Hynek Preisler
27. března 2013 • 18:45

Flamendr Blažek: Místo za Liberec kope třetí ligu. Za 40 tisíc měsíčně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
Speciální Sport Magazín před MS v hokeji: program, soupisky i rozhovor s Rulíkem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještěd vyměnil za horu Říp. Nisu za Labe. Elitní level za třetí nejvyšší. Reprezentační útočník Jan Blažek zakotvil po vyhazovu z mistrovského Liberce ve třetiligové Roudnici nad Labem. Klub by rád postoupil výš, útočník s pověstí průšviháře zase na jaře oživil povadlou kariéru, která jednou měla (a mohla) vrcholit v některém z evropských velkoklubů.



Tak velkou „rybu“ ještě třetiligová Roudnice neulovila. Má dvě medaile pro českého mistra se Slavií a Libercem. Je trojnásobným reprezentantem z éry Michala Bílka. A nejde o žádného vysloužilce na prahu penze.

Čtete o Janu Blažkovi, který přesně před týdnem oslavil 25. narozeniny. Útočník s talentem přímo od Boha, ale také s pověstí neúnavného „pařiče“, skončil koncem února na severu Čech. Nyní se znovu vynořil ve třetiligové Roudnici nad Labem. O víkendu již sehrál první zápas s Kolínem (2:2).

Přestupová okna byla zavřená

„Výkon nebyl žádná sláva, ale je úspěch, že jsem odehrál devadesát minut a nezranil se. Nemůžu čekat, že po třech měsících vlítnu do prvního zápasu a hned dám tři góly,“ zhodnotil Blažek.

Liberci s ním v zimě došla trpělivost. „Nebylo to o jednom průšvihu, spíš šlo o dlouhodobý problém. Dohodli jsme se, že ukončíme smlouvu, ale rozvázala se až na konci února, kdy už byla všechna přestupová okna uzavřená,“ vysvětlil sešup o dvě patra níž autor 26 prvoligových branek, kterému mimochodem skončil i kontrakt s jeho dlouholetým agentem Pavlem Paskou...

Pane Pýcha, nevezmeme si Blážu

Zajímali se o něj v Mladé Boleslavi, slovenském Ružomberoku či v dalekém Kazachstánu, kde v létě válčil s Libercem o Ligu mistrů. Proč právě Roudnice nad Labem?

„Přišel za mnou kapitán mužstva Karel Kratochvíl a říká: ´Pane Pýcha, nevezmeme si Blážu?´“ objasnil Martin Pýcha, prezident Roudnice, která usiluje o postup do druhé ligy - zatím je pátá.

Jen pro připomenutí, Karel Kratochvíl hrál ligu za Slavii či Kladno a s Janem Blažkem se dobře znají, což platí i pro roudnického Jana Svátka (111 startů v české lize) či Josefa Hamouze (142).

Výraznou roli hrál i fakt, že „Bláža“ s přítelkyní Klárou a dcerou Adrianou nedaleko polabského města bydlí.

Vydělat si může 40 tisíc měsíčně

„Neváhal jsem ani vteřinu. Mohl by hrát výraznou roli v postupu,“ přiznal Pýcha, přestože ho Blažek „něco“ stojí. „Patří mezi tři čtyři hráče s nejvyšší výplatou,“ prozradil prezident Roudnice. 

Jan Blažek
Narozen: 20. března 1988 (25 let)
Výška/váha: 181 cm/75 kg
Pozice: útočník
Kariéra: Liberec (2002-2007, 2008-2009, 2011, 2012-2013), Slavia (2008, 2011-2012), Larissa (2010-2011), Roudnice nad Labem (2013)
V české lize: 114 zápasů/ 26 gólů, 25 žlutých karet
V reprezentaci: 3 zápasy/0 gólů
Největší úspěchy: tituly s Libercem (2006) a Slavií (2008), ligový bronz s Libercem (2009)
Zajímavost: v národním týmu prošel všemi mládežnickými výběry

Když se bude dařit, i s prémiemi si může přijít až na čtyřicet tisíc korun. „Pro Honzu je to ovšem jen etapa, protože si myslím, že v létě půjde určitě ven, i když bychom se nebránili, kdyby u nás byl déle. Trochu ho znám a mám tyhle rebely rád. Jsou totiž i na hřišti více rvaví, svou kůži nechtějí prodat zadarmo jako ti apatičtí,“ řekl Pýcha.

Jenže o Blažkově životosprávě pod Ještědem kolují legendy. „Zatím nejde správnou cestou, tedy alespoň ne tou, která vede k profesionálnímu fotbalu,“ prohlásil o něm třeba na začátku roku na webovém portálu Liberce jeho sportovní ředitel Jan Nezmar.

Hodní se zlobivými

A ve třetí lize Blažek nebude tolik na očích... „Průšvihů se určitě nebojím. V minulosti jich pár udělal, ale myslím, že ta bublina kolem něho není taková, jako se dělá. Je už v takové škatulce, a když pak v klubu udělá poloviční průser čtyři pět lidí, on je ten hlavní, který za všechno může,“ připustil Pýcha.

Za příklad dal Ondřeje Bíra, který prošel Spartou či Českými Budějovicemi, kde však před šesti lety skončil pro porušení smlouvy.

„Také to není hráč, který by neměl problémy, koupili jsme ho z Letohradu a podívejte se, jak teď hraje! Také je to typ Blažka, který je schopný za to vzít a třeba nepřijít na předzápasový trénink. Asi tady dokážeme stmelit hodný v uvozovkách s těmi zlobivými,“ uzavřel Pýcha s úsměvem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud