Jan Podroužek
14. května 2012 • 14:39

Postoupit nechtěli, ale vyhráli všechno. Chrudim půjde výš

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ČESKÝ FOTBAL | Vyvalte sudy! Chrudim, nováček třetí ligy, je po remíze 0:0 na hřišti pražského Loko Vltavín pět kol před koncem soutěže s předstihem vítězná. Na největšího rivala Pardubice, které o druhou ligu stály a už před sezonou atak na postup vyhlašovaly, má náskok 15 bodů, k tomu lepší vzájemné zápasy (1:1, 2:0). A teď i touhu jít místo velkého soka výš.



Po podzimu měla Chrudim na vršku třetí ligy od druhých Pardubic dvanáctibodový distanc. Během roku 2011 neprohrála (vyjma pohárového utkání s ligovou Mladou Boleslaví 0:3) v 31 utkáních v řadě.

Přesto o postup do druhé ligy nestála. Teď je všechno jinak. „Vedení po tlaku veřejnosti, města i hráčů přehodnotilo svoje stanovisko a chce postoupit,“ tlumočí Pavel Jirousek, devětatřicetiletý kouč Chrudimi, která dosáhla v sezoně už na 71 bodů.

Cíle klubu byly přitom klasicky nováčkovské – adaptovat se v nové soutěži, nemít potíže se záchranou. Ale po 29. kole veselí vítězného kádru málem zbouralo chrudimské centrum.

„Oslavy vypukly hned po zápase na Vltavíně a trvaly celý víkend. Doufám, že dneska na tréninku uvidím všechny. Snad to přežili,“ usmívá se Jirousek.

Stanovisko vedení klubu

„Jedna věc je sportovní stránka klubu, po které jsme jednoznačně připraveni odehrát druhou ligu, a druhá věc je zázemí a ekonomická síla. V tuto chvíli jednáme s městem Chrudim a se sponzory. Nejnovějším stanoviskem MFK Chrudim je, že se pokusíme příští sezonu ve druhé lize odehrát. Samozřejmě záleží, jestli splníme licenční podmínky, ale v klubu všichni věříme, že jsme schopni je zvládnout. Po sportovní stránce tým na druhou ligu má, proto jsme se rozhodli jít výš.“

Generální sekretář Martin Škrha

Sportovní stránka jde teď ve městě trochu stranou, místo toho probíhají neustálá jednání s radnicí a se sponzory. Klub musí vyřešit, jestli mu fotbalová asociace udělí licenci pro druhou nejvyšší soutěž.

„Bohužel posílení kádru zůstává na posledním místě. Hlavní je teď připravit klub na vyšší úroveň z hlediska zázemí,“ vysvětluje Jirousek.

Z toho má bývalý ligový hráč Jablonce trochu strach. Jenže čísla hovoří, že nemusí. Jeho tým si zvyknul vyhrávat, navíc mají jeho výsledky stoupající tendenci.

V posledních čtyřech sezonách byl třetí a dvakrát druhý v divizi, teď vyhrál jako nováček třetí ligu. V letošním ročníku padnul pouze dvakrát, mančaft šlape parádně!

„Myslím, že na druhou ligu ale ještě nejsme připravení. Jsme typičtí amatéři. Už teď jsme byli v roli Davida proti některým Goliášům. Nerad bych, abychom byli pokračovatelé vesnic jako Blšany nebo Drnovice, kam dobrý fotbal rychle přijel, a taky rychle odjel,“ bojí se Jirousek.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud