Jan Podroužek
9. března 2012 • 18:33

Nejhorší sezona, co tu jsem! říká Žušťák, exligista v dresu Písku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ČESKÝ FOTBAL | Dopoledne pomáhá otci s jeho firmou na revize elektriky, odpoledne spěchá zachraňovat Písek ve třetí lize. Šestatřicetiletý exligista Jan Zušťák je klíčem od píseckého úspěchu, jenže tým letos zažívá hodně pálivou sezonu – je předposlední jen tři body od úplného dna. „Je to z fotbalového pohledu nejhorší období, co tu jsem,“ nezastírá Zušťák. Právě zítra startuje soutěž svou jarní část.



První ligu mastil v Příbrami a v Blšanech, druhou v Mostu. Od sezony 2008/2009, co Písek postoupil do třetí ligy, pomáhá právě Jihočechům. Jenže letos se tým, který byl do té doby zvyklý hrát v pohodě horní polovinu tabulky, těžce zadřel. Vyhrál jen čtyři ze sedmnácti zápasů a je na Zušťákovi, aby mužstvo z téhle kaše vytáhnul.

„Vždycky se spoléhalo na moje góly. Vím, že jsem pro tým velmi důležitý, ale doufám, že se tenhle tlak rozloží i mezi ostatní hráče. Navíc nám přišel před zimou na pomoc trenér Zbyněk Busta,“ vykládá Zušťák, který je v této sezoně nejlepším střelcem Písku s osmi zářezy.

Z příchodu bývalého kouče Bohemians 1905 je kanonýr nadšený. „Řada známých mě od spolupráce s koučem Bustou zpočátku odrazovala kvůli jeho leckdy až nekompromisnímu přístupu. Osobně na něj ale nemůžu říct špatné slovo. Tréninky se hodně zkvalitnily, má to teď velmi dobrou úroveň. Fotbal mě začal pod Bustou zase bavit,“ ukazuje Zušťák na fakt, že na podzim moc důvodů k radosti ze hry neměl.

Záchrana, o kterou Písek bude na jaře bojovat, visí ale sakramentsky vysoko. Chomutov, který je jen bod nad Jihočechy, posílil o Ivana Horníka, ani poslední Letohrad není v zákulisí slabý. „Tyhle mančafty určitě nesestoupí. Musí se tam potopit někdo jiný. Bude to válka i v pozadí,“ je si jistý útočník.

Bude na Zušťákovi, aby tým nasměroval k bodům, přitom musí ukočírovat svojí výbušnou povahu. Sám o sobě totiž říká, že je velký nervák, že je na spoluhráče hodně tvrdý. A to se do boje o záchranu zase tolik nehodí.

„Vím o tom a místo toho nervování se budu muset přepnout tak, abych kluky kolem spíš povzbudil. V takhle vyhrocené situaci by to mohl být problém a spoluhráčům bych příliš nepomohl, kdybych na ně jen řval. Chci ale prostě vyhrávat za každou cenu. Jsem takový odmalička,“ vykládá Zušťák.

A druhý problém? Zušťákovo zdraví. Na podzim hodně laboroval s vyhřezlou ploténkou, neodehrál kvůli tomu pět utkání. Trápil se, protože bolest pořád cítil a nešlo se jí zbavit. Teď ale věří, že je po starostech. „Zimní přípravu jsem odmakal celou, mám naposilováno, naběháno, cítím se hodně nabušený. Už se mi nechce prožívat ty muka na tribuně,“ říká.

Trpké období píseckého fotbalu kouše těžce, ale záchranou si je jistý. „Písek patřil k ozdobám třetí ligy a bude k nim zase patřit,“ uzavírá.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud