23. června 2022 • 20:12

Výjimečný úkaz na fotbale. Zápas v kraji pískali sedmnáctiletí rozhodčí

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Počty rozhodčích v nižších fotbalových soutěžích během covidové pauzy znatelně ubyly, komise jdou cestou nabírání a školení mladých adeptů. V Plzeňském kraji došlo na začátku června k výjimečnému úkazu - zápas I.B třídy mezi Dobřany a Měcholupy (3:0) odřídila trojice teprve sedmnáctiletých mladíků. Hlavním arbitrem byl Tadeáš Pastyřík, na lajnách mu pomáhali Zdeněk Lapák s Vojtěchem Měřičkou.



Rozhodčí mají za sebou náročnou sezonu. V nižších soutěžích po covidové paouze klesly počty, třeba na západě Čech řešili personální nedostatek vyškolením mladých talentů, kteří brzy dostali šanci na krajské úrovni.

Ve 24. kole I.B třídy mužů dostali mladíci velkou šanci. Zápas Dobřany - Měcholupy dostali na starost sedmnáctiletí Tadeáš Pastyřík, Zdeněk Lapák a Vojtěch Měřička. Mladíci dorazili podle reglementu na zápas ve slušivých košilích a kalhotách, celou přípravu vzali velmi vážně.

„Poprvé byla na hřišti takhle mladá trojice pohromadě. Předtím vystupovali vždy se zkušenými kolegy na lajnách,“ řekl Miroslav Zlámal, předseda komise rozhodčích Plzeňského kraje. Zápas se talentovaným mladíkům z píšťalkou povedl, domácí nakonec zvítězili díky brankám ve druhém poločase 3:0.

„Od příjezdu k utkání bylo na celé trojici patrné, jak pečlivě se na utkání připravovali. Bylo cítit správně předzápasové napětí a soustředěnost na utkání,“ uvedl ve zprávě delegáta o utkání Viktor Paták, delegát utkání a člen komise rozhodčích Plzeňského kraje. „Předzápasový pohovor byl veden na dobré úrovni, kdy se vzájemně doplňovala celá trojice a bylo patrné, jak jim na zvládnutí celého utkání záleží.“

Jindy dostávali méně zkušení rozhodčí šanci se zkušenějšími arbitry, tentokrát risk s nasazením kompletní mladé trojice do jednoho zápasu vyšel. V 71. minutě byla správně udělena červená karta pro hostujícího Jana Kadlece za zmaření zjevné brankové možnosti.

„Utkání se jim povedlo a celkově vše zvládli velmi dobře. Což kvitovali všichni zúčastnění aktéři utkání. Po jeho skončení nám obě mužstva se všemi funkcionáři poděkovali a popřáli mnoho dalších takových mladých a nadějných rozhodčích, kteří přispějí k dobré úrovni utkání,“ dodal delegát Paták.

V Plzeňském kraji hodlají s nasazováním mladých tváří pokračovat. „Věřím, že „rozhodcovské řemeslo“ bude pro mladé holky a kluky zajímavé a uvítáme v budoucnu další nové tváře s píšťalkou. Vždyť po obměně v profesionálních soutěžích se naskýtá velká perspektiva pro mladé,“ lákal předseda Zlámal.

V létě se pro rozhodčí pořádají semináře, kde se mohou objevit i noví adepti. Komise sudích se snaží o to, aby mladou sedmnáctiletou trojici následovali i další.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud