Michal Koštuřík
19. května 2023 • 13:29

Dostál jako Nita. Roli náhradníka nesnáší a stále doufá v záchranu

Autor: Michal Koštuřík, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Florine Nito, tohle umím taky! V neděli v Pardubicích se proti sobě postaví brankáři, kteří chytili během jednoho utkání dva pokutové kopy. Zlínský Stanislav Dostál (31) to dokázal v listopadu 2019 ve Frýdku-Místku (0:0), když po zranění pomáhal „béčku“ v MSFL. Vyčapal dva exligisty, Adama Varadiho a Nicolase Šumského. „Bylo to o jednom hráči na hřišti, a tím byl Standa,“ řekl tehdy kouč rezervy Jan Jelínek. Teď potřebuje Zlín opět Dostálovu pomoc. A nutně.



Jednatřicetiletý Stanislav Dostál je unikát. Celou kariéru působí v rodném Zlíně. V nejvyšší soutěži debutoval jako velký talent už v sedmnácti letech, má na svém kontě 132 startů. Několikrát už byl na odchodu, traduje se o něm, že hodně těžce snáší roli náhradníka. Aktuálně místo má a osud mateřského klubu mu leží na srdci. „Řeknu to blbě, ale není mi to prostě jedno,“ snažil se popsat své pocity z hrozícího sestupu.

Roli dvojky Dostál kousal také po většinu této sezony, kdy dostával přednost o rok starší Slovák Matej Rakovan. Do branky se vrátil až na konci dlouhodobé části, odchytal poslední čtyři zápasy se slušnou bilancí 1 – 2 – 1. Inkasoval pět branek, vážnější chybu neudělal. I proto je zřejmé, že se právě on v neděli poměří s pardubickým mágem Nitou.

Situace Vrbova celku je ovšem kritická. Každým kolem se záchrana vzdaluje. Pravidelné výhry nepřicházejí, manko na předposledního narostlo už na čtyři body. Stalo se tradicí, že Zlín hraje v lize o přežití. „Už se s tím potýkáme několik posledních sezon,“ připomněl Dostál. „Tuhle skupinu už jsme hráli jednou za trenéra Páníka. A zachránili se. Vždycky jsme to zvládli, tak doufám, že se nám to povede i teď,“ přál si.

Jenže letos je na tom mužstvo z Baťova města suverénně nejhůř. Už má k dispozici jen tři zápasy, minimálně dvě výhry jsou nutností, aby se prodralo aspoň do baráže. „Musíme tomu jít strašně naproti,“ věděl Dostál.

Každopádně je potřeba utnout šílenou sérii bez venkovní výhry. Naposledy odvezl tým tři body z Liberce, což se stalo v září 2021! Jediný gól obstaral mladý záložník David Tkáč. Na triumf tak čeká už třicet zápasů! „Je to hrozně dlouhá doba,“ povzdechl si brankář. „Bez výhry venku to nepůjde,“ bylo mu jasné. „Zodpovědnost musíme cítit v mančaftu všichni,“ dodal.

Po Pardubicích ještě hraje poslední tým tabulky na hřišti Brna, a to v závěrečném 35. kole. Je možné, že právě tento duel rozhodne o přímém sestupujícím do F:NL.

FC Zlín Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
11. Ostrava 35 11 9 15 53:50 42
12. Teplice 35 11 9 15 45:67 42
13. Jablonec 35 10 10 15 49:63 40
14. Pardubice 35 11 4 20 38:63 37
15. Zlín 35 7 13 15 43:60 34
16. Brno 35 8 9 18 41:64 33

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud