Jiří Fejgl
3. listopadu 2022 • 15:15

Profíci ze Žižkova drtí ČFL. Ale hra vázne, varuje Kotal. Proč Kadlec tápe?

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po třinácti kolech šest bodů náskok před kousavým Kolínem, deset vítězství, jediná prohra, třicet vstřelených branek, jen pět inkasovaných. Žižkov potvrzuje ve třetí fotbalové lize pozici favorita. Sportovní šéf Václav Kotal přesto není úplně rozesmátý.



Po pádu z druhé nejvyšší soutěže si ve Viktorce řekli jasně: Chceme ihned zpět. Proto přišla protřelá dvojice trenérů. Na Michala Šmardu, hlavní výkonnou sílu, dohlíží z pozice jakéhosi supervizora Václav Kotal. Ti dva jsou sehraní, nejen díky tomu, že bydlí v Hradci Králové. Společně působili v černobílém klubu, Spartě či Jablonci. 

To nebylo vše, na Žižkově zůstali zavedení hráči, k nim dorazili další. Proto má na Českou fotbalovou ligu vytuněný kádr: Milan Švenger, Josef Bazal, Jaroslav Tregler, Milan Jirásek, Václav Prošek, Augusto Batioja, David Sixta, Igor Súkenník, Václav Kadlec, Michal Petráň, Radek Voltr…

„Všichni kluci mají zkušenosti minimálně s druhou ligou. Soutěž je jen o nás,“ pronese Kotal. Maličko ubírá, v kádru najdeme protřelé prvoligisty, borce se zkušenostmi z evropských pohárů, v případě Kadlece i z Bundesligy a národního mužstva.

To však pořád není zásadní zbraň - tou jsou podmínky. „Pořád máme profesionální statut,“ upozorní Kotal. „Máme víc natrénováno než ostatní mužstva, lepší fyzickou kondici. Pokud udržíme vysoké tempo až do závěrů zápasů, ukáže se herní kvalita jednotlivců,“ dodá.

Překlad je jednoduchý: většina mančaftů v ČFL jsou amatérské (pánové si vydělají pár tisícovek), některé poloprofesionální. Například Chlumec nad Cidlinou, jenž je ve skupině B sedmý, se připravuje čtyřikrát týdně odpoledne, po práci samozřejmě. To bývá norma. Žižkovští se scházejí dopoledne, fotbal je (měl by být) jejich hlavní zájem i náplň.

„Výsledkově jsem spokojený, ale herně máme na čem pracovat,“ zamračí se Kotal. Klasika, on není spokojený nikdy. „Potřebujeme zlepšit kombinaci, zakládání útoku, celkově projev. Góly nedostáváme, naštěstí jsme efektivní, ale dopředu to drhne,“ netají.

Rozjetý je Voltr, autor osmi branek. Sekunduje mu Petráň s pěti, oba prvoligová kvalita. Hlavní lákadlo jménem Kadlec zatím číselně paběrkuje. Nejmladší střelec v historii reprezentace se trefil jednou v devíti utkáních. „Měl teď trochu problémy s kolenem,“ vysvětlí Kotal, proč exsparťan od půlky října naskočil jen jednou na půlhodinu. „Trénuje podle svých pocitů. Je poctivý, dělá maximum. Zlepšuje se a naší hře ještě může hodně dát,“ věří trenér.

Viktoria to bude potřebovat, cesta za postupem není jednoduchá.

Jak se postupuje?

Česká fotbalová liga má dvě skupiny po šestnácti účastnících. Do druhé ligy postoupí pouze jeden z nich, na konci sezony se odehraje baráž mezi vítězi skupin. Zatímco Žižkov je v béčku jasně daný favorit, v áčku zatím vede Admira Praha. Ta však nemá licenci pro druhou ligu, těžko bude postupovat. „Jsou tam béčka, ta jsou nevyzpytatelná,“ ví Václav Kotal, trenér Viktorie. Ano, na špici je rezerva Bohemians a Plzně. Uvidí se, jak velký zájem budou mít tyto značky na skoku výš.

AC Milán, teď Přepeře... Už jsem myslel na konec, ale Žižkov je výzva, říká Kotal
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud