14. května 2021 • 11:02

Díky za VZPruhu: v klubech už trenéři dětí schází, říká kouč z Hodonína

Autor: jos
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konečně! Děti mohly po několika měsících vyběhnout na fotbalové hřiště. V rámci amatérského organizovaného sportu se tréninky rozvolnily v dubnu, a to pro určitý počet lidí. „Začali jsme co nejdříve, jak to bylo možné – tedy po dvojicích a s desetimetrovým rozestupem. Žádný úbytek jsme nezaznamenali, tréninky dětem neskutečně chyběly,“ prohlásil Michal Bíza z FK Hodonín, podle kterého už prý v některých klubech scházejí trenéři. „Měli by mít větší společenskou prestiž, protože aktuálně budou hodně potřeba.“



Ještě před několika lety se Michal Bíza živil něčím zcela jiným a chodil do zaměstnaní. Po triumfu v akci Díky, trenére se rozhodl vše změnit. „Budou to přesně čtyři roky, co jsem skončil v zaměstnání a začal se věnovat trénování naplno. Vnímám to jako pozitivní krok. Nejlepší, co jsem mohl udělat. Jsem moc šťastný, že jsem tu možnost a příležitost od života a od lidí dostal,“ tvrdil Bíza, který vede v Hodoníně děti k fotbalu. Sám moc dobře ví, jak je tato činnost důležitá.

„Na každém svěřenci se občas projeví něco negativního, třeba rodinné problémy. Mají trápení. My jsme tu od toho, aby dítě našlo prostředí, kde je mu dobře. A kde se může rozvíjet,“ prohlásil Bíza pro projekt Díky za VZPruhu, kde představil svoji pohybovou výzvu pro veřejnost. Zároveň si hodonínský trenér všiml, že sportovní trenéři v okolí už začali scházet.

„Mluvil jsem s některými kolegy a ti se mi svěřili, že není až takový problém s dětmi, ale bohužel začínají chybět trenéři. Někteří z toho kolotoče tréninků a zápasů mohli kvůli pauze vypadnout, zároveň několik lidí bojuje o zaměstnaní a nemá čas po práci přijít pomoci s dětmi. Bohužel většina trenérů mládeže nejsou profesionálové,“ tvrdil Bíza z FK Hodonín, kde mají 400 členů. A podle něj bude velmi důležité, aby se děti naplno vrátily ke sportu. „K tomu budou ale potřeba trenéři, kteří musí děti pro sport zase nadchnout. Z mého pohledu by měli dostat větší společenskou prestiž. To se povedlo akci Díky, trenére nebo teď projektu, který nastartovala Všeobecná zdravotní pojišťovna.“

Jen trénovat nestačí

Jenže Bíza si rovněž uvědomuje, že jenom trénovat a hrát si v rámci přípravy zábavné soutěže děti zakrátko neuspokojí. Malí fotbalisté potřebují rovněž zápasy nebo nejlépe turnaje. Ty ale vzhledem k epidemiologické situaci nebude možné v tuto chvíli pořádat. „Já mám obavu z toho, že pozornost dětí ve sportu bude upadat. Kluci potřebují mít výstup z tréninku, a to je vždycky utkání. Nebo turnaj. Něco, k čemu veškerá snaha směřuje. Když to k dohledné době nenastane, tak to bude problém. Aktivita na tréninku může klesat,“ obává se dalšího vývoje Bíza.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud