25. dubna 2015 • 13:13

Roma na jaře konečně hrála. Bojkot má trhliny, soupeři přibývají

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prohráli, ale vlastně se mohli cítit jako vítězové. Pro tým Roma Děčín, s nímž soupeři v této sezoně už sedmkrát odmítli hrát, údajně z obav o bezpečnost hráčů, konečně začalo jaro. Jakkoli tým trenéra Pavla Horvátha po porážce 2:5 s Verneřicemi prožíval hodně smíšené pocity. „Porážka nás štve, ale je tu i radost, že jsme se konečně dostali do hry,“ přiznává kouč celku z třetí třídy na Děčínsku.



Soutěž má za sebou už tři jarní kola, Roma se ale fanouškům předvedla poprvé. Františkov a Rybniště stejně jako na podzim nenastoupily. „Cítili jsme velkou frustraci. Hráči trénovali, jenže když nepřijde mistrovský zápas, tak na vás padne skepse,“ popisuje Horváth atmosféru v týmu, který si díky tomu připsal už sedm kontumačních vítězství a v tabulce útočí na medailové příčky.

Teď to konečně vypadá, že se vše láme k lepšímu. Do Děčína přijely Verneřice a žádný problém se nekonal. „Atmosféra byla výborná, hrálo se fair play,“ přesvědčuje Horváth. To potvrzuje i zástupce vítězného týmu Daniel Sekyra.

„My jsme proti nim hráli i přípravný zápas před dvěma týdny a všechno bylo bez problémů. Nebyl důvod, abychom nenastoupili. Jestli proti týmu Roma Děčín někdo nechce hrát, je to jeho věc,“ poznamenal. Co říká na to, že Roma má na kontě už sedm kontumačních výher? „Pustili je do soutěže, takže to dál nehodnotím,“ doplnil.

V každém případě to vypadá, že Roma už bude hrát vcelku pravidelně. Kluby Huntířov a Bynovec na podzim stávkovaly, teď se však nejspíš s „Horváthovci“ poměří na trávníku.

„Ty informace oficiálně nemám, ale myslel jsem si, že některé týmy můžou změnit názor. Zatím byly zápasy Romy Děčín až na jednu věc v rámci možností dobré,“ říká Ladislav Šefčík, sekretář OFS na Děčínsku. „Pochopitelně bych byl rád, aby se odehrálo co nejvíc utkání.“

Na podzim soupeři nejspíš vyčkávali, jak budou duely s Romou vypadat. Už tehdy se do věci osobně vložil šéf FAČR Miroslav Pelta, jenž nestál o problémy zavánějící rasismem. Kluby, které nechtěly proti Romě nastoupit, vyzval, aby změnily svůj postoj.

„Už na podzimním setkání s panem Peltou jsme řekli, že když nebude mít Roma do utkání s námi během svých zápasů nějaký problém, tak na jaře normálně nastoupíme,“ konstatuje Miroslav Pova, zástupce Huntířova. „Nám nevadí, že tam jsou emoce, ty k fotbalu patří. Něco jiného by bylo napadení hráčů. Zatím takový problém Roma neměla. Do zápasu s námi ještě schází pár kol, ale v tuhle chvíli platí, že nastoupíme.“

Jinde ale tak vstřícní nejsou. „Myslím, že výzva pana Pelty nezabrala. Kluby vážně spíš čekaly, jestli se u nás na zápase něco stane,“ myslí si Horváth. „Teď všichni vidí, že nejsme klub rváčů, nemáme zájem, aby byl u nás nějaký problém,“ dodává jmenovec známého záložníka Viktorie Plzeň.

„Jen mě mrzí, že jsme teď nevyhráli. Vedli jsme 2:1 a já byl na devadesát procent přesvědčený, že to vyjde. Chybělo nám ale pět klíčových hráčů, brankářská jednička Herák dokonce musel hrát stopera. A to, že nebyl v brance, nakonec rozhodlo,“ mrzí Horvátha, který je v klubu ústřední postavou a všichni jej respektují. „Tak snad to vyjde příště.“

Děčínský problém
Na jaře 2011 se nedohrálo derby mezi FC Děčín a Loko Děčín. Došlo k inzultaci rozhodčího a rvačce hráčů. Za tým Roma Děčín hraje Patrik Herák, který byl aktérem incidentu a měl zastavenou činnost na pár let, stejně jako jeho bratr. Soupeři Romy Děčín na podzim vyjadřovali obavy o bezpečnost.

Zápas Romy Děčín s Bukovinou ve třetí třídě na Děčínsku přinesl jen jeden gól. Ten právě inkasuje brankář Herák.
Zápas Romy Děčín s Bukovinou ve třetí třídě na Děčínsku přinesl jen jeden gól. Ten právě inkasuje brankář Herák.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud