16. dubna 2018 • 08:51

Loučeň si užila sváteční fotbal, před kamerami deklasovala Pátek

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přijela televize! Tohle si můžou říct už i v Loučni, kde pokračoval projekt Můj fotbal živě. Loučeňský tým v přímém přenosu ČT sport porazil v zápase středočeské I. B třídy Pátek 4:0, rozhodl už první poločas. Městys na Nymbursku si užil pestrý víkend, který kromě svátečního zápasu orámovaly dvoudenní fotbalové slavnosti plné atrakcí a soutěží.



Loučeňský trenér Otakar Ottomanský si stoupl před televizní kameru a spokojeně prohlásil: „Všechno v pořádku.“ Jeho tým proti Pátku dominoval, oslavy 125. výročí založení nejstaršího fotbalového klubu v Česku snad ani nemohly mít sladší tečku. „Vítězné pivko proběhne, ale asi to nebude moc velké, protože v pondělí jde většina kluků do práce,“ usmál se kouč. 

Prosluněný zápas sedmé nejvyšší soutěže nabídl klasické scény. Moře gólů a nadšení, ale i hlušší pasáže a místy tragikomické chyby. Smolařem první půle byl pátecký kapitán Jiří Kohoutek, jenž nahrál na první dva loučeňské góly. V 19. minutě poslala domácí do vedení pohotová dorážka Martina Gregara, čtvrt hodiny nato se postaral o pojistku na 2:0 kapitán Jan Štěpánek: „Takhle snadný první poločas jsem nečekal, paráda!“ Třetí trefu přidal zblízka těsně před pauzou Pavel Mareš.

Zápas I. B třídy se odehrál před televizními kamerami
Zápas I. B třídy se odehrál před televizními kamerami

„Je to hrozný, je to bez pohybu, nepřihrajeme si,“ láteřil o přestávce pátecký Jan Fořt a pak slyšel, jak trenér Pavel de Giorgii v kabině burcuje zvadlé mužstvo: „Oni nám dali za poločas tři góly a my to můžeme dokázat taky!“

Nestalo se. Hned zkraje druhé půle chyboval pátecký brankář Ladislav Kmoch a namazal Marešovi na jeho druhý gól – 4:0. „Důležité tři body na cestě za záchranou. Teď to pořádně zapijeme,“ plánoval střelec dne Mareš.

„Jsem zklamaný. Před kamerami měli kluci svázané nohy, jako kdyby fotbal nikdy nehráli. Domácí chtěli víc, vybojovali veškeré míče. Jsem naštvaný, že jsme jim nahráli na tři góly,“ poznamenal pátecký kouč De Giorgii.

Loučeň je pro český fotbal posvátné místo. Místní klub odehrál vůbec první zápas na českém území: 18. dubna 1893 na pražské Císařské louce proti německé Regattě (0:5). Tehdejší tým Loučně dal dohromady princ Erich Thurn-Taxis, jehož vnuk Fritz – bývalý reportér televizní stanice Sky Deutschland – se včera postaral o slavnostní výkop. „Nádherný den! Na takový zápas hráči nikdy nezapomenou,“ vyznal se nadšený šlechtic.

Zdaleka nebyl jedinou celebritou, která si přišla vychutnat nevšední zápas. Patrony obou týmů byly hvězdy z kultovního Okresního přeboru: domácí hecoval Ladislav Hampl (věčně zhulený Jarmil), hosty Leoš Noha (svérázný zvěrolékař Áda Větvička).

Do Loučně dorazil i třeba někdejší útočník Tibor Mičinec, jenž byl před 35 lety u historického titulu Bohemians: „Po velké kariéře jsem tu prožil pět krásných fotbalových let.“ Zápas sledoval taky hokejista Tomáš Netík či kapitán fotbalového Liberce Vladimír Coufal s rodinou: táta Coufal přímo před televizními kamerami posvačil párek s hořčicí.

Během zápasu se zabavili úplně všichni včetně dětí. Nejvýznamnější partner projektu Můj fotbal živě, potažmo celého regionálního fotbalu Fortuna si znovu připravil spoustu doprovodných aktivit, včetně možnosti tipnout si živě výsledek nebo pozápasovou tiskovou konferenci. Mimochodem, na utkání přišlo 650 diváků, což je na I. B třídu nadstandardní návštěva.

„I já jsem se královsky bavil, byl jsem v Loučni celý víkend. Povedlo se to z hlediska zájmu fanoušků a vyšlo i počasí,“ řekl České televizi šéf fotbalové asociace Martin Malík, jenž měl kolem krku loučeňskou klubovou šálu. „Za tenhle projekt jsem moc rád: celému národu ukazujeme kořeny fotbalu, že si ho můžete užít i na nejnižší úrovni. Právě tohle dělá z fotbalu v Česku nejmasovější sport.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud