18. srpna 2011 • 14:46

ČESKÝ FOTBAL: Inspektoři zkontrolují stadiony

Autor: Radim Trusina
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

NOVÁ RUBRIKA - V jakém prostředí a před jakou kulisou se hrají nižší fotbalové soutěže v Česku? Starají se kluby dobře o své diváky, kteří je chodí podporovat? Jaké jsou přednosti a nedostatky stadionů od třetí ligy níž? To by měla zjistit nová rubrika přílohy Český fotbal s názvem Fotbalový inspektor.



V názvu třetiligového fotbalového klubu z České Lípy najdete slavné jméno Arsenal. Fanoušci se v anketě inspirovali anglickým gigantem. Měli možnost volby, stejně jako se mohli vyjádřit k netradičnímu začátku zápasů v sobotu v 11 hodin – i z toho je vidět, že tady mají slušné slovo.

Ale jaké jsou pro ně na stadionu podmínky? A co od návštěvy fotbalu ve 28. největším městě Česka podle počtu obyvatel můžete čekat? To za vás zjišťoval Fotbalový inspektor deníku Sport v 1. kole třetí ligy proti Hlavici (0:1).

Redaktoři Sportu si každý víkend vyberou jeden zápas v nižších soutěžích, kam bez ohlášení přijedou a provedou „inspekci“ - na místě otestují, co může fotbalový fanoušek očekávat od návštěvy daného stadionu.

Hodnotit se bude pět základních kritérií:

Stadion – dojem z místa a jeho celkový vzhled

Komfort – služby pro diváky, zápasový program, počet míst k sezení a stání, výhled a čistota, cena vstupenky, možnost parkování

Občerstvení – jeho dostupnost, kvalita a cena

Atmosféra – počet diváků, způsob fandění a objektivita, hlasatel, tombola, doprovodný program

Atraktivita hry – jak moc svým fotbalem baví domácí tým

Každá tato kategorie bude ohodnocená na číselné stupnici 1-10 s tím, že desítka je maximální počet bodů, stejně jako je to u hodnocení hráčů v první fotbalové lize. Všechny udělené body se sečtou a vydělí pěti, z čehož vyjde výsledná známka klubu.

„Naším cílem je propojit tímto projektem zábavu s užitečným. V dobrém popíchnout kluby, které se o příjemnou atmosféru na svém stadionu moc nestarají, a naopak ocenit a propagovat ty, které fotbal dokáží „pěkně zabalit“. Věříme totiž, že dobrý příklad táhne. Je to navíc naše další aktivita cílená na nižší fotbalové soutěže, které v Česku tvoří základ veškerého sportu. Vždyť fotbalový stadion najdete prakticky v každé vesnici. Naše inspektory rozhodně čeká hromada práce,“ říká Lukáš Tomek, šéfredaktor deníku Sport.

V České Lípě najdete fotbalový stadion bez problémů, po cestě je značený, pokud odbočíte podle ukazatele, nemůžete ho minout. Parkování je luxusní: míst na ploše za hřištěm je spousta, další možností je nechat auto na velkém neplaceném parkovišti zhruba 200 metrů od stadionu.

Vstupné je ale na třetí ligu spíš na vyšší hranici. Dospělý dá za fotbal 40 korun, navíc musíte připlatit další desetikorunu za program, pokud o něj máte zájem. Je sice slosovatelný, ale pokud by byl přiložený ke vstupence, asi by to bylo přijatelnější. Je totiž černobílý a obsahem neoslní. Snaha se klubu upřít nedá, ale žádné informace „navíc“ v něm nenajdete. Spíš jen přetištění články a zpravodajství z internetových stránek.

Pozitivní je, že jsou v České Lípě vstřícní k ženám, které mají vstup za dvacet korun, stejně tak důchodci. Děti do 15 let a držitelé průkazu ZTP se na fotbal dostanou zdarma.

Každý si může vybrat místo, z kterého chce zápas sledovat. Možností je opravdu hodně: stadion má kapacitu 5000 míst, z toho jich je 600 k sezení na velmi pěkné kryté tribuně, zbytek jsou betonové schody kolem celého hřiště, na kterých se dá i sedět. Jen ty u laviček jsou v havarijním stavu a vstup na ně je pouze na vlastní nebezpečí. I přesto odtud lidé zápas pozorovali, je to jejich oblíbené místo z dřívějších časů. Výhled je každopádně ze všech míst výborný.

Stejně tak atmosféra, o kterou se v České Lípě stará asi dvacítka skalních příznivců oblečených v dresech se šálami a bubnem, kteří během celého zápasu povzbuzovali. Škoda jen, že je kolem hřiště atletická dráha – kontakt s diváky je tak menší, na rozlehlém stadionu to trochu kazí jinak příjemnou kulisu. Na zápas s Hlavicí přišlo 330 platících diváků, což je na nižší soutěže nadprůměrný počet.

Někteří z návštěvníků ale během zápasu odcházeli místo na toaletu za hlavní tribunu. Ta je totiž od záchodů hodně daleko. Cestou musíte obejít polovinu velkého stadionu, cesta tam i zpět zabere minimálně pět minut. Na stejném místě v zastaralé budově je i českolipská klubovna, na první pohled spíš nevábná „nádražní knajpa“ než příjemná restaurace na stadionu. Tohle rozhodně není největší lákadlo. Ale možná i proto je za jednou z branek umístěný stánek s občerstvením, pár desítek metrů od tribuny pod starou ručičkovou časomírou. Výborná klobása za 35 korun, pivo o dvanáct korun levnější. Normální jsou i ceny nealkoholických nápojů.

Kdo by si nevybral, může zajít v rozlehlém areálu do moderní restaurace u tenisových kurtů za protilehlou brankou. Výběr tady rozhodně je, záleží jen na vkusu a nárocích diváků.

Ty velmi dobře informoval o všem důležitém hlasatel, kterému bylo dobře rozumět, což není vždycky úplně samozřejmé. Jen škoda, že nikdo neviděl losování poločasové tomboly, kdy se v přestávce pouze přečetlo 12 čísel výherců. Výhodou je, že si na fotbal do České Lípy můžete bez obav vzít děti: nudit se nebudou, za brankou je velmi pěkné dětské hřiště využitelné pro všechny věkové kategorie.

Výsledky inspekce v České Lípě Výsledky inspekce v České LípěFoto spo

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud