22. února 2013 • 12:41

Vaclík mi zavřel ústa, uznal Vonášek, který před lety sťal Brémy

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý záložník Sparty Roman Vonášek sám dobře ví, jaké to je složit na lopatky soupeře v evropských pohárech v poslední sekundě. Před 21 lety v nastavení gólem zajistil letenskému celku výhru 3:2 na půdě Brém v PVP. Ve čtvrtek večer mu při gólové akci Edena Hazarda z Chelsea, který svou trefou vyřadil Spartu z Evropské ligy, bleskla hlavou vzpomínka. „Vůbec si ale nedokážu představit, jak se kluci museli cítit. Muselo to být ohromné zklamání. Já si tehdy užíval opačnou roli, bylo to něco nádherného,“ tvrdil.



Zkušeností má bývalý fotbalista na rozdávání, proto si dokáže představit, co se odehrávalo v hlavách hráčů Sparty v závěrečných sekundách duelu.

„Určitě tam v podvědomí bylo, že už je skoro konec. Taky tam byla únava, protože kluci zápas odmakali, stačilo málo a dosáhli na prodloužení. Ten gól je musel hodně bolet,“ vykládal Vonášek.

Akce Hazarda jej nijak nepřekvapila. Jen mu připomněla situaci starou 21 let ze hřiště bundesligového rivala.

„Jirka Němec tehdy přešel půlku a nikdo mu nenabíhal. Nakonec míč letěl na mě, tak jsem doběhl na šestnáctku a vystřelil. Sil už moc nebylo a byl tam asi i kus náhody,“ vzpomínal. Míč z jeho kopačky skončil v šibenici branky Werderu a odstartoval sparťanskou euforii.

Ve čtvrtek večer si Pražané vyzkoušeli opačnou roli. „Hazard dobře věděl, co chce udělat a taky to udělal. Jestli si někdo myslí, že tam byla chyba stoperů, tak těm bych nic nevyčítal. Hazard to bohužel pro Spartu trefil skvěle,“ okomentoval moment, který tým Vítězslava Lavičky poslal z pohárové Evropy.

Letenští ale Vonáška výkonem na půdě slavného anglického klubu mile překvapili.

„Musím říct, že dál postoupil šťastnější tým. Sparta měla v Londýně určitě víc šancí, než asi kdokoliv čekal. Doma byla možná trochu ustrašená, ale v odvetě se Chelsea rozhodně nebála. Byla v pozici, kdy neměla co ztratit, škoda zahozených šancí Kadlece a Matějovského,“ prohlásil bývalý vynikající záložník.

Po očku sledoval oba zápasy českých pohárových zástupců, víc prostoru ale dostala v televizi Sparta. A Vonášek její hráče chválil, jak jen mohl.

„Kadlec ukázal, že když je v pohodě, je to super hráč. Lafata potvrdil, že góly bude střílet i dál. Ale kdo mě překvapil nejvíc, to byl brankář Vaclík. Když šel do Sparty, tak jsem to bral všelijak, ale výkonem na Chelsea mi slušně řečeno zavřel ústa,“ prozradil fotbalista. „Sparta se určitě nemá za co stydět.“

S tím souhlasil i další bývalý sparťan Libor Sionko. "Šance jít dál tady byla, kluci to cítili. Ale je to i o štěstí a to na Spartu moc nesmálo," prohlásil někdejší křídelník z Letné. "Chelsea nebyla v TOP formě a určitě se dala porazit. Inkasovaný gól dvacet sekund před koncem, to bylo kruté," dodal.

V prvním zápase byl prý na Spartě vidět respekt, návíc to byl pro Letenské první ostrý zápas roku. V odvetě bylo všechno jinak. Spartu na Stamford Bridge hodně podržel gólman Vaclík. Na něj se valila chvála ze všech stran.

"Asi bych ale při jeho hodnocení zůstal na zemi. Chytal skvěle, ale byl to jeden zápas, musí ty výkony opakovat pravidelně," poznamenal Sionko a naznačil, že si nemyslí, že by gólmana chtěli hned v Anglii kupovat.

"Jeden zápas při dnešním skautingu hráče neprodá, ale o pozornost si řekl. Když bude v těchto výkonech pokračovat, má na to, aby dorostl kvality Petra Čecha," dodal Sionko

Tomáš Vaclík vstřebává smutek, Chelsea poslala Spartu z pohárové Evropy
Tomáš Vaclík vstřebává smutek, Chelsea poslala Spartu z pohárové Evropy

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud