Jan Podroužek
3. května 2023 • 04:50

Derby „S“ o výhodu: Vyhrát pohár a odrazit se k titulu. Na očích i sudí

Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třebaže je pryč motivace vydupat si tady a teď předkolo Evropské ligy, význam tohoto zápasu zůstává přesto pořád stejný. Derby ve finále MOL Cupu, první příležitost pro Spartu a Slavii získat svou první trofej v sezoně. A třeba se ideálně naladit na nadstavbu, v níž se budou od nadcházejícího víkendu stejní soupeři prát o ligový titul. „Výhra by mohla psychicky pomoct,“ shodují se kouč Sparty Brian Priske i asistent slávistického trenéra Jindřicha Trpišovského Jaroslav Köstl.



Narvaná Letná, jen ne s převahou domácích fanoušků. Finále poháru má svá pravidla o distribuci lístků, třetinu jich získají sparťané, třetinu slávisti, a ostatní zbudou na partnery a členy asociace. Je to nefalšované mísení rivality přímo na tribunách stadionu.

K tomu hlavnímu nicméně dojde, jako vždycky, na hřišti. Střet nejslavnějších klubů v Česku, současně dvou nejlepších, jak výmluvně praví ligová tabulka.

Ostatně podle ní se bude řídit přístupový řád do evropských kvalifikací. Téměř jistě totiž skončí Sparta a Slavia na prvních dvou místech, tím pádem je z této problematiky středeční finále poháru vyřazeno. Byť původně měl získat místo ve třetím předkole Evropské ligy právě jeho vítěz. Takhle přechází tato příležitost na druhý tým ligy.

Nic z toho ale večerní bitvu neumenšuje. Pořád jde přece o trofej, o slavné a očekávané derby…

„Obecně jde o velký zápas. Investovali jsme mnoho energie se sem dostat, budeme jí muset mít dost i na tohle utkání. Tady graduje sezona,“ velí sparťanský kouč Brian Priske.

„Máme ambici vyhrát, navíc proti Slavii,“ doplňuje.

Priske má jasný cíl: Máme velké ambice. Krejčí připomněl předchozí finále
Video se připravuje ...

„Motivace zvládnout to tady je obrovská. Doufám, že do toho dáme maximum možného, abychom vyhráli. Těšíme se na tu bílou vlnu, která se sem chystá, všem fanouškům budeme chtít udělat radost,“ říká Jaroslav Köstl, asistent slávistického trenéra Jindřicha Trpišovského, o identifikačním pohárovém úboru příznivců „sešívaných“.

Navíc tím, že se oba soupeři následně chystají předhánět v dostizích o titul, které startují o nadcházejícím víkendu, je ve hře pro tyto účely i určitá vzpruha. Výhra a trofej rovná se větší sebedůvěra…

„Ano, získat trofej vás vždycky může nakopnout, je to jeden z aspektů utkání. Nerozhodne to o zbytku ligové soutěže, zbývá pak pořád ještě pět zápasů, ale psychicky to může pomoct,“ ví Priske.

„Výsledek bude důležitý, ale jenom k dalšímu derby, protože to bude další materiál, z něhož můžeme vycházet. Věřím, že oba týmy jsou natolik silné, že s nimi případná prohra nezamává. Že by to ale mělo rozhodnout o zbytku sezony, to ne,“ přidává se Köstl.

Ještě poslední poznámka. Zvlášť po zkušenostech z posledního kola základní části ligy bude pozornost namířena i na rozhodčího Dalibora Černého, aktéra podařeného dubnového derby (3:3). Jeho výkon by se neměl hrozivě propadnout, jinak komise rozhodčích přijde o jeden ze svých trumfů do horké nadstavby. Anebo si naopak posílí pozici jednoho z nejlepších tuzemských sudích připravených na závěrečné zkoušky odvahy.

Köstl promluvil o absencích a Holeš je zvědavý na atmosféru
Video se připravuje ...

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud