13. listopadu 2015 • 14:58

Specialita ČAFC. Proti Braníku chytal gólman, útočník i obránce

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nasadit do zápasu tři brankáře, to je rarita. Právě takovou se může chlubit ČAFC po utkání s Braníkem (3:1) v Pražském přeboru. Mezi tyče kromě brankářské jedničky museli i dva jeho hráči z pole - útočník a obránce. „Proto má tahle výhra speciální cenu,“ uznal kouč Zdeněk Herink.



Utkání zahájil brankář Ivo Drahorád, ale ze hry musel po pár minutách. Střet se soupeřem odnesl tržnou ranou na hlavě a na nosítkách putoval do sanitky. „Rána byla hluboká. Ani ho nevezli na chirurgii, musel na plastiku,“ popisoval kouč.

V tu chvíli se dostal trochu do úzkých, na lavičce náhradníků totiž gólman chyběl. Jeden byl zraněný, další musel nastoupit za rezervu, která hrála takřka ve stejném čase. A tak volba padla na Václava Kurala, chlapíka, který po roce a půl přišel týmu pomoci v nouzi, aby měl tým někoho na střídání. Jenže jeho fotbalové povolání je útočník. „Že by měl jít třeba do branky, netušil nikdo. Já jsem s ním počítal na patnáct, dvacet minut do pole,“ prozradil kouč.

Věděl ovšem, že Kural před lety jako dorostenec jednou podobným způsobem v brance zaskočil. A tak volba padla na něj. „Někdo do branky musel. Hned jsem kluky žádal, aby soupeře nenechali střílet. Když už nějaká rána na branku šla, mířila do míst, kde Venca stál. Určitě si s tou situací poradil perfektně,“ chválil Herink.

Jediný gól Kural inkasoval hned po nástupu, kdy čelil penaltě, kterou „vyrobil“ jeho zraněný předchůdce. „Spoluhráč Honza Kaliba, který také mohl jít chytat, mi radil, abych skočil na pravou stranu. Já to ale risknul podle sebe. A rána šla tam, kam říkal Honza...“ líčil gólman ČAFC číslo 2.

Na neobvyklou situaci si zvykal postupně, defi nitivně se vžil do role brankáře krátce po vyrovnání na 1:1. „Braník totiž hned z rozehrávky zkusil vystřelit z půlky. Já ještě trochu slavil, takže jsem byl venku. To bych jen těžko chytal, naštěstí šel míč asi dva metry vedle. Moc se mi ulevilo, protože jestli při penaltě nikdo nic moc čekat nemohl, tohle by byla jasně moje chyba,“ vykládal.

Jenže tímhle peripetie s brankáři neskončily. Dvanáct minut před koncem se totiž při krocení vysokého míče zranil i Kural. „Měl nějaký problém se svalem a musel střídat,“ vysvětlil Herink důvod, proč udělal další brankářskou změnu.

A mezi tyče musel další hráč z pole - Jan Kaliba. „To byla poslední možná varianta, protože jsem věděl, že si občas na tréninku do branky stoupne,“ líčil kouč ČAFC. Pokyny pro tým byly stejné, nenechat soupeře střílet. Herinkův tým vedl 3:1, a protože ani brankář číslo 3 neinkasoval, těšil se ČAFC z tříbodové speciality. „Jen teď pořádně nevím, kdo si do té branky stoupne příště. Zápas béčka se nám ale už nekryje, takže hráč z pole to nebude,“ prorokoval kouč.

KDO HÁJIL BRANKU ČAFC
3. minuta odstupuje zraněný Ivo Drahorád (gólman)
78. minuta střídá i zraněný Václav Kural (útočník)
do 90. minuty duel dochytá Jan Kaliba (obránce)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud