Michal Koštuřík
1. června 2023 • 10:25

Postup a EURO? Kinský zkusí sebrat Zlínu ligu: Když to Afričanům sedne...

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Team Africa“ řízený z Ameriky kamerunským byznysmenem Kinglesyem Pungongem líčí na historický průnik do FORTUNA:LIGY. Byť Vyškov nemá patřičné zázemí a řeší azyl ve sto kilometrů vzdáleném Znojmě, postaví se v baráži odhodlaně Vrbově partě ze Zlína. Africké šikuly bude z brány jistit mladý reprezentant Antonín Kinský (20). „Vymáčkneme se,“ ujišťuje.



Čtvrtek, neděle baráž. Tím Antonínu Kinskému sezona nekončí. V pondělí se jeho jméno objeví v konečné nominaci na EURO U21v Gruzii a v Rumunsku. Teď má však v hlavě završení ligové sezony, nejúspěšnější v historii Vyškova.

Bude překvapení F:NL stačit na zkušený Zlín s Pavlem Vrbou na lavičce? Experti mu moc šancí nedávají. „Předpoklady jsou dané, ale věřím tomu, že jsme se do baráže nedostali náhodou. Nějakou kvalitu jsme ukázali, i když rozdíl mezi první a druhou ligou je za mě velký,“ říká pražský rodák Kinský, jenž na jihu Moravy hostuje ze Slavie a poté má zamířit na nové hostování do Pardubic.

Vyškovský kádr je plný cizinců tmavé pleti. Stojí na nich primárně ofenziva, byť například stoper Musa Ramathan (21) z Ugandy podle informací Sportu zaujal jabloneckého bosse Miroslava Peltu. Outsider si věří hlavně v „domácím“ prostředí v Drnovicích, kde se odehraje nedělní odveta. „Tam jsme silnější než venku,“ podotýká gólman, jenž v ročníku odchytal všech třicet utkání. „Jsou to poslední dva zápasy, dáme do toho všechno. Potrápit je můžeme,“ nepochybuje.

V půlce listopadu účastník druhé ligy „potrápil“ stejného soupeře tak, že ho na jeho Letné vyřadil v osmifinále MOL Cupu po výhře 1:0 a výborném výkonu. Tehdy však koučoval favorita ještě Jan Jelínek a na druhé lavičce byl Jan Trousil. Teď proti sobě stojí duo Jan Kameník-Pavel Vrba. Leccos je jinak, oba týmy prošly proměnou kádrovou, herní i výsledkovou.

Z podzimu se vyjít nedá. Ostatně Kinský u úspěchu vůbec nebyl. Závěr duelu sledoval na reprezentačním srazu se zlínským obráncem Jakubem Kolářem. „Koukali jsme spolu po tréninku na posledních dvacet minut,“ vybavuje si. „Byl jsem překvapený a měl jsem radost.“ V týmu protivníka má ještě dalšího spoluhráče z jednadvacítky, pravého beka Martina Cedidlu. Také on by měl obdržet letenku na šampionát.

Na Kinského se chystají pálit Balaj, Vukadinovič, Vakho, Hrubý, Fantiš…Vyšší kvalita, než je dostupná o patro níž. „Jsem sám zvědavý, jaký bude jejich herní projev,“ nechá se překvapit.

Na vyškovské straně můžou být právě nevyzpytatelní borci z ciziny. Když mají den, krásně se na ně kouká a dokážou rozvrátit kdejakou defenzivu. Záložník Bienvenue Kanakimana vstřelil v sezoně čtrnáct branek, Alexis Alégue pět. Individuálně jsou vyspělí. „Když jim zápas sedne, můžou být rozdíloví,“ souhlasí talentovaný brankář.

Jenže zahraniční akvizice mají rovněž slabiny. Návraty do obrany, dodržování taktického plánu, přehnaný egoismus. Není snadné dát multikulturní fotbalový spolek dohromady, aby táhnul za jeden provaz, vyhrával i prohrával společně.

„Moc šancí si asi nevytvoříme. Když nějaká bude, musíme ji proměnit. Tohle mají na starost právě tihle afričtí kluci,“ upozorňuje Kinský. „Určitě nám můžou pomoct, ale musí makat a běhat,“ vybízí spoluhráče.

Zlínský kouč Pavel Vrba si v baráži věří

„I když to jsou těžké zápasy, doma vítězně rozhodneme a ve Vyškově pro Zlín potvrdíme FORTUNA:LIGU i pro nadcházející ročník,“ věří kouč soupeře ze Zlína Pavel Vrba.

„Důležité pro nás je znova vítězně zvládnout obě utkání, nastřílet co nejvíce branek, ukázat nasazení, taktiku, techniku, hezké góly, disciplínu, kombinace, rozumný a fotbalově bojovný výkon celého týmu,“ uvedl na zlínském webu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud