18. února 2016 • 17:00

Vzepře se osudu? Sparta chce zastavit jarní pohárové prokletí

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaro = konečná. Tahle rovnice se fotbalové Spartě vůbec nelíbí. Od roku 2000 totiž platí, že jakmile se Letenským povede dostat do jarní části evropských pohárů, hned v první možné chvíli vypadnou. Platilo to třikrát v Lize mistrů, zatím dvakrát přišel „jarní“ krach i v Evropské lize. Teď proti Krasnodaru má Sparta další pokus na přepsání historie.



V sezonách 1999/2000 a 2001/2002 měla konečná letenského týmu v Evropě stejné jméno – osmifinálová skupina Ligy mistrů. V roce 2004 už se hrálo v milionářské soutěži sice v téhle fázi vyřazovacím způsobem, ale výsledek byl pro Spartu stejný. Stopku jí vystavil slavný italský AC Milán po výsledcích 0:0 a 1:4. Co by za podobnou věc na Letné dneska dali… I meta v podobě postupu do základní skupiny této soutěže je totiž pro Pražany v posledních letech jen přáním.

Z pohárových soutěží je Spartě „souzená“ v posledních letech Evropská liga. Ale i tam, když se povedlo Letenským proklouznout do jarní fáze, tak hned první překážku nepřešli. Mezi nejlepších 32 celků se Sparta dostala v sezoně 2010/2011. Srazila se s Liverpoolem, který nebyl v ideální formě. Po domácí remíze 0:0 a následné těsné prohře 0:1, kdy Liverpool vstřelil vítězný gól až těsně před koncem, však Pražané opět v Evropě dohráli.

Další stopka přišla ve stejné fázi soutěže v sezoně 2012/2013 a tentokrát byla katem Letenských Chelsea Petrem Čechem v brance. Sparta sice prohrála doma 0:1, ale v odvetě dlouho stejným rozdílem vedla a blížila se k prodloužení. „Blues“ ale nakonec dokázali vyrovnat, což poslalo český celek ze hry.

Ve čtvrtek večer rozehraje Sparta partii s Krasnodarem, kdy se pokusí smazat dosavadních „pět pohárových zastavení jara“. V cestě jí stojí ruský soupeř, který má kvalitu a nelze ho podcenit. Tým kouče Zdeňka Ščasného ale dobře ví, že šanci na to, aby uťal bídnou sérii, určitě má.

Sparta vs. Krasnodar Sparta vs. KrasnodarFoto Sport

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >> 

Všechny zprávy pro fanoušky Sparty Všechny zprávy pro fanoušky SpartyFoto spo

Pohodová atmosféra na tréninku sparťanských fotbalistů
Pohodová atmosféra na tréninku sparťanských fotbalistů

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud