Radek Špryňar
10. dubna 2024 • 05:00

Proč se Slavia dostala na první místo: faktor Staněk, hot duo i jiný systém

Vstoupit do diskuse
46
  • Video se připravuje ...

    Nedělní ztráta Sparty vykopla Slavii na první příčku FORTUNA:LIGY. Ano, na pomoc největšího rivala sešívaní dlouho čekali. Zároveň si výstup na nejvyšší post zasloužili. Na jaře ztratili body jen dvakrát, sedmkrát vyhráli. Deník Sport vybral pět důvodů, proč se Trpišovského parta z vršku dívá na ligový peloton.

  • Přechod na čtyřku vzadu

    Po prohraném čtvrtfinále MOL Cupu se Spartou se trenérský štáb rozhodl ke změně struktury defenzivní linie. Zavrhl nekompaktní systém se třemi stopery a rozhodl se využít pragmatičtější čtyřobráncové schéma. Výsledek se dostavil okamžitě. V následném, už ligovém derby, Slavia neinkasovala, stejně tak v dalších dvou duelech. Proti Slovácku a Bohemians pouze jednou. Dokonale sedlo posunutí Tomáše Vlčka na pravého beka. V sobotním derby vypadal na druhé straně skvěle také Ondřej Zmrzlý.

    „Víc nám sedí čtyřbránový systém. Jsme víc zajištění, tím pádem bezpečnější, než kdybychom hráli vzadu ve třech,“ řekl Tomáš Holeš, stoper Slavie, o stylu hry zadních řad.

    Kouč Slavie Jindřich Trpišovský udílí pokyny Tomáši Vlčkovi Kouč Slavie Jindřich Trpišovský udílí pokyny Tomáši VlčkoviFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Faktor Staněk

    Aleš Mandous nechytal zle, ale teprve Jindřich Staněk dodal sešívané defenzivě opravdovou jistotu. Po nástupu do práce vychytal tři čistá konta, exkluzivním trojzákrokem uhranul publikum proti střelám libereckého Kulenoviče v zásadní chvíli za stavu 1:0. „Pořád se zvětšoval a zvětšoval,“ popsal pohled z lavičky Jindřich Trpišovský. Uvažovaná jednička na blížícím se EURO navíc smazala jedno klišé, že moc dobře neumí nohama. Naopak, tuhle disciplínu ovládá víc než solidně.

    „Do obrany se nám teď daří, góly nedostáváme, to je strašně důležité před finišem ligy,“ vyjádřil se Jindřich Staněk, brankář sešívaných, o posledních zápasech.

    Staňkovy betony a Chorý v akci. Kuchta teď u Haška nemá pozici
    Video se připravuje ...

  • Místo paniky trpělivost

    V posledních dvou ligových duelech se náskok Slavie nerodil rychle. Slovácko krátce před poločasem srovnalo, s Bohemians byl remízový stav ještě deset minut po startu druhé půle. Přesto Trpišovského parta nepanikařila, zůstala v klidu, nepropadala nervozitě nutnosti sebrat z bojiště všechny body. Před velkým finále FORTUNA:LIGY nabrala tuny sebevědomí. Uvědomuje si svoji sílu a z řeči těla bíločervené jednotky je to cítit. Pokud to prokáže i v neděli v Plzni, musí Sparta předvést velký kumšt, aby ji v útoku na titul zastavila.

    „Mužstvo ví, že má kvalitu a může být trpělivější. Mám z toho radost. Umíme si udržet psychickou konstantu, tým si věří,“ líčil Jindřich Trpišovský, trenér, o náladě mezi hráči.

    Haškův nejtalentovanější chlapec: Juráskovi jsem říkal „samograj“, říká Páník
    Video se připravuje ...

  • Jurečka s Chytilem jsou hot

    Václav Jurečka znovu útočí na trofej pro nejlepšího střelce ligy, je na patnácti sezonních trefách. Mojmír Chytil má o jen tři zásahy méně a v tabulce kanonýrů je na třetí pozici. Na jaře skórovali shodně sedmkrát, minimálně jeden z nich se trefil v osmi z devíti duelů druhé poloviny sezony. Jsou prostě hot! V éře Trpišovského neměla Slavia silnější ofenzivní dvojici. Kouč si to moc dobře uvědomuje a třeba Jurečku nechává v zápase i ve chvíli, kdy se mu herně nedaří. Ví, že důvěru splatí.

    14 - Tolik branek společně nasázeli Jurečka s Chytilem v jarní části sezony.

    Celý rozhovor: Stokiloví borci na Chytilově hrbu. Přestup ven? První cíl je LM se Slavií
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Zdravý kádr - silná lavička

    Deset Čechů naskočilo v základní sestavě do víkendového měření s Bohemians. Až v průběhu zápasu se dostalo na norskou hvězdičku Zafeirise, zabijáka Juráska, slovenského reprezentanta Tomiče nebo spolehlivého Masopusta. Zcela mimo herní režim zůstali Ogbu, Van Buren i Diouf. Karetní trest nepustil do hry Wallema… Lavička Slavie vykazuje obří kvalitu i proto, že slávističtí doktoři mají v péči pouze Bořila, Schranze a třetího gólmana Koláře.

    3 - Jen tolik hráčů trápí zdravotní problémy. Na marodce jsou pouze Bořil, Kolář a Schranz.

    Provod, lídr nové Slavie. Kdy přijde šance pro Ševčíka a co prodej Sigmy?
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
46

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud