Karel Häring
10. srpna 2013 • 04:50

Vrba vládne českým trenérům! V počtu evropských výher sesadil Cipra

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvě výhry nad estonským Nomme Kalju s celkovým skóre 10:2 potvrdily, že Viktorii Plzeň kvalifikační boje o Ligu mistrů náramně svědčí. A pro kouče Pavla Vrbu měly speciální nadstavbovou hodnotu. Díky nim se stal jedničkou mezi tuzemskými trenéry v počtu výher v evropských pohárech na lavičkách českých týmů.



Kralování Františka Cipra skončilo. Bývalý kouč pražské Slavie, kterou mimo jiné dovedl do semifinále Poháru UEFA v ročníku 1995/1996, už není mužem s nejvyšším počtem triumfů v pohárech. Sesadil jej Pavel Vrba, jehož Viktoria Plzeň je zároveň nejproduktivnějším týmem kvalifikace Champions League za posledních pět sezon.

 Když v září 2000 porazila pražská Slavia AB Kodaň, trenér Cipro si připsal svou dvacátou výhru v evropských pohárech. K ní už žádné další vítězství nepřidal, ale na dlouhá léta byl tuzemským rekordmanem, protože od rozdělení Československa neměl v této statistice mezi kouči v českých klubech konkurenci.

Trenér Plzně Pavel Vrba byl po utkání spokojený a poděkoval fanouškům za podporu Viktorie v bitvě s BaníkemFoto Michal Beránek (Sport)

Kouč Plzně se po dvou vítězstvích nad Kalju ve 3. předkole Ligy mistrů dostal na číslo dvacet dva, k čemuž potřeboval pouhých šestatřicet zápasů.

„Nedokážu to přesně posoudit, protože nevím, s kým přesně tehdy hráli, ale myslím, že pan Cipro asi měl těžší soupeře. Každopádně je to dobré číslo. Statistiky až tolik nesleduju, hlavní je, aby narůstaly výhry pro český fotbal, a je jedno, v které éře to bylo. On i já jsme měli k dispozici mužstvo, které dokázalo být konkurenceschopné v Evropě,“ okomentoval Vrba svůj posun na první místo.

Pravdou je, že v 90. letech se hrávalo pouze jedno předkolo a kluby se neutkávaly tak často s outsidery z některých postsovětských republik (Arménie, Gruzie, Estonsko, Lotyšsko atd.). Někteří trenéři, jako například Ivan Hašek či Jaroslav Hřebík, navíc vedli Spartu pouze v těžkých zápasech Ligy mistrů, bez předkol.

Cipro ke své dvacítce potřeboval pětatřicet zápasů. Na třetím místě je Jozef Chovanec s šestnácti výhrami (ve 40 zápasech), čtvrté místo patří Vítězslavu Lavičkovi, jenž ve Spartě, Liberci a na Žižkově nasbíral čtrnáct vítězství.

 Nejúspěšnější čeští trenéři v evropských pohárech
1. Pavel Vrba Plzeň  22 36
2. František Cipro Slavia 20 35
3. Jozef Chovanec Sparta 16 40
4. Vítězslav Lavička Žižkov, Liberec, Sparta  14 36
5. Ladislav Škorpil Liberec 13 28
6. Miroslav Beránek Slavia 11 20
   Karel Jarolím  Slavia 11 49
8. Jozef Jarabinský  Sparta, Slavia 10 18
9. Josef Csaplár  Liberec, Slavia  9 18
10. Ivan Hašek Sparta 7 20
  Jaroslav Hřebík Slavia, Sparta 7 20
  Jiří Kotrba Žižkov, Jablonec, Příbram, Sparta 7 23
Pozn.:  Ve sloupcích za pořadím následuje jméno, klub, výhry a počet zápasů. Do přehledu jsou zahrnuty jen pohárové zápasy na lavičkách českých týmů, a to od vzniku samostatného Česka, tedy sezony 1993/1994.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud