12. prosince 2023 • 05:00

Umělá inteligence a dresy: Sparta jako AS Řím, divoký Baník a (ne)sešívaní

Autor: iSport.cz, mas
Vstoupit do diskuse
81
  • Umělá inteligence na zadání redakce iSport.cz vytvořila návrhy dresů všech ligových klubůUmělá inteligence na zadání redakce iSport.cz vytvořila návrhy dresů všech ligových klubůFOTO: Koláž iSport.cz

    Umělá inteligence se stále vyvíjí a přináší nové možnosti využití. V redakci iSport.cz se snažíme s tímto nástrojem pracovat a v poslední době mu zadáváme grafické úkoly. V předchozích případech jsme nechali ChatGPT-4 vytvořit nová loga týmů FORTUNA:LIGY a také hokejové Tipsport extraligy. Tentokrát jsme se zaměřili na  dresy. Podívejte se na návrhy pro všechny týmy nejvyšší fotbalové soutěže, kde AI různě kombinuje klubové barvy. Návrhy dresů jsme seřadili podle aktuálního pořadí týmů v tabulce.

  • SK Dynamo České Budějovice

    U Dynama nejde barevně o žádné velké překvapení. Byť oproti normálu kombinuje jednu klubovou barvu - černou - spíše s odstínem světle šedé než s čistě bílou. Na přední straně pak zaujme netradiční šrafování a dva výrazné svislé pruhy.

    SK Dynamo České Budějovice

  • FC Zlín

    U zlínského dresu překvapuje rozhodně varianta s barevnými panely, které (byť v jiných barvách) lehce připomínají domácí trikot Hradce Králové pro aktuální sezonu. Jinak nechybí tradiční týmové barvy - žlutá a modrá ve vícero odstínech. Kdyby Česká pošta zakládala reprezentaci, možná po těchto dresech sáhne spíš než „ševci“. Barevně to také sedí a obdelníky se dají vyložit jako dopisy.

    FC Zlín

  • FK Pardubice

    Ne, tohle není návrh dresu pro Atlético Madrid, i když podobnost s dresy španělského týmu je zřejmá. Kromě modrého vršku a jednoho rukávu se vám také možná vybaví Viktoria Žižkov. K Pardubicím by to ale také mohlo sednout, byť normálně jde východočeský klub cestou bez pruhů.

    FK Pardubice

  • MFK Karviná

    U Karviné šla umělá inteligence jednoduchou cestou. Na trup hráčů by dosadila čistě klubovou zelenou. Jen rukávy mají jiný odstín téže barvy. Možná nejde o špatný nápad, klub totiž v domácím prostředí aktuálně využívá dresy bílé. Na druhou stranu uvedená varianta připomíná spíše Jablonec. Velmi se podobá dresu Severočechů ze sezony 2017/18.

    MFK Karviná

  • FC Hradec Králové

    U Hradce Králové se nám vytrácí typická černobílá kombinace, v níž většinou „votroci“ hrají. Místo toho si AI vzala zlatou barvu lva z loga a zkombinovala ji s černou. Není to špatný nápad, stejnou kombinaci ve výroční sezoně používá u třetí sady Sparta a jde o velmi povedené dresy. Tomu hradeckému by dominovaly tři svislé pruhy. Stejně jako u některých předchozích návrhů ale zůstává otázkou, jestli není lepší mít stejnou barvu rukávů.

    FC Hradec Králové

  • FK Jablonec

    Stejná barva rukávů se objevila alespoň v návrhu jabloneckého dresu. Jde o světlejší odstín zelené. Jinak je dres v zásadě jednoduchý (až na červené prvky na límečku a konečcíh rukávů) a reprezentuje zelenou barvu z loga klubu.

    FK Jablonec

  • FK Teplice

    Žlutomodré pruhované rukávy nepůsobí u teplického návrhu špatně. Ale pruhů je celkově asi moc. Ty horizontální modré v různých odstínech způsobí, že je dres zbytečně přeplácaný. V jednoduchosti je někdy síla, což se dá vyřešit upravováním přesnějšího zadání umělé inteligenci. I tak jde o zajímavou alernativu.

    FK Teplice

  • Bohemians Praha 1905

    Bohemians v průběhu posledních let často střídali horizontální a vertikální pruhy. Vždy přitom šlo o kombinaci typických barev zelené a bílé. AI přichází s jinou variantou. Bílá zůstává jen na okraji rukávů a dres je jinak skoro celý zelený. Je tam jen drobný náznak s tmavším odstínem téže barvy v různých prvcích. Tím, že je odstín blízký, nepůsobí tak rušivě jako kdyby stejné prvky byly vyobrazeny bíle.

    Bohemians Praha 1905

  • FC Slovan Liberec

    V podobných dresech už Liberec hrál, byť většinou se klub ubírá jednodušší cestou a volí jednobarevnou variantu. Umělá inteligence jde cestou pruhů, které vyčetla z loga Slovanu. U rukávů se vyloženě nechává unést, každý je jiný a působí poměrně divoce. Světlejší ostíny modré navíc způsobí, že trikot spíš připomíná Mladou Boleslav.

    FC Slovan Liberec

  • FK Mladá Boleslav

    U Středočechů se však AI vydává jinou cestou. Bílou barvu, která je nakombinována v logu s modrou, vypouští a pro Mladou Boleslav přišla s pruhovanou variantou dvou různých odstínů modré. Dres vypadá pěkně a dobře na něm vynikne klubové logo. Aspoň jako třetí varianta by nebyl k zahození...

    FK Mladá Boleslav

  • FC Baník Ostrava

    U Baníku jde o velmi divokou variantu. Pokud si trikot začnete prohlížet z levé strany, máte pocit, že jste v Mladé Boleslavi. Pak na vás ale vybafne výrazný červený pruh. AI si s trojbarevným logem příliš neporadila - je to přeplácané. Zvláštně působí i vypuštění modrého pruhu pod logem Baníku. 

    FC Baník Ostrava

  • SK Sigma Olomouc

    I u Olomouce dres působí zvláštně. U Hanáků jsme zvyklí na typickou klubovou modrou, která se ale u návrhu umělé inteligence kamsi ztratila. Pokud jde o zvláští mapu na trupu, je alespoň v odstínech modré a „příbuzné“ fialové, ale červené konečky rukávů? To k Sigmě nepasuje.

    SK Sigma Olomouc

  • 1. FC Slovácko

    Slovácko ve většině případů jde snadnou cestou čistě bílých domácích dresů, na hřištích soupeřů pak v tmavě modré. Umělá inteligence jakoby vzala obě barvy a zkombinovala je, z čehož vyšla světlejší modrá. Na dresu jsou navíc vidět šrafované prvky. Jako třetí verze, nebo brankářský dres by možná obstál.

    1. FC Slovácko

  • FC Viktoria Plzeň

    U Plzně si asi každý najde něco jiného. Prvky na dresu se těžko popisují. Klubové barvy (typicky červená a modrá, ale v logu jich je na výběr dost) se vytratily. Jinak nápadně připomíná brankářský dres. Mimochodem v minulé sezoně v podobném chytal právě gólman Viktorie Jindřich Staněk.

    FC Viktoria Plzeň FC Viktoria PlzeňFoto iSport.cz / ChatGPT

  • SK Slavia Praha

    Slavia je zkrátka červená a bílá. Tady ani umělá inteligence nejde jiným směrem a nemůže sáhnout po jiné barvě. Zvykem ale také je, že je dres rozdělen napůl a alespoň přibližně má stejně každé barvy. Někdy se liší barva rukávů, někdy jsou stejné. Ale aby dominovala bílá s jedním červeným pruhem? To by u domácí sady asi u fanoušků sešívaných neprošlo.

    SK Slavia Praha

  • AC Sparta Praha

    A na závěr vedoucí tým FORTUNA:LIGY „AS Řím“. Samozřejmě jde o návrh sparťanského dresu, u nějž se AI snaží jinak zbarvit rukávy. K typické rudé se tak přidává jakási oranžová a trikot pak připomíná ten klubu z hlavního města Itálie. Stejně jako u rivala by fanoušci asi těžko nesli tak výrazný zásah s jinou než klubovou barvou. 

    AC Sparta Praha

Vstoupit do diskuse
81

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud