Martin Pešout
23. března 2024 • 15:15

Radovy úlety: hádky s fans i trenéry, vyhrožování sudím. Buď rád, že žiješ!

Vstoupit do diskuse
41
  • Video se připravuje ...

    A je to tady zase, Petr Rada má další průšvih. Tentokrát ho vyšel draho, za urážku Tomáše Polácha dostal trenér Dukly osmiměsíční distanc a tučnou pokutu. Proti verdiktu se sice odvolá, my si ale pojďme připomenout jeho předešlé excesy a konflikty.

  • RADA VS. ŠČASNÝ

    V listopadu 2007 došlo na spor dvou předních ligových trenérů. Petr Rada vedl Teplice, Zdeněk Ščasný Mladou Boleslav. Při čekání na televizní rozhovor si oba nevybíravě vjeli do vlasů. Jejich výměnu názorů zachytily ruchové mikrofony. „Chovej se slušně vůči mně. Já už jsem z tohohle vyrost, co ty si na mě můžeš dovolovat. Ty si na mě nemůžeš dovolovat nic!“ křičel tehdy Rada na Ščasného. „Ty na mě nepovykuj, běž si stěžovat na Strahov,“ kontroval Ščasný a Rada mu hned úder vrátil: „Buď rááád, buď rááád, že žiješ, ty vole! Tebe mám rád, jak osinu v prdeli. Nehlaš se, že jsi hrál v Dukle někdy, vole. To vůbec nikde neříkej! Chovej se vůči mně slušně, já se k tobě taky chovám slušně. Když nadáváš do č***ů, lampasáckejch, a já jsem tady. Vyskakuj si v Panathinaikosu,“ byl k nezastavení.

    Hádka vygradovala navzdory upozornění televizního reportéra, že jsou mikrofony zapnuté. Vše začalo kvůli Ščasného nadávce během zápasu, ta přitom nesměřovala na Radovu adresu.

  • POČKEJ TADY, JÁ TAM VLÍTNU, VOLE

    Petr Rada a fanoušci, to je kapitola sama pro sebe. V dubnu 2008 jeden z teplických fanoušků urážel vlastní hráče, a to neměl dělat. Impulzivní kouč tehdejších Severočechů při utkání proti Příbrami všechno slyšel a reagoval: „Už mi neser! Počkej tady, já tam vlítnu, vole. Jdi do hajzlu!“ hulákal podle dobových záznamů TV Nova s tím, že mu diváci nebudou radit, koho má střídat. Rada za toto extempore dostal třicetitisícovou pokutu od disciplinárky, tehdejší šéf klubu František Hrdlička se ho však zastal a vyčinil spíš příznivcům žlutomodrých. 

    Petr RadaFoto Michal Beranek / Sport

  • ZA FANOUŠKEM AŽ NA TRIBUNU

    O tři roky později už nezůstalo pouze u slov a Petr Rada za kritiky zamířil rovnou na tribunu. Na podzim 2011 bylo na prořídlých Stínadlech ke slyšení leccos, a tak nebylo divu, že nářky fanoušků na neproměněné šance slyšel i horkorevný kouč na lavičce. Během přestávky při utkání s Mladou Boleslaví si to Rada šel vyříkat s nespokojeným divákem rovnou na tribunu. Došel dokonce až do čtrnácté řady, zasahovat musela ochranka, trenéra chtěl odtáhnout Pavel Verbíř, někdejší sportovní manažer a klubová ikona. „Už v páté minutě tam byly nějaké urážky, které se mi nelíbily. To mě mrzí, stejně jako samotné hráče. Takové reakce fanoušků už na začátku utkání mi připadají neadekvátní. S tím fanouškem jsem o tom jen debatoval, nic enormního tam nebylo,” dušoval se posléze Rada. 

    S fanoušky to měl složité i později v Jablonci. V červenci 2019 místo výhry nad Slováckem 6:0 řešil právě diváky. „Ať sem nechodí! Nebo ať sem chodí a nebudu tady já. Aby tu lidi křičeli na hráče "střídej" a pak ten hráč dal dva góly a oni se radovali, objímali, to je špatně. Jestli se to někomu nelíbí, tak já v šedesáti letech to nemám zapotřebí. Skončím, a jestli někdo říkal Rada ven, stačí, ať přijde dolů a sedne si tam. Já si vezmu tašku a jdu!“

    Jablonecký trenér Petr Rada se po drtivé výhře 6:0 nad Slováckem pustil do vlastních fanouškůFoto Koláž iSport.cz

  • PŘESTŘELKA S FANOUŠKY SLAVIE

    Leckdo by Radův „osobní“ přístup k fanouškům mohl ocenit. Při letní přípravě v roce 2012 tehdy jeho Slavia remizovala s Parmou 3:3. Příznivcům sešívaných, kteří na utkání dorazili, se tři inkasované branky nelíbily. A po zápase se s Radou u klubového autobusu dostali do křížku. „Proč neřekneš, tři góly jste dali. Hledáte furt negativum, jsem z toho hotovej,“ zlobil se Rada. „Mě to zaráží, já to nechápu. Jsme negativní celej národ. Blbě se vy*ereme a řekneme: Jak to, že jsme se nevy*rali rovně,“ pokračoval.

  • JÁ TI JI NAKOUŘÍM

    Muž s nejvíce odtrénovanými zápasy v lize má k fanouškům vskutku osobitý přístup. V dubnu to budou dva roky od bizarního vystoupení v Ďolíčku. Právě tam hrávaly Pardubice ve vyhnanství při výstavbě svého stadionu.

    „Pojď! Pojď sem... Pojď dolů!“ vyzýval mladého diváka. „Pojď sem! Já ti ji nakouřím, že se po...,“ řval jako trenér Jablonce vzhůru na hlavní tribunu a pak ještě pokračoval ve svém výlevu. Co ho tak nadzvedlo?

    „Mně nevadí, když na mě fandové křičí, ale aby na mě řvali č***ku, to ne,“ popisoval po zápase. „Nechybělo moc a na tu tribunu bych vylezl a dostal by ji,“ konstatoval už klidným hlasem Rada.

    „To je kluk, kterému je dvacet let. A tyhle chodí na fotbal, to ať se na mě nikdo nezlobí...“ vrtěl hlavou a zopakoval: „Měli mě tam pustit, já bych si to s ním vyřídil. Nemám problém, ale tohle ne. Může mi nadávat nebo mi říkat, že jsem blbej trenér, všechno, ale taková slova tam nepatří. Tohle je pro mě neakceptovatelné,“ vyprávěl. 

    "Já ti ji nakouřim, že se po..." Rozhořčený Petr Rada v Ďolíčku
    Video se připravuje ...

  • NEUDĚLÁŠ TŘI ŽONGLY

    Legenda Dukly těžko snáší kritiku. Zvlášť od novinářů. Rada coby kouč Sparty v dubnu 2017 porazil Plzeň, po zápase se ale vrátil k předchozímu utkání s Jihlavou a komentáři redaktora Sportu Pavla Janegy. „Jestli si ve svým věku dovolíte napsat, že jsem trenér z pravěku, který má dvacet let staré metody, to se na mě nezlobte, to mě od vás uráží. Když půjdeme ven a vezmete si balon, nedáte třikrát žongl. A vy mě budete urážet v novinách? Co si to dovolujete? Řeknu vám, že není vůbec žádná úcta k trenérům. Mě by táta zbil, kdybych si dovolil někoho staršího takhle hodnotit,“ zuřil kouč.

    Při této příležitosti se vraťme k dalším přestřelkám s reportéry. Před dvěma lety se zástupce Sportu Jakub Konečný zeptal na výlet jabloneckého šéfa Miroslava Pelty do kabiny rozhodčích během zápasu s Bohemians a oheň byl na střeše. „Jestli jsem někoho viděl…to mě zatáhnete do svazových věcí. Jsem trenér, zajímá mě mančaft, nic jinýho. Kdybyste na mě něco měl, už byste to vytáhl,“ zuřil.

    Když vedl Slavii v jejích dobách temna, na otázku, zda nehodlá rezignovat, odpověděl: „Víte, kdo já jsem? Já jsem Petr Rada! Petr Rada! Co to je za otázku?“ Při zpackané kvalifikaci o MS 2010 v roli kouče národního týmu proti Slovinsku zase nasadil do hry dva útočníky, protože „národ si to přál“.

    Trenér Rada po zápase s Plzní seřval redaktora Sportu. Jeho výstup trval přes dvě minuty!
    Video se připravuje ...

  • STRKANICE SE ŠÁDKEM

    Rada se poškorpil s mnoha trenéry, ať už šlo o Michala Bílka, nebo Pavla Medynského, s nímž se pohádal v rámci severočeského derby mezi Jabloncem a Libercem. „Nebude tady na mě křičet nějakej mladej floutek!“ řval na adresu 56letého oponenta.

    Při zápase v Plzni se pro změnu strkal s plzeňským bossem Adolfem Šádkem. Vše měla začít Krmenčíkova hrubá nadávka směřovaná na Radu. Situaci mezi střídačkami klidnil Šádkův osobní bodyguard i tehdejší plzeňský lodivod Pavel Vrba.

    Petr Rada bývá hodně emotivníFoto Michal Beránek / Sport

  • AŽ TĚ POTKÁM, TAK TI NAFLÁKÁM

    Petr Rada se nezklidnil ani po příchodu do druhé ligy. Při utkání v Chrudimi zasypal nadávkami sudího Jana Všetečku, ten mu udělil červenou kartu a vykázal jej na tribunu. Za co? „Až tě potkám, tak ti naflákám,“ křičel směrem k hlavnímu arbitrovi. „Ty už jsi toho v lize zkurvil dost. Já si to zjistím, kde bydlíš! Ty to víš, že na tebe mám pifku!“ pokračoval. Urážky adresoval i asistentovi rozhodčího Pavlu Mokruschovi. Následně nesměl tři zápasy na lavičku a obdržel pokutu 30 tisíc korun.

    Konflikt s rozhodčím měl i ve službách Jablonce v květnu 2019. To měl nadávat Ondřejovi Berkovi. Kouč vše popřel, přesto od disciplinárky inkasoval dvouzápasovou stopku. 

    Kouč Dukly Petr Rada při zápase s PlzníFoto Michal Beránek / Sport

  • ZOUFALEJ CIKÁNE

    Poslední kauza možná Radovi definitivně pohřbí kariéru. Trenéra brněnské Zbrojovky Tomáše Polácha na startu letošního fotbalového jara počastoval větou: „Ty zoufalej cikáne.“ Rasisticky měl údajně urážet i soupeřova hráče tmavé pleti. To se však neprokázalo. Od disciplinární komise Rada zatím vyfasoval osmiměsíční distanc a pokutu 80 tisíc korun. Proti verdiktu se hodlá odvolat. 

Vstoupit do diskuse
41

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud