Jan Podroužek
22. srpna 2012 • 17:20

Šutér z I. A třídy vzpomíná: Toni, van Bommel, Müller, Galásek...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Díky jeho pěti gólům vyhrály Černice nad Nýrskem v plzeňské I. A třídě 6:2. Ale svému úspěchu se jen směje. Je mu 37 let, za sebou má zápasy proti Marku van Bommelovi, Thomasi Müllerovi nebo Tomáši Galáskovi. V nižší soutěži na Plzeňsku řádí Petr Stoilov, bývalý hráč německého třetiligového Regensburgu.



Na tréninku na něj občas spoluhráči koukají jako na zjevení. Nejsou schopni takové techniky, rychlosti. „Je pravda, že času tady mám při zápasech na všechno dost,“ připouští holohlavý útočník.

Jinak ale mezi amatéry v Černicích zapadl bez problémů. Chodil s nimi trénovat už v době, kdy působil v Německu.

Právě tam si užil svou největší slávu, mezi roky 2006 a 2011. Na tribunách sedávalo při třetiligových utkáních pravidelně 15 tisíc diváků, volali jeho jméno, dokonce se naučili i české pokřiky.

„Spoluhráči se mě chodili ptát, co na mě volají. Byl jsem tam dost oblíbený,“ vypráví Stoilov. Aby nebyl. Vždyť patřil k ose Regensburgu, nastoupil za něj ke 166 zápasům a dal 44 branek.

„Byli jsme tam asi tři čtyři hráči, kteří hráli pravidelně, na kterých to stálo. Pomohlo mi i to, že za pět let, co jsem v týmu byl, se neměnil trenér. Pořád jsem měl důvěru, nemusel jsem nikomu nic dokazovat,“ vysvětluje Stoilov.

Zpráskané hvězdy německého nároďáku

Zažil i parádní setkání. Ve stejné soutěži s Regensburgem působilo béčko Bayernu a Stoilov a spol. ho v jednom z utkání rozbil 5:0! Přitom za rezervu bavorského velkoklubu nastoupil například Luca Toni, italský reprezentant!

Tomáš Galásek, někdejší reprezentační kapitán, se vrací do národního týmu jako asistent trenéra Michala Bílka. Tomáš Galásek, někdejší reprezentační kapitán, se vrací do národního týmu jako asistent trenéra Michala Bílka.Foto Jaroslav Legner SPORT

„Pamatuji si, že za něj hráli i Thomas Müller a Toni Kroos. Tehdy to byli mladí kluci a začínali,“ vzpomíná s úsměvem Stoilov na dnešní hvězdy německého nároďáku.

V poháru DFB Pokal stál proti Tomáši Galáskovi, tehdy opoře Norimberku.

„S těmi hvězdami jako Toni nebo van Bommel jsem se nebavil, nebylo o čem. Ale s Galáskem jsem pár vět prohodil. Jak to jde, a tak. Vyměnili jsme si pak spolu dokonce dres. Pak jsem to dělal s protihráči častěji a nakonec jsem si musel dresy dokupovat, protože jsem jich pochopitelně tolik neměli,“ popisuje Stoilov poměry v klubu, který měl prý tehdy rozpočet 2 miliony eur (přibližně 60 milionů korun).

PETR STOILOV

Narozen: 30. srpna 1975 v Plzni

Kariéra: 1996/1997 Viktoria Plzeň, 1999-2006 Bad Kötzing, 2006-2011 Regensburg

Pět let se v Regensburgu živil jako profesionální fotbalista. Měl ve městě byt, kam za ním dojížděla jeho manželka s dcerou. Když netrénoval, chodil se spoluhráči na populární „kafíčka“. „To je všude stejný. To se musí,“ culí se.

Profík se ze Stoilova stal už v roce 1996, kdy přišel do áčka Viktorie Plzeň. V jarní části sezony 1996/1997 za ni odehrál osm zápasů, ani jednou se netrefil.

„Byl to pro mě velký skok. Do té doby jsem hrál divizi, chodil do práce a najednou jsem chodil trénovat a bral jsem za to 15 tisíc měsíčně.“

Teď dohrává spokojeně v plzeňské I. A třídě v Černicích. „Nejsem tu žádná hvězda, ale všichni ví, kde jsem hrál a proti komu,“ povídá.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud