9. srpna 2018 • 14:50

Aršavin proti Olomouci! Zažil pád, ale dál je rozdílový a myslí jako trenér

Autor: ros
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedno jméno budí na soupisce Kajratu Almaty pořádný respekt. Andrej Aršavin, hvězdný útočník s instinktem zabijáka, který je ve 37 letech už blízko konce kariéry, pořád však zůstává rozdílovým hráčem. Nebojí se kopat penalty a zkušeně zvládá i klíčové momenty důležitých zápasů. Sigmu dnes čeká v třetím předkole Evropské ligy těžký úkol, pokusit se ho vynulovat nebude totiž vůbec jednoduché.



Kariéru má za sebou Aršavin bohatou. Začínal v Zenitu Petrohrad, kde působil téměř osm let. Mezi evropskou elitu ho vystřelil evropský šampionát 2008, kde výrazně přispěl k postupu do semifinále. Poté přišlo jeho nejslavnější angažmá v Arsenalu, kde vstřelil ve 145 zápasech 31 gólů. Zřejmě netřeba mluvit o téměř již legendárním večeru, kdy na Anfield Road Liverpoolu nasázel hned čtyři branky (36., 67., 70. a 90.) a dovedl tak svůj tým k remíze 4:4.

Jméno Aršavin pak rychle začalo upadat v zapomnění, ruský útočník začal znovu brázdit trávníky v nejvyšší ruské soutěži. Vrátil se do Petrohradu, pak se na skok podíval i do Krasnodaru. Tam odehrál pouhých osm zápasů. Tak trochu z nouze přijal nabídku kazašského Kajratu Almaty, která měla být pouze na jeden ročník. Angažmá se na konec protáhlo a v týmu dnešního olomouckého soupeře začíná již třetí sezonu.

„Novináři se mě na něho vždy ptají. Pokaždé dorazí na trénink jako první a odchází jako poslední. Šava je velký profík, miluje fotbal. V budoucnu bude velmi dobrý kouč, protože hře hodně rozumí. Do detailu, do hloubky a užívá si to. Všichni znáte jeho kariéru, ale pro nás je pořád hodně důležitý na hřišti, kde se stává rozdílovým hráčem. Jsme šťastní, že ho máme, ale nejsme jen tým o Aršavinovi, máme přes dvacet hráčů," komentoval situaci kolem ruského útočníka španělský kouč Almaty Carlos Alós Ferrera.

Sílu snipera v dresu kazašského klubu si uvědomuje i trenér Václav Jílek. „Čeká nás útočné mužstvo, které má ve svém středu výrazné individuality. Například na Aršavinovi už je sice vidět přibývající věk, ale pořád dává rozhodující góly, bere si také penalty. Pořád má přidanou hodnotu," prozradi na tiskové konferenci před prvním měřením sil.

Pouze 172 centimetrů měřícímu Aršavinovi se dařilo i v reprezentaci. Během 76 zápasů stihl 16 branek. Svou derniéru zažil na EURO 2012, kde se mimo jiné střetl s českou reprezentací a dvěma asistencemi pomohl k vítězství 4:1. V témže roce nastoupil za národní tým naposledy.

Aršavin se v posledních letech proslavil především svou aférou s ruskou modelkou Olgou Semenovovou, což ho málem stálo manželství s ženou Alisou.

V probíhající sezoně ze své pozice levého křídelníka pomohl Kajratu už k dvaceti brankám, když sám osm gólů vstřelil a na dalších dvanáct přihrál. Na první úspěch v předkolech Evropské ligy prozatím stále čeká.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud