19. července 2013 • 13:18

EVROPSKÁ LIGA: Liberec může dostat Curych, Sparta švýcarský Thun

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Své možné soupeře znají i čeští zástupci pro 3. předkolo Evropské ligy. Pokud Slovan Liberec postoupí přes lotyšské Skonto, narazí na švýcarský FC Zürich. Sparta může jít na švýcarský Thun, nebo gruzínský Čechurov. Jablonec jako jistý účastník 3. předkola vyzve lepšího z dvojice Stromsgodset (Norsko) nebo maďarským Debrecín.



Jablonec, který jako vítěz Poháru České pošty vstupuje do boje o postup do základních skupin až ve 3. předkole, si musí na jméno protivníka počkat, jelikož Strömsgodset v prvním duelu 2. předkola doma remizoval s Debrecínem 2:2 a před odvetou je tak boj o postup zcela otevřený.

Podobně otevřený je však také boj o postup dalších dvou českých účastníků. Liberec musí nejprve doma smazat manko z prohry 1:2 na hřišti Skonto Riga. Pokud se mu to povede, může se těšit na atraktivní souboj s Curychem. Los však Liberci ještě přál, protože mu hrozilo, že za soupeře dostane anglické Swansea, či Kazaň.

Do Švýcarska se může vydat také Sparta, která však musí nejprve přejít přes Häcken. Pokud se to podaří, pravděpodobně si zopakuje souboj s Thunem ze sezony 2005/06, kdy se oba celky potkaly v základní skupině Ligy mistrů. Pátý tým minulé sezony švýcarské ligy vede po úvodním duelu 2. předkola nad Čichurou 2:0.

Zklamání sparťanů po domácí remíze 2:2 bylo obrovské
Zklamání sparťanů po domácí remíze 2:2 bylo obrovské

Pokud Thun i Sparta postoupí, pro Pražany by to nebylo příjemné ohlédnutí do historie: nejprve v Thunu prohráli 0:1 a tehdejší kapitán Tomáš Sivok si při utkání v Bernu, kde Thun k pohárovým duelům nastupoval, vážně poranil koleno. Několik dní po utkání také rezignoval tehdejší kouč Jaroslav Hřebík, dnes sportovní ředitel letenského klubu.

Ani domácí odveta Spartě, vedené už Stanislavem Grigou, radost nepřinesla. Fanoušci se zlobili po bezbrankové remíze a upachtěném výkonu. Letenští tak nedosáhli na výhru, která by jim přinesla alespoň postup na třetí místo ve skupině a pokračování v tehdejším Poháru UEFA. Místo toho Sparta skončila na posledním, čtvrtém místě a pohárová sezona pro ni skončila.

Celkově je česko-švýcarská bilance velmi vyrovnaná. Ze 16 zápasů jich sedm vyhráli čeští zástupci, šestkrát uspěla alpská strana.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud