Jakub Dvořák
21. září 2018 • 11:18

Trnava řádí dál! Hrála jako Real, chválil kouč, rozhodl nechtěný talent

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trnavská jízda nebere konce! Na jaře zisk mistrovského titulu, v létě pod novým koučem Radoslavem Látalem postup do základní skupiny Evropské ligy a v ní historická výhra nad Anderlechtem Brusel 1:0. Navíc s čistým kontem v zádech, což se zatím žádnému slovenskému celku v novodobé Lize mistrů a Evropské lize nikdy nepodařilo. „V předkolech jsme se báli, abychom nebyli doma za blbce, ale zatím jsme pouze za frajery,“ glosoval úspěšné tažení Spartaku kapitán Boris Godál.



Běžela 79. minuta. Trnava držela nerozhodný stav 0:0 proti belgickému Anderlechtu a mířila k prvnímu bodu v Evropské lize. Na rohový kop Erika Grendela si však na zadní tyči počkal Matej Oravec a z blízka jej trknul hlavou do branky. 1:0! Spartak zasadil bruselskému celku nepříjemný direkt, ze kterého se už hosté do konce utkání nevzpamatovali.

Trnavští mohli začít slavit. S tím, že doma porazí Anderlecht, na Slovensku moc lidí nepočítalo. „Jsou to krásné pocity,“ usmíval se český kouč Radoslav Látal po vítězství. „Čekali jsme na svojí šanci a proměnili ji,“ těšilo ho.

Pikantní je především příběh autora vítězného gólu. Dvacetiletý Matej Oravec v kádru Trnavy touto dobou už vůbec nemusel být. Na konci přestupového termínu jej totiž Spartak chtěl poslat do Podbrezové. Všechny potřebné dokumenty byly připraveny, ale po značném tlaku médií a fanoušků, kteří klub za tohle rozhodnutí podrobili kritice, se Trnava rozhodla vše stopnout.

„Neskutečné, to se ani nedá popsat, co teď cítím,“ soukal ze sebe trnavský talent, který byl před několika měsíci vybrán do top 50 talentů v Evropě do 21 let. „Byli za námi fantastičtí fanoušci a gól na konci utkání? Je to nejkrásnější věc, co jsem zatím zažil,“ dodal Oravec.

„Vycházeli jsme ze zápasu proti Lublani, kde hrál Matej velmi dobře. Zasloužil se i o postup do skupiny. Pokud na sobě bude dál pracovat, je to do budoucnosti velmi zajímavý hráč. Nerad chválím individuality, ale musím ho vyzdvihnout," uvedl Látal na Oravcovu adresu.

Trnavu na domácím stadionu hnalo přes 17 tisíc fanoušků, což si vychutnával i kapitán Boris Godál. „Bylo to něco úžasného. Byli našim dvanáctým hráčem a nabíjeli nás energií,“ chválil je. „Na začátku zápasu jsem měl husí kůži. Je to sice jen Evropská liga, ale jakmile se spustila její znělka, dostalo mě to. Přeci jen, třeba to zažijeme jen jednou za život."

Trenér Trnavy Radoslav Látal během duelu Evropské ligy mezi Trnavou a Anderlechtem
Trenér Trnavy Radoslav Látal během duelu Evropské ligy mezi Trnavou a Anderlechtem

Trnava tak pokračuje ve svém úspěšném tažení napříč Evropou. Přitom na začátku vypadala jako jeden z mnoha nováčků, kteří budou v pohárech za otloukánky. Svoji evropskou pouť rozjela už na začátku července v 1. předkole Ligy mistrů.

A slovenský mistr všechny překvapil. Postupně vyřadil Zrinjski Mostar (bosenský mistr), senzačně i polského šampiona Legii Varšava a cestu do Champions League mu zatarasila až Crvena Zvezda Bělehrad (srbský mistr). Do Evropské ligy se Látalův tým nakonec dostal přes Olimpiji Lublaň (slovinský mistr).

Los však ke slovenskému týmu nebyl zrovna milosrdný. Přiřkl mu Fenerbahce Istanbul, Anderlecht Brusel a Dinamo Záhřeb. Po prvním utkání je šly však všechny predikce stranou. Trnavu musí brát ostatní vážně.

Trnava? Jako Real, řekl kouč Anderlechtu

„Hodně mě těší, že jsme si během těch devíti zápasů v Evropě vybudovali respekt. Náš výkon proti Anderlechtu je výstraha pro ostatní. Myslím, že už nás nikdo nebere jako fackovacího panáka,“ uvedl Godál, kapitán jediného slovenského zástupce v evropských pohárech.

Trenér poražených Hein Vanhaezebrouck měl však po utkání mrzutou náladu. „Trnava toho moc nenahrála. Vytvořila si dvě příležitosti a z jedné padl gól. Asi jako Real Madrid ve středu proti AS Řím. Také měl těžký zápas a utkání rozsekl z přímého kopu. Myslím si, že jsme měli kopat penaltu, kterou nám sudí upřel. Kdybychom první gól dali my, jsem si jistý, že bychom tu vyhráli,“ uvedl kouč belgického mužstva.

To se však nestalo. Trnavě se podařilo jako prvnímu slovenskému týmu v novodobé historii vyhrát bez inkasování. Už samotná výhra je pro tamní fotbal velkým úspěchem. Před ní to svedly pouze Artmedia v sezoně 2005/06, která porazila v Lize mistrů senzačně Porto 3:2 a Žilině v ročníku 2008/09 v Poháru UEFA, když zvítězila nad Aston Villou.

Čisté konto udržely slovenské týmy v pohárech dosud pouze čtyřikrát a vždy se jednalo o bezbrankové remízy. Jedna z nich je i proti českému týmu – v roce 2008 Žilina remizovala s pražskou Slavií.

Jednou se však Spartaku vyhrát nad Anderlechtem 1:0 už podařilo. V roce 1972 v tehdejším Poháru mistrů, kdy byl součástí týmu i současný prezident Spartaku Dušan Keketi.

„Pan Keketi nám přišel hned pogratulovat do kabiny a připomenul nám výsledek z dob, kdy byl ještě on aktivním fotbalistou. Já se o této informaci dozvěděl až v den zápasu a před ním bych to bral všemi deseti. Nakonec se to splnilo," usmál se Látal.

Góly

Domácí: 79. Oravec

Hosté:

Sestavy

Domácí: Chudý – A. Kadlec, Tóth, Godál (C), Čonka (52. Kulhánek) – Oravec, J. Rada – Jirka (64. Małecki), Grendel, Čanturišvili – Bakoš (87. Janso).

Hosté: Didillon – Najar (65. Saief), O. Vranješ, Sanneh, Milić – Musona (83. Makarenko), Kums, Trebel (C), Amuzu – Santini, Dimata (83. Gerkens).

Náhradníci

Domácí: Rusov, Janso, Kulhánek, Ghorbani, Dangubič, Małecki, Lupták

Hosté: Boeckx, Makarenko, Gerkens, Appiah, Saief, Kayembe, Sambi Lokonga

Karty

Domácí: Grendel, A. Kadlec, Bakoš, Tóth, Čanturišvili

Rozhodčí

Clancy – Ross, Carr (všichni Skotsko)

Stadion

Štadión Antona Malatinského

Návštěva

17 114 diváků

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Záhřeb 6 4 2 0 11:3 14
2. Fenerbahce 6 2 2 2 7:7 8
3. Trnava 6 2 1 3 4:7 7
4. Anderlecht 6 0 3 3 2:7 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud