29. dubna 2011 • 14:03

VIDEO: Byl to poker, smál se čtyřgólový Falcao

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pouze dva fotbalisté v historii dali v jedné sezoně Poháru UEFA či nástupnické Evropské ligy patnáct branek. V sezoně 1995/96 se to podařilo Němci Jürgenu Klinsmannovi v dresu Bayernu Mnichov, jeho rekord ve čtvrtek vyrovnal Kolumbijec Radamel Falcao, který hned čtyřmi góly zajistil Portu vítězství 5:1 v úvodním semifinálovém souboji s Villarrealem.



"Vždy jsem měl své sny, ale nikdy jsem nemyslel na to, že dám v utkání čtyři góly. Dát poker se mi povedlo poprvé v kariéře. Na tuhle noc nikdy nezapomenu," řekl pětadvacetiletý Falcao.

"Je pro mě velkou poctou, že jsem se vyrovnal útočníkovi, jakým byl Klinsmann. Ale já ještě neskončil," dodal Kolumbijec, který se nyní může v čele střeleckých statistik osamostatnit.

Na vylepšení současného maxima bude mít k dispozici minimálně odvetu semifinále a vzhledem k vysoké výhře v úvodním duelu se dá předpokládat, že gólovou sbírku bude moci rozšířit i ve finále, kam má Porto jednoznačně namířeno.

VIDEO: Falcao poprvé

Falcao nastřílel Villarrealu čtyři branky a smál se: Byl to poker.
Video se připravuje ...

Trenér portugalského mistra Andre Villas Boas však nechce brát odvetu na lehkou váhu. "Nemůžeme si myslet, že máme hotovo. Musíme zůstat nohama na zemi. Na půdě soupeře to budeme mít ještě těžké," předpokládá úspěšný kouč, pod nímž Porto v této sezoně prohrálo jen tři soutěžní zápasy.

Velkou zásluhu na tom má právě Falcao, který vytvořil s Brazilcem Hulkem jednu z nejsilnějších útočných dvojic v Evropě. "Oba jsou to vynikající útočníci, ale jsou hlavně součástí celku, který jim dává sílu a vytváří pro ně příležitosti," prohlásil Villas Boas.

VIDEO: Falcao podruhé

Falcao nastřílel Villarrealu čtyři branky a smál se: Byl to poker.
Video se připravuje ...

Zatímco v lize řádí hlavně Hulk, který je s 22 góly nejlepším střelcem, v Evropské lize si oba role vyměnili. Z Falcaa se rázem stala obletovaná hvězda. Dosud přitom Tygr, jak si sám přezdívá, zůstal v mediálním stínu hvězd z elitních soutěží. A to i přesto, že po většinu kariéry udivoval svou produktivitou.

Hned při své premiéře za River Plate se zapsal mezi střelce a celkem v dresu slavného argentinského celku odehrál 88 zápasů a dal 34 gólů. Řekl si tak o zájem z Evropy.

Výrazně o něj usiloval Tottenham, který tehdy sháněl náhradu za Dimitara Berbatova, Falcao však nakonec zamířil v létě 2009 do Porta. Zde se hned v první sezoně stal nejlepším střelcem klubu a druhým nejlepším v lize.

VIDEO: Falcao potřetí

Falcao nastřílel Villarrealu čtyři branky a smál se: Byl to poker.
Video se připravuje ...

V této sezoně se mu sice tolik v lize nedařilo, když především vytvářel šance pro spoluhráče v čele s Hulkem, o to více září v Evropské lize. Pyšnit se může hlavně velmi dobrou produktivitu, protože na 15 gólů mu stačilo 22 střel na branku.

"Ale stále vím, že se musím hodně zlepšovat. Jsem hrozně vděčný Portu, že mi dalo šanci, a teď se mu to snažím co nejlépe splatit," dodal Falcao.

Přehled nejlepších střelců Poháru UEFA či Evropské ligy během jedné sezony:
15 - Falcao (FC Porto, 2010/11), Klinsmann (Bayern Mnichov, 1995/96),
14 - John Wark (Ipswich Town, 1981/82),
12 - Derlei (FC Porto, 2002/03).

VIDEO: Falcao počtvrté

Falcao nastřílel Villarrealu čtyři branky a smál se: Byl to poker.
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud