Bartoloměj Černík
10. února 2024 • 12:50

Jak sudí (ne)nastavují. V lize je k vidění méně hry než v minulé sezoně

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Liga jde jako produkt nahoru, ale v čistém herním čase stále zaostává. Míč ve hře diváci vidí v průměru ve 47 % zápasu, což je dokonce méně než v minulé sezoně. Zbytek utkání se nehraje. Například ve srovnání s Anglií, kde v létě proběhla velká revoluce ohledně počtu nastavených minut, FORTUNA:LIGA zaostává. A ačkoliv je kvalita obou soutěží nesrovnatelná, je na českých sudích, aby zasáhli. Pak uvidí fanoušci méně zápasů podobných podzimnímu pražskému derby.



Čistý čas je tématem, o kterém se v českém fotbalovém prostředí mluví v posledním roce stále více. Na tiskových konferencích ho vytahují i samotní trenéři, často například Jindřich Trpišovský. Metrika reflektuje, kolik minut v zápase je míč doopravdy ve hře. A i přes evropské trendy, kdy sudí trestají zdržování a přidávají více minut nad rámec hrací doby, si FORTUNA:LIGA v probíhající sezoně dokonce pohoršila.

Český fanoušek vidí na stadionu dle wyscout.com v průměru necelých 46 minut fotbalu. Tedy 47,1 % z celého utkání. V sezoně 2022/23 to bylo 48,2 %. Zbytek utkání se rozehrává, střídá, ošetřuje, oslavuje, řeší se VAR.... V zápase Premier League dostane divák v průměru o 8 minut hry více. To je docela markantní rozdíl.

Není nutné se herně srovnávat s Anglií, kde je k vidění zřejmě nejlepší fotbal v Evropě. I to je totiž faktor, který výrazně ovlivňuje čistý čas. Když Guardiolův Manchester City prakticky neztrácí míč, není důvod k průtahům. A technicky hrajících týmů je v Premier League stále více a více. V Česku se tomu ale můžeme pokusit alespoň přiblížit, což mají v rukou převážně rozhodčí. Nehraje se? Adekvátně nastavme čas. Zdržuje se? Trestejme žlutými kartami. Bohužel se tak neděje.

Dokazují to data. Mistrovství světa v Kataru udělalo v rozhodcovském světě malou, ale potřebnou revoluci. Trend obřích nastavení, která reflektují zdržování v zápase, přejali od letošního léta v Anglii i v mnoha dalších ligách. V Premier League se zvedl průměrný čas natavení v zápase o 3 minuty. La Liga šla stejným směrem. Ve FORTUNA:LIZE? O půl minuty se snížil!

Jednou možností je likvidovat problém přímo u zrodu, tedy u samotného zdržování. „Zvažovali jsme, jestli nebýt průkopníci a když se hráč nechá ošetřovat, nechat ho za čárou minutu. Podle mě by to fotbalu prospělo. Zkoušelo se to v nižších soutěžích a zjistilo se, že se hráči nechávali míň ošetřovat, protože ví, že týmu chybí. Bohužel pro to nemáme oporu v pravidlech,“ řekl šéf sudích Libor Kovařík. Rád by také dával víc žlutých za zdržování hry a to už od začátku zápasu.

Proč se ale v Česku více nenastavuje, i když je to ta nejzákladnější zbraň rozhodčího proti zdržování, není jasné. Během sezony byly dva případy, kdy sudí přidali za oba poločasy dohromady jen dvě minuty, v elitních ligách už nepředstavitelný jev.

Nejvíce se nastavovalo v zápasech Teplice – Mladá Boleslav (17 minut), Baník - Sparta a Jablonec Slavia (oba 16 minut). I to bylo málo, zápasy patří k devíti nejméně fotbalových mačů podzimu, kdy čistý čas ostudně spadl až pod 40 %. Nejméně rozkouskovaným zápasem se kupodivu stalo zimní utkání Sparta-Zlín, hrálo se 59,9 % času. Ligový průměr je 47,1 %.

Po podzimním derby se ozývaly hlasy o změně pravidel a posunu k šedesátiminutové hrací době, kde by se čas při každém přerušení zastavoval. Jako v hokeji. Proč ale volat po pravidlové revoluci, která by celý fotbal postavila na hlavu? Rozhodčí vhodné nástroje pro zatraktivnění hry už mají. Stačí je správně využívat.

F:L 2022/23

 

F:L 2023/24

8:06

Nastavený čas

7:35
45:48

Čistý herní čas

45:42
50:30

Mrtvý herní čas

51:43
48,20 %

Poměr čistého času 

47,10 %

 

PREMIER LEAGUE 2022/23

 

PREMIER LEAGUE 2023/24

9:03

Nastavený čas

12:08
50:19

Čistý herní čas

53:50
48:49

Mrtvý herní čas

48:19
51 %

Poměr čistého času

52,80 %

 

„Nejhorší“ zápasy ligového podzimu

  Zápas Hrálo se Nastaveno
1.  Slavia – Sparta 33,9 % času 14 minut
2.  Teplice – Pardubice 35,9 % času 8 minut
3.  Karviná – Teplice 35,5 % času 9 minut
4.  Jablonec – Pardubice 36,5 % času 7 minut
5.  Jablonec – Slavia 38,2 % času 16 minut

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud