Bartoloměj Černík
8. prosince 2023 • 15:35

Vrcholí boj o střelce roku: Jurečka skončí před Messim, první Haaland

Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový rok 2023 pomalu ale jistě končí a s ním se uzavře i statistika nejlepšího střelce tohoto kalendářního období. Žebříček, který každý rok sestavuje Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS), vede o jeden gól Erling Haaland, dohání ho ale Kylian Mbappé ale i Cristiano Ronaldo. Do elitní společnosti se ale vešel i jeden Čech – vydařený rok slávisty Václava Jurečky znamená, že atakuje první třicítku nejgólovějších hráčů světa.



Nejlepší rok v jeho kariéře. To může říct s naprostou jistotou. Václav Jurečka se dostal na 31. místo nejlepších střelců roku 2023 díky celkem 30 brankám. 23 z toho je ligových, 3 přidal v ligovém poháru a v evropských soutěžích a 1 gól si připsal za národní tým.

Jurečkovy obdivuhodné statistiky zásadně ovlivňuje jarní gólová exploze – od začátku dubna do konce května zavěsil celkem patnáctkrát. „Dokázal, jak pestrou škálu nejrůznějších zakončení má. Dostal se do skvělé formy, výrazně se zlepšil v mezihře a jeho sebevědomí při řešení situací jste viděli sami. Je na něj absolutní spolehnutí, patří k našim nejlepším hráčům,“ pochvaloval si tehdy Trpišovský.

Útočník, který přišel jako volný hráč ze Slovácka, si navíc může odškrtnout statistiku, na kterou v posledních letech dosáhl jen málokdo – kalendářní rok skončí s více góly než Lionel Messi . Argentinskému mistrovi světa totiž už skončila v Miami sezona a svou sbírku osmadvaceti branek nerozšíří. Rodák z Opavy za sebou prozatím nechal i polského kanonýra Roberta Lewandowského.

Jurečka se v říjnu trefil čtyřikrát, dostat se do první třicítky světových útočníků pro něj ale nebude lehké. Pokud se nebude dohrávat odložený zápas ve Zlíně, do konce prosince mu zbývají už jen tři zápasy a momentálně má stejně branek jako třeba Aleksandar Mitrovič ze saúdského Al-Hilalu, Gift Orbán z Genku nebo Luuk De Jong z PSV.

Zajímavé bude také sledovat, kdo se stane letošním absolutním králem útočníků. Tabulku vede Erling Haaland s 50 góly, v posledních dvou zápasech ale vyšel střelecky na prázdno. O zásah méně mají k dnešnímu dni Kylian Mbappé a Cristiano Ronaldo , se 48 góly za nimi následuje Harry Kane, kterému bundesliga hodně svědčí.

Že se český střelec dostal mezi 60 hráčů, kde figurují taková jména, je úspěch sám o sobě. Ale kdo ví, Jurečka má před sebou domácí zápasy s Mladou Boleslaví a Servette. Třeba se rozhodne, že si podobně jako v závěru ligové sezony nažene čísla a gólovým uragánem dožene například Mohameda Salaha (33 branek). (Celý žebříček naleznete ZDE>>>)

Žebříček nejlepších střelců roku 2023 (k 7. prosinci):

1. Erling Haaland (Manchester City/Norsko) – 50
2. Kylian Mbappé (PSG/Francie) – 49
3. Cristiano Ronaldo (Al-Hilál/Portugalsko) – 49
4. Harry Kane (Tottenham/Bayern Mnichov/Anglie) – 48
5. Germán Cano (Fluminese) – 40
6. Dennis Bouanga (Los Angeles)

28. Omar Al-Somah (Al Arabi/Katar) - 31
29. Gift Orbán (Gent) – 30
30. Luuk de Jong (PSV Eindhoven) – 30
31. Václav Jurečka (Slavia Praha/Česko) – 30
32. Aleksandar Mitrovič (Al Hilal/Srbsko) - 30
33. Abderrazak Hamdallah (Al Ittihad/Maroko) - 30
34. Talisca (Al-Nassr) – 29
35. Kyogo Furuhashi (Celtic/Japonsko) – 29
36. Tiquino Soares (Botafogo) – 29
37. Mehdi Taremi (Porto/Írán) – 29
38. Lionel Messi (PSG/Inter Miami/Argentina) - 28

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
6

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud