Jan Podroužek
21. března 2013 • 05:35

Zachraňuje životy a týmu body. Ferda(n) hasič a střelec!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Koho tam pošlu? Kdo rozhodne? Prst trenéra Dačic ukázal v zápase jihočeského přeboru na Hluboké na Miroslava Ferdana. V tu dobu, v 65. minutě, když šel 26letý útočník na plac, byl stav 2:2. Hosté nakonec díky skvělému střídání vyhráli 4:2. Díky dvěma Ferdanovým trefám.



Měl náběh na profesionální fotbalovou kariéru, jenže si mezi juniory v českobudějovickém Dynamu dvakrát přerazil nohu. Jednou ho likvidační zranění vyřadilo na tři měsíce, podruhé na celý rok.

„Byl jsem pak měsíc v tréninku a zjistil, že to už nepůjde dál,“ vypráví Miroslav Ferdan. Dělá si alespoň radost v jihočeském přeboru. Svým Dačicím vystřílel dvěma góly tři body, byť byl na hřišti až od 65. minuty.

K první trefě mu pomohlo štěstí. Z hranice penalty dorážel ve skrumáži neposedný míč. Podruhé jistil vítězství uklizením mičudy do prázdné brány. „Trenér říkal, ať se pokusím rozhýbat hru, a že bych mohl dát i gól. Splnil jsem mu to do puntíku,“ usmívá se profesionální hasič, který se kvůli své profesi na hřišti často neobjevuje.

Kvůli práci nemá fyzičku

Celých 24 hodin v kuse v práci. Pak dva dny volno. A znovu. „Někdy jsem pryč i tři týdny a s balonem se vůbec nepotkám. Mám kvůli tomu na fotbal slabou fyzičku,“ vysvětluje Ferdan, proč v Dačicích nenastupuje v základu.

„Máme jako hasiči povinné fyzické testy, ale to znamená, že dám v tempu tak dva kilometry. Nezvládnu odběhat celý zápas,“ vykládá.

Miroslav Ferdan dělá u hasičů už šestý rok, na fotbal tak kvůli tomu nemá moc času Miroslav Ferdan dělá u hasičů už šestý rok, na fotbal tak kvůli tomu nemá moc časuFoto Archiv Miroslava Ferdana

Fotbalista z něj přece jen mohl být. Na testech v Českých Budějovicích měli pro talentovaného útočníka pochvalná slova. „Tehdy to vypadalo nadějně. Ale hlavu si s tím nelámu. Jsem rád, že jsem zdravý,“ těší Ferdana.

Možná o to víc, když má při své profesi, kterou provozuje už šestý rok, na očích pravidelně lidské hrůzy. Hořící domy, lidi zašprajcované v rozmačkaných autech. „Na tuhle práci musíte mít psychickou sílu, jinak to nemůžete dělat. I já sám z toho občas dva dny nespím,“ přiznává.

„Pokaždé vás ten pohled na cizí neštěstí vykolejí. Když rodině hoří dům, vidíte, jak oplakávají skutečnost, že o všechno přichází. Nebo pohled na mladé lidi, které vystřiháváte z auta. To je vůbec nejhorší,“ vypráví tiše Ferdan.

Zahrát si pak fotbal a ještě týmu takhle výrazně pomoct ke třem bodů musí být oddychovka. „Koníček,“ upřesňuje. „Ty góly mě moc těší,“ říká.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud