4. března 2011 • 14:41

Nejlepší kanonýr podle Sportu: Liga mě neláká

Autor: Radim Trusina
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě před pár lety hrál jen okresní přebor a neměl velké ambice, fotbalem se chtěl hlavně bavit. Dnes mu chodí ligové nabídky! On je ale odmítá a místo šance zkusit hrát na nejvyšší české úrovni řádí v divizi.



Jan Jícha z Vlašimi B dal na podzim už 17 gólů, což ho při vynásobení koefi cientem vyšvihlo do čela soutěže deníku Sport o nejlepšího amatérského kanonýra od třetí ligy po krajské přebory.

Soupeři si na něj dávají velký pozor, při každém zápase kolem sebe Jan Jícha cítí zvláštní a „nadstandardní“ péči. Přesto se na podzim v divizi A střelecky neprosadil pouze ve třech zápasech ze třinácti, v nichž nastoupil.

Rezervní tým Vlašimi na zrzka s číslem 5 na zádech spoléhá. „Nějaké góly jsem dal, ale máme v týmu kvalitnější fotbalisty, než jsem já. Nejsem žádný myslitel a tvůrce hry,“ říká skromně Jícha.

„Góly zatím dávám, až jsem z toho překvapený. Kluci se mi v kabině smějí, že jsou to samé dorážky, teče, nebo mě to trefí do kolena. Je pravda, že se nemůžu chlubit žádným extra gólem. Přejít přes tři hráče a dát to do šibenice, to není můj styl. Ale mám v zakončení štěstí.“ Podobné „štěstí“ by asi chtěli mít všichni fotbalisté. Mít v divizi průměr 1,3 gólu na zápas, to už je vynikající bilance. A to Jícha na podzim kopal jen jednu penaltu!

„V posledních pěti letech jsem se nad průměr gólu na zápas dostal snad pokaždé,“ vybaví si 25letý útočník.

Jako dorostenec působil v Kolíně, pak měl kvůli zdravotním problémům rok a půl dlouhou pauzu. S fotbalem pak znovu začal v béčku Uhlířských Janovic ve Středočeském kraji, kterým stále patří.

„Dával jsem góly a šel do áčka. Tam se mi střelecky dařilo taky. Když jsem dva roky po sobě dal v I. A třídě přes 30 gólů, říkali mi všichni, že bych to měl zkusit výš, že už jsou mi Janovice malé.“ Z několika nabídek kývl na tu z Vlašimi. Ale až napodruhé.

„Předtím jsem se chtěl soustředit na vysokou školu,“ říká absolvent ekonomky v Praze. Postupem času se ve Vlašimi probil až do druholigového áčka, kde už párkrát nastoupil jako střídající hráč. I když o něm trenér Boris Kočí tvrdí, že by na druhou ligu měl, Jícha zůstává hodně skromný.

„V áčku je velká konkurence. Jsou tam kluci s ligovými zkušenostmi, jsou lepší než já, prostě jiná třída,“ říká o konkurentech Bálkovi či Strnadovi. „Budu se snažit makat, abych se časem do áčka třeba taky dostal, ale není to moje priorita,“ překvapuje.

Místo fotbalové kariéry se totiž Jícha soustředí na budování pozice mimo fotbal. „Moje hlavní preference není, abych se živil fotbalem. Studoval jsem proto, abych měl dobrou práci, fotbal je jen doplněk,“ překvapuje muž, který se svým stylem ze známých útočníků přirovnává k bývalému střelci Sparty Horstu Sieglovi.

„Ani on nebyl žádný rychlík. Typově jsem mu asi podobný, ale neřeknu vám, že jsem jako Siegl. To bych dostal v kabině pěkně sežrat,“ směje se fanoušek Sparty.

Před jarní sezonou má teď Jícha o jednu motivaci navíc, aby nadále střílel góly. Vítěz soutěže Sportu dostane smlouvu na vybavení od firmy adidas.

„No, to je hodně lákavá představa. Tréninkové věci dostávám v klubu, ale kopačky si platím sám,“ vypráví Jícha. „Ale nepřeceňoval bych to. Kdybych byl tak dobrý fotbalista, asi bych nehrál jenom divizi.“

Chybělo ale málo a mohl si klidně zkusit ligu. Stačilo kývnout na nabídku Hradce Králové, lákala ho i pražská Dukla, lídr druhé ligy. „Nemyslím si, že mám takové kvality, abych kopal ligu. Pro mě je hlavní práce,“ tvrdí Jícha, který je zaměstnaný v marketingovém oddělení firmy Graffin - ta je hlavním sponzorem vlašimského fotbalu a zaměřuje se na prodej a servis tiskových strojů.

„Jsem spokojený. V práci jsem ještě s dvěma spoluhráči z Vlašimi. Když potřebujeme uvolnit na trénink, dá se to domluvit. Kdybych pracoval jinde, byl by problém.“

Přesto čelí Jícha dokola otázkám, proč nezkusil profesionální fotbal, když měl šanci. Vypadá to, že by ho nepřesvědčila ani Sparta. „Ani nečekám, že se mi ozve,“ chechtá se. „Dávám góly jen v divizi. To není druhá liga. Už takhle je to pro mě za ty roky dost velký výkonnostní skok.“

Ale vyrovnává se s ním dobře. Ve střelecké soutěži deníku Sport bude patřit k hlavním favoritům. „Nečekal jsem, že se mi bude takhle dařit. Kdyby mi někdo řekl, že dám v divizi za sezonu 17 gólů, tak bych nevěřil. A nastřílel jsem je už v polovině. Doufám, že se dostanu přes 20 zásahů, kdyby jich bylo 25, tak by to byla paráda,“ tvrdí Jícha.

Jeho nevýhodou může být, že nováček soutěže je v tabulce divize A až devátý, ještě nemá jistou záchranu a podle toho mohou vypadat jarní zápasy. „Kdybych dál góly nedával, nebyla by to žádná tragédie,“ pokračuje Jícha.

„Ale samozřejmě bude i výhra v téhle soutěži další motivací. Snad mi kluci z týmu pomůžou. Kdyby byl někdo z mančaftu v mojí pozici, výhru bych mu rozhodně přál.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud