10. května 2013 • 12:10

Vymyslel kličku, která obletěla svět. Teď sní Šenkeřík o návratu do ligy

Autor: Radim Trusina
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Navždy bude mužem, který dal první gól Slavie v Lize mistrů. V září roku 2007 v zápase proti Steaue Bukurešť (2:1) otevřel Zdeněk Šenkeřík skóre, navrch přidal famózní kličku, kterou si sám vymyslel. Na stránkách mezinárodní asociace UEFA po jeho vzoru natočili instruktážní video na trénink techniky. Na vrcholu se ale neudržel, po nevydařené štaci v Ostravě teď hraje 32letý útočník druhou ligu za střížkovské Bohemians, občas chodí pomáhat i přeborovému béčku.



To chce odvahu, udělat tuhle kličku v zápase Ligy mistrů. Přemýšlel jste o tom?
Tenkrát se nám dařilo, ten moment vybízel, abych něco podobného pro diváky udělal, byla to vhodná doba. Já tu kličku trénoval od mládí. Myslím, že jsem se jí trochu proslavil, i díky ní si mě lidé z působení ve Slavii pamatují.

Zdeněk Šenkeřík předvádí svou legendární kličku, která ho proslavila po celém světě
Video se připravuje ...

Měl jste tenkrát hodně reakcí?
Byl to první zápas Slavie v Lize mistrů, sledovala to velká spousta lidí, já dal gól, mělo to velký ohlas. Tak to bývá, když jste nahoře. Ale pořád jsou lidi, kteří mi napíšou i po zápase druhé ligy.

Vzpomenete si občas na zápas se Steauou?
Jasně, to je naprosto přirozené. Na špatné věci zapomenete dřív, tohle si člověk rád připomene. Já to bude mít v paměti navždy. Byl jsem na vrcholu, škoda, že jsem se tam nedokázal udržet. Občas tu kličku někde vidím. Nedávno jsme jeli s klukama v autě, byla reklama na Ligu mistrů a k tomu její znělka. Říkal jsem jim, že na stadionu zněla líp. (usmívá se)

Mezinárodní fotbalová asociace UEFA váš kousek ocenila tím, že o něm natočila instruktážní tréninkové video. Co jste na to říkal?
Obrovsky mě to potěšilo, byl jsem pyšný. S tím gólem to byla asi největší věc mé kariéry. Přeci jen jsem se dostal do společnosti hráčů jako Ronaldinho, Zidane... Dneska je to ještě Messi, Neymar. Ale to jsou triky z jiné planety.

Zdeněk Šenkeřík vzpomíná na svou legendární kličku
Video se připravuje ...

Proslavila se i vaše druhá finta, kterou jste použil v lize na Mendyho z Mladé Boleslavi. Jak jste na tyhle kličky přišel?
Odmalička jsem se snažil vymýšlet všelijaké kulišárny, tohle by ve fotbale nemělo chybět. Oba triky vyplynuly z toho, že jsem si hrál s míčem a zkoušel, co se dalo. Nejtěžší je správě synchronizovat nohy, ale všechno je o tréninku. Jsou to moje kličky, aspoň po mně ve fotbale něco zůstane. (usmívá se)

Zkusil jste tyhle finty i ve druhé lize?
Zkusil, ale tahle soutěž už je trochu živelnější, soubojová, na podobné parády není moc prostor. To když jdu za béčko hrát přeboru, tam vás beci nedostoupí, můžete si něco dovolit. Momentálně tyhle kličky ale moc nepoužívám, člověk by je měl dělat, když je v laufu. Zkoušel jsem je už v osmnácti, když jsem byl ve vršovické Bohemce, ale tam mi to starší hráči vyčítali.

Proč?
Dávali mi sežrat, když se klička nepovedla a já míč jednoduše ztratil. Tenkrát tam dělal asistenta Tonda Panenka – na něm bylo vidět, že když někdo něco takového zkusil, měl velkou radost. Já měl ale svojí hlavu, zkoušel jsem to pořád. V prvním zápase proti Slavii jsem podobně jako Mendyho obešel i Müllera, jen jsem k němu stál čelem. Nečekal to, byl jsem neznámý benjamínek. Dneska už si na mě obránci v tomhle směru dávají pozor. Rád ale občas zajdu na trénink žáků a něco jim ukážu.

Tomáš Řepka se sklání nad Zdeňkem Šenkeříkem, aby mu pořádně od plic vynadal
Tomáš Řepka se sklání nad Zdeňkem Šenkeříkem, aby mu pořádně od plic vynadal

Hrál jste Ligu mistrů, byl jste ve formě. Pak ale přišlo nepovedené angažmá v Ostravě, teď pouze čtyři góly ve druhé lize. Kde se stala chyba?
K Ostravě bych se moc nevracel. Po Slavii jsem mohl zvolit zahraničí, bylo tam Turecko a Ázerbájdžán, ale vypadalo to, že by Ostrava mohla hrát o poháry. Jenže to se nenaplnilo, v klubu to šlo od deseti k pěti, byly ekonomické problémy, což se odráželo i na mužstvu. V té době nebyl nikdo, kdo by vyčníval. Situace, ve které je klub dnes, mě proto nepřekvapuje. Přál bych ale Ostravě, aby se z toho zvedla a dostala se zpátky mezi špičku ligy.

Šenkeříkova bilance v této sezoně

A-tým (druhá liga): 21 startů/4 góly

B-tým (přebor): 7 startů/9 gólů

Jak se díváte na dění ve Slavii, kde jste zažil dva tituly a zlaté časy?
Po hodech přišel půst, vyměnilo se tam hodně hráčů, což začalo už v době, kdy jsem odcházel. Myslím, že to nebylo moc koncepční. Možná někdo trochu urazil fotbalového Boha. Ale platí to, co u Ostravy: přál bych Slavii, aby hrála v lize významnější roli a prala se o titul.

Teď hostujete ve druhé lize. Proč nejste o patro výš?
Těch věcí, proč jsem z Ostravy nemohl jít výš, bylo víc. Nešlo jen o výkonnost. Nechci to moc rozebírat, ale kluby šetří, radši vezmou mladého kluka než třicátníka.

Uvidíme ještě jméno Šenkeřík v první lize?
Při vší úctě ke druhé lize bych se chtěl s kariérou rozloučit trochu výš. Motivaci pořád mám, věřím, že bych do toho ještě mohl šlápnout a dva tři roky hrát na nejvyšší úrovni. Otázka je, jestli se to povede. Je možné, že zůstanu tady.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud