18. července 2013 • 10:15

Spartu čeká severské nebezpečí z Häckenu: Švédy táhne nizozemské eso

Autor: Radim Trusina
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 20:15 | V sestavě nemají známá jména, pokud nesledujete skandinávské fotbalové soutěže, nejspíš jste před losem 2. předkola Evropské ligy o týmu BK Häcken ani neslyšeli. Co tedy čeká dnes Spartu? Podle všeho parta důrazných Švédů z okraje Göteborgu, které doplňují vysoce kreativní cizinci.



Ve švédské lize se Häcken trápí – vicemistr z minulé sezony je až devátý. Nenechte se ale zmást, tenhle tým umí zaútočit a udeřit. V minulé sezoně byl se 67 góly jasně nejproduktivnějším celkem mezi švédskou elitou (druhý nejlepší Helsinborg 52). Teď sice ubral, přesto je marocký útočník Moestafa El Kabir s 10 zásahy nejlepším střelcem ligy (hraje se jaro-podzim).

„Na El Kabira se Häcken spoléhá. Je to podsaditý útočník, který si umí výborně pokrýt míč a má parádní střelu. Je malý, ale strašně nebezpečný,“ popisuje Dušan Melichárek, brankář Slovácka, který chytal švédskou ligu za Mjällby a Malmö.

Právě tenhle 25letý boreček s nizozemským pasem je největší hvězdou týmu. Rodiče se brzy po jeho narození odstěhovali z Maroka do Nizozemska, dlouho hrál fotbal na ulicích, postupně ale prošel akademiemi Ajaxu, Feyenoordu a Utrechtu. Holandskou ligu si pak zkusil v Nijmegenu.

„Je to opravdu velmi kvalitní hráč, na kterého je třeba dát si velký pozor,“ potvrzuje i Pavel Zavadil, bývalý záložník Sparty, dnes Brna, který s El Kabirem působil v Mjällby.

Střelec Häckenu si rok zahrál i italskou Seria A za Cagliari, po roce se ale vrátil do Švédska. „Psychicky je trochu labilnější,“ naznačuje Zavadil.

Pro švédský celek je dvojzápas se Spartou velkou událostí. Od založení klubu v roce 1940 je to teprve třetí pokus prorazit v Evropské lize. Nejdále zatím došel do 1. kola v sezoně 2007/2008, kdy ho vypráskal Spartak Moskva celkovým skóre 8:1.

Kuriózní je, že se Häcken dvakrát dostal do pohárů díky soutěži fair-play. V minulé sezoně pak skončil druhý ve švédské lize, což byl pro tým historický úspěch – do ligy se poprvé probojoval až v roce 1982, jenže ihned sestoupil.

Od druhé poloviny 90. let se pohyboval mezi 1. a 2. ligou, v nejvyšší soutěži působí pravidelně teprve od roku 2009. V jeho kabině dřív sedával i švédský reprezentant Teddy Lucic, či dánský brousek Stig Töfting.

„Häcken není typický švédský mančaft, který by bránil a nakopával dlouhé míče. To se jich vůbec netýká. Hrají hodně ofenzivní a technický fotbal.

A taky spoléhají na výborné standardky, protože mají v sestavě dost vysokých hráčů,“ říká Melichárek o týmu, kterému se podle žlutočerné kombinace dresů přezdívá „vosy“.

Pokud Sparta zvládne uhlídat „jedovaté žihadlo“ El Kabira, měl by se jí týkat i los dalšího předkola. „Když se Sparta bude držet toho, co hrála uplynulou sezonu, postoupí. Ale musí si dát velký pozor!

Häcken je sice rodinný klub, který má starý stadion s dřevěnými tribunami a zázemím v buňkách, ale umí překvapit,“ varuje Melichárek. „Ani největší švédské týmy na jeho hřiště nejezdí pro výhru 3:0. Je to velmi technický a nepříjemný mančaft.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud