Jakub Konečný
Premium
5. července 2019 • 12:25

Mikolanda zažil dva vyhazovy. Proč talenti Slavie nezvládli druhou ligu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva vyhazovy během jedné sezony, to není zrovna způsob, kterým by chtěl člověk odstartovat svou trenérskou kariéru. Čtyřiatřicetiletý Petr Mikolanda však má přesně tohle za sebou. Na podzim nedokončil angažmá na Žižkově, na jaře dopadl stejně v Táborsku. „Samozřejmě to se mnou zamávalo,“ přiznává věčný optimista v rozhovoru pro iSport Premium.



Je na čekané, stejně jako řada mnohem zkušenějších a slavnějších kolegů. Na rozdíl od většiny z nich by se však Petr Mikolanda nebránil ani návratu k mládeži, s kterou mu to vždycky šlo. „Za rok jsem pochopil specifika chlapského fotbalu a poznal jsem, co učit mladé kluky, aby na něj byli víc připravení. Aby nebyli třeba ze všeho ukřivdění a že jen talent nestačí. Priorita je stále dospělý fotbal, ale smysluplnou výzvu u mládeže rád přijmu,“ říká bývalý dorostenecký kouč Slavie a Žižkova.

Během své první sezony v profifotbale v roli hlavního trenéra jste zažil dva vyhazovy. Zamávalo to s vámi?
„Určitě. Vždycky jsem chtěl dělat chlapský fotbal a určitě ho do budoucna dělat chci, ale uvidíme, v jakém pořadí. Někdy je lepší udělat jeden krok zpátky a pak dva dopředu než se někam cpát… Samozřejmě to se mnou zamávalo, i s celým mým realizačním týmem, protože jsme nedokázali dokončit ani jednu ze dvou půlsezon, ale negativní i pozitivní zkušenosti, které jsem nabral, mě hrozně obohatily. Šel jsem do fotbalu jako čtyřiatřicetiletý trenér, ale měl jsem zkušené asistenty. Ta sezona mi toho spoustu dala i vzala. Byla tam spousta otazníků, třeba jako na Žižkově, zda bychom v posledních třech kolech s Třincem, Vlašimí a Budějovicemi udělali víc bodů, než se udělalo bez nás.“

Litujete něčeho?
„Myslím si, že věci, které jsem udělal, byly správné, ale v chlapském fotbale je to o výsledcích. Když se to s nimi pak nesejde, je celkové hodnocení špatné. Musím říct, že za ten rok jsem trenérsky, myšlenkově a politicky zestárl tak o pět let.“

Měly vaše neúspěšné štace na Žižkově a v Táborsku kromě výsledků nějaké společné jmenovatele?
„Až na ty vyhazovy, kdy jsme nedokázali dodělat tři kola na podzim a pět kol na jaře, toho moc společného neměly.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud