30. srpna 2018 • 23:17

Vydrův gól na postup nestačil, Látalova Trnava je ve skupině

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalista Matěj Vydra dal svůj první gól v dresu Burnley, k postupu do základní skupiny Evropské ligy však nestačil. Český útočník zařídil anglickému celku v odvetě 4. předkola remízu 1:1 s Olympiakosem Pireus, který prošel dál po domácí výhře 3:1. Postup do skupiny naopak slaví jiní čeští hráči: stoper Kodaně Michael Lüftner, záložník Bordeuax Jaroslav Plašil a středopolař Trnavy Jakub Rada. Slovenský celek navíc dovedl do hlavní fáze kouč Radoslav Látal.



Vydra v 65. minutě nastoupil na své první minuty po letním příchodu do Burnley a od začátku byl na trávníku hodně vidět. Nejprve přestřelil branku, ale pak v 86. minutě necelé tři minuty po vedoucím gólu Olympiakosu srovnal z dorážky po závěru v malém vápně.

Látal jako první kouč dovedl Trnavu do základní skupiny pohárů. Spartak v sezoně 1968/69 postoupil až do semifinále Poháru mistrů evropských zemí, ale tehdy se hrálo systémem play off. Český kouč, který převzal tým před sezonou, s Trnavou úspěšně prošel dvěma předkoly Ligy mistrů a po smolném vyřazení s Crvenou zvezdou Bělehrad zvládl 4. předkolo Evropské ligy.

Trnava nakročila k historickému úspěchu už před týdnem, kdy na půdě Olimpije Lublaň zvítězila 2:0, takže jí dnes bohatě stačila remíza 1:1. Rada odehrál celých 90 minut, stejně slovenský útočník Marek Bakoš, který v týmu hostuje z Plzně.

Radovat se může i bývalý reprezentant Plašil. Jeho Bordeaux doma porazilo Gent 2:0 a po venkovní bezbrankové remíze postoupilo. Český záložník vydržel na trávníku celý zápas a připsal si žlutou kartu.

Základní skupinu vybojovala také FC Kodaň v kádru Lüftnerem. V odvetě 4. předkola dánský celek doma remizoval stejně jako před týdnem venku s Bergamem bez branek a italského favorita následně vyřadil v penaltovém rozstřelu, v němž se prosadil i bývalý ostravský a jablonecký hráč Ján Greguš. Lüftner zůstal jen na lavičce náhradníků.

Radují se také v Lucembursku

Naopak Ufa s českým záložníkem Ondřejem Vaňkem v sestavě si základní skupinu nezahraje. V domácí odvetě ruský celek nevyužil proti Glasgow Rangers dvojnásobnou přesilovku a jen remizoval 1:1. První zápas vyhrál slavný skotský tým 1:0 a pod vedením nového trenéra Stevena Gerrarda poprvé od sezony 2010/11 postoupil do skupiny pohárů. 

Rangers nakročili v odvetě k postupu už v deváté minutě, kdy se povedenou technickou střelou prosadil Ejaria. Ve 32. minutě srovnal Sysujev, ale na víc už se Ufa nezmohla, i když v závěru hrála proti devíti hostujícím hráčům. V 37. minutě totiž dostal červenou kartu Morelos a v 66. minutě ho následoval Flanagan. Domácí dvakrát trefili tyč a gól v nastavení po Vaňkově rohu neplatil kvůli útočnému faulu.

Senzaci dokonalo Dudelange, které vyhrálo na půdě Kluže 3:2 a navázalo na domácí vítězství 2:0. Outsider tak pro lucemburský fotbal vybojoval vůbec první postup do základní skupiny v evropských pohárech.

Špatnou formu z úvodu sezony potvrdila Basilej, která prohrála 0:1 na půdě Apollonu Limassol a po domácím vítězství 3:2 kvůli nižšímu počtu gólů venku vypadla. Švýcarský celek, za který nenastoupil zraněný kapitán české reprezentace Marek Suchý, tak bude nečekaně na podzim v pohárech chybět. Po prohře 0:3 na půdě jiného kyperského celku Larnaky nepostoupil do skupiny ani Trenčín.

Odvetná utkání 4. předkola fotbalové Evropské ligy:

Mistrovská část: Ludogorec Razgrad - Torpedo Kutaisi 4:0 (2:0), první zápas: 1:0, postoupil Ludogorec; Karabach - Šeriff Tiraspol 3:0 (2:0), první zápas: 0:1, postoupil Karabach; Kluž - F91 Dudelange 2:3 (0:0), první zápas: 0:2, postoupilo Dudelange; Midtjylland - Malmö 0:2 (0:1), první zápas: 2:2, postoupilo Malmö, Škendija Tetovo - Rosenborg Trondheim 0:2 (0:0), první zápas: 1:3, postoupil Rosenborg; Trnava - Olimpija Lublaň 1:1 (1:1), první zápas: 2:0, postoupila Trnava, Celtic Glasgow - Süduva Marijampole 3:0 (1:0), první zápas: 1:1, postoupil Celtic.

Nemistrovská část: Ufa - Glasgow Rangers 1:1 (1:1), první zápas: 0:1, postoupil Glasgow Rangers, Lipsko - Luhansk 3:2 (1:1), první zápas: 0:0, postoupilo Lipsko; FC Kodaň - Bergamo 0:0 po prodl., na pen. 4:3, první zápas: 0:0, postoupila Kodaň; Molde - Petrohrad 2:1 (0:1), první zápas: 1:3, postoupil Petrohrad; Apollon Limassol - Basilej 1:0 (0:0), první zápas: 2:3, postoupil Apollon; Maccabi Tel Aviv - Sarpsborg 2:1 (0:0), první zápas: 1:3, postoupil Sarpsborg, Besiktas Istanbul - Partizan Bělehrad 3:0 (2:0), první zápas: 1:1, postoupil Besiktas; Bröndby Kodaň - Genk 2:4 (1:2), první zápas: 2:5, postoupil Genk; FCSB - Rapid Vídeň 2:1 (2:0), první zápas: 1:3, postoupil Rapid; Burnley - Olympiakos Pireus 1:1 (0:0), první zápas: 1:3, postoupil Olympiakos; Bordeaux - Gent 2:0 (1:0), první zápas: 0:0, postoupilo Bordeaux.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud