29. května 2019 • 22:50

Finále EL: Chelsea - Arsenal 4:1. Čech končí prohrou, zářil Hazard

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Arsenalu s loučícím se brankářem Petrem Čechem ve finále Evropské ligy v Baku podlehli londýnskému rivalovi Chelsea vysoko 1:4. Bývalá jednička české reprezentace tak poslední zápas profesionální kariéry neoslavila ziskem trofeje. "Blues" soutěž vyhráli podruhé v historii a poprvé od roku 2013, kdy byl v týmu i Čech.



Všechny góly na Olympijském stadionu padly až ve druhém poločase. Mezi 49. a 65. minutou překonali Čecha bývalý hráč Arsenalu Olivier Giroud, Pedro Rodríguez a Eden Hazard z penalty. Na snížení střídajícího Alexe Iwobiho rychle zareagoval čtvrtou brankou opět Hazard.

Triumf Chelsea znamená, že třetí tým české ligy Sparta Praha nepostoupí přímo do skupiny příštího ročníku soutěže a musí do třetího předkola. Arsenal místo Ligy mistrů čeká jen Evropská liga, protože v domácí soutěži skončil na pátém místě.

Duel s Chelsea byl pro Čecha hodně pikantní, protože v soupeřově týmu strávil jedenáct sezon a získal 15 trofejí. Podle spekulací britských médií by se navíc sedmatřicetiletý gólman měl v létě na Stamford Bridge vrátit jako sportovní ředitel.

Přestože proti sobě nastoupila dvě anglická mužstva, v základních sestavách se objevil jediný Angličan Maitland-Niles z Arsenalu. Ten se v deváté minutě postaral o první šanci, když jeho centr nepříliš jistě odvrátil gólman Arrizabalaga a dorážející Aubameyang přestřelil.

První půle příliš povedených akcí nenabídla. Xhakova rána se lehce otřela o břevno branky Chelsea, Čech se předvedl proti střele Emersona a ještě nebezpečnějšímu pokusu Girouda krátce před pauzou.

"Blues" vstoupili lépe i do druhého poločasu. Emerson v 49. minutě nacentroval do pokutového území a Giroud umístěnou hlavičkou překonal Čecha. Francouzský mistr světa se s 11 góly osamostatnil v čele tabulky střelců soutěže před Srbem Jovičem z Frankfurtu.

Chelsea měla jasnou převahu a v 60. minutě navýšila skóre. Hazard z levé strany předložil míč Pedrovi a španělský útočník se trefil přesně k tyči. A pro Arsenal bylo brzy ještě hůř: Maitland-Niles v šestnáctce stáhl Girouda a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Hazard.

V 69. minutě sice snížil čerstvý náhradník Iwobi povedenou ranou, ale hned za tři minuty vrátil Chelsea tříbrankový náskok Hazard, který po dalším zaváhání obrany zužitkoval Giroudovu přihrávku.

Radost z hattricku pak belgickému útočníkovi zkazil dobrým zákrokem Čech. "Kanonýři" se ještě pokusili o závěrečný tlak, ale Lacazette tváří v tvář nepřekonal Arrizabalagu a střídající mladík Willock ve slibné pozici minul branku.

Chelsea vylepšila vlastní rekord soutěže na 18 zápasů po sobě bez porážky. Trenér Emery nenavázal na triumfy se Sevillou z let 2014-16 a nestal se prvním koučem, který vyhrál Evropskou ligu čtyřikrát. Arsenal na mezinárodní trofej čeká od roku 1994, kdy ovládl Pohár vítězů pohárů.

Góly

Domácí: 49. Giroud, 60. Pedro, 65. E. Hazard, 72. E. Hazard

Hosté: 69. Iwobi

Sestavy

Domácí: Arrizabalaga – Azpilicueta (C), Christensen, David Luiz, Emerson – Kanté, Jorginho, Kovačić (76. Barkley) – Pedro (71. Willian), Giroud, E. Hazard (89. Zappacosta).

Hosté: Čech – Papastathopoulos, Koscielny (C), Monreal (66. Guendouzi) – Maitland-Niles, Torreira (67. Iwobi), Xhaka, Kolašinac – Özil (77. Willock) – A. Lacazette, Aubameyang.

Náhradníci

Domácí: Caballero, Cumming, Alonso, Barkley, Higuaín, Zappacosta, Willian, Cahill, Ampadu, McEachran, Gallagher

Hosté: Iliev, Leno, Alnaní, Lichtsteiner, Iwobi, Mustafi, Welbeck, Jenkinson, Guendouzi, Nketiah, Willock, Saka

Karty

Domácí: Pedro, Christensen

Rozhodčí

Gianluca Rocchi – Filippo Meli, Lorenzo Manganelli (vš. ITA)

Stadion

Baku Olympic Stadium, Baku (AZE)

Petr Čech diriguje obranu během posledního zápasu v kariéře ve finále Evropské ligy v Baku
Petr Čech diriguje obranu během posledního zápasu v kariéře ve finále Evropské ligy v Baku

 

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud