Jan Podroužek
5. května 2021 • 12:20

Motivace Slavie do derby? Zase double. Uděláme pro něj všechno, hlásí Bořil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední double měl doslova historický význam. Slavii se totiž na jaře 2019 povedl po neuvěřitelně dlouhých 77 letech. Na ten další nehodlá tým Jindřicha Trpišovského čekat tak dlouho, chce ho rovnou teď. Překážky? V semifinále na Spartě, v případném finále za zhruba dva týdny v Plzni proti Viktorii.



Kromě titulu a neporazitelnosti na všechny možné způsoby patří pohárový triumf k vytyčeným cílům Slavie v téhle sezoně. Jeho odškrtnutí je ještě dost daleko, ale to nebrání „sešívaným“, aby jeden po druhém ohlašovali útok na další trofej.

„Chceme double a uděláme pro to všechno,“ hlásí kapitán Jan Bořil.

„Je to jeden z našich cílů, o kterém sníme,“ přidává se kouč Jindřich Trpišovský.

V posledních sezonách je Slavia kromě sběru titulů proslulá i tím, jak často u ní končí i domácí pohár. Z posledních tří ročníků má dva – ty z jara 2018 a 2019. Oba nesou Trpišovského podpisy, přičemž na prvním má poloviční zásluhu předchůdce Jaroslav Šilhavý, kterého Trpišovský v polovině sezony nahrazoval.

SEMIFINÁLOVÁ DERBY

květen 1999 Sparta-Slavia 0:1
Branka: 19. K. Rada
duben 2019 Slavia-Sparta 3:0
Branky: 25. a 45+3. Souček, 51. Masopust

Ten druhý měl výjimečný, doslova historický přesah. Slavia totiž v jednom ročníku dokázala uhrát titul a právě i ten pohár naráz, tedy takzvaný double, který naposledy slavila v éře hráčů Josefa Bicana, Vlastimila Kopeckého, Čestmíra Vycpálka a Rudolfa Vytlačila a legendárního trenéra Emila Seiferta za protektorátu. V roce 1942.

Celkově to byl třetí double pro „sešívané“, ten úplně první udělali ve velmi podobném složení o rok dřív na jaře 1941. Tohle je útok na čtvrtý v klubové historii, k němuž vede na jednu stranu nejtěžší možná cesta, na druhou statisticky celkem umetená.

Děkovačka Slavie po zisku titulu: dojatý Kúdela musel před fanoušky
Video se připravuje ...

Se Spartou totiž neprohráli červenobílí už více než pět let, třináct soutěžních derby v řadě. V posledních pěti vzájemných zápasech dostali jen jeden gól, třikrát vyhráli, skóre za tu dobu jednoznačné 9:1.

Nejen proto jdou „sešívaní“ do 299. derby zase jako favorité. A dost velcí, sázkové kanceláře vypisují na vítězství Sparty v normální hrací době kurzy dokonce převyšující čtyřku.

Další statistická pomůcka pro hosty je, že pokud na Spartu natrefili v semifinále soutěže, v obou případech vyhráli. V roce 1999 na Letné 1:0 a podruhé doma před dvěma lety 3:0.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud