoké tempo utkání a vyřešila také přečíslení pomocí většího zapojení středního ofenzivního záložníka Ševčíka, agresivnějšího stopera Šurala a lépe postaveného středopolaře Endla. Ve druhé půli již k podobným situacím nedocházelo.

Endlův záskok ve středu pole

Zbrojovka se dostala do personálních problémů uprostřed pole kvůli zranění Součka a absenci Blechy. Jiří Texl patří mezi nejdůležitější hráče týmu a pozice defenzivního záložníka tak byla vyřešená, trenér Richard Dostálek však musel řešit, kým obsadit pozici středopolaře „číslo osm“. Volba padla na stopera Lukáše Endla, jenž uprostřed zálohy v lize dosud neodehrál ani minutu.

V úvodu utkání se sice pohyboval špatně pozičně, ale následně si na svou roli zvykl a hrál velmi dobře. Míče zbytečně neztrácel, hru stíhal vnímat velmi dobře a několikrát správně posunul útok Zbrojovky směrem dopředu. Pro stopera je přitom přechod do středu pole velmi náročný. Musí mnohem více skenovat, prostor je mnohem zahuštěnější a na rozhodnutí má mnohem méně času. Devatenáctiletý Endl však náročný úkol zvládl na výbornou.

Hronek nepatří na „osmičku“

Trenér Jindřich Trpišovský nasadil Petra Hronka na pozici středního záložníka jak v Pardubicích, tak proti Brnu. V obou případech šlo o špatné rozhodnutí. Hronek není na roli středopolaře „číslo osm“ zvyklý, nedokáže dostatečně dobře skenovat a netroufne si na náročnější řešení. V Bohemians vyčníval díky své náběhovosti a presinku, žádnou z těchto dvou dovedností nemůže v nižší pozici uplatnit.

V obou utkáních ztratila Slavia kontrolu právě po příchodu Hronka. Ve hře bylo znát, když se posila z Bohemians spíše schovávala a nechtěla se zapojovat do kombinace. „Sešívaní“ získali kontrolu zpět až po příchodu Zafeirise, který hru uklidnil. Velmi pomohla také pojišťující branka van Burena, ale zatímco se Zafeiris stihl za čtrnáct minut zapojit do kombinace dvanáctkrát, Hronek za více než dvakrát více času pouze devětkrát! V Pardubicích se zapojoval ještě méně, když se během 41 minut pokusil o osm přihrávek a úspěšně nahrál pouze pětkrát. Kouč Trpišovský se na „osmičce“ zřejmě pokusil využít Hronkovu soubojovost, ale první dva zápasy ukázaly, že tudy cesta pravděpodobně nepovede…

Slavia - Brno: Pinball ve vápně hostů, Hronkovu střelu skvěle lapil Berkovec
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud