Jan Podroužek
11. března 2021 • 16:45

Slávistická desítka baží po evropském déjà vu. Trenér před Rangers varuje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z více než poloviny je slávistický kádr jiný, pořád v něm ale najdete desítku hráčů, kteří si jdou pro třetí úžasný evropský úspěch. Jsou to ti, kteří zažili čtvrtfinále Evropské ligy v sezoně 2018/2019, pak postoupili do skupiny Ligy mistrů a teď by si rádi zopakovali dva roky staré rajzování. V osmifinále Evropské ligy jim překážejí Rangers, kteří se o víkendu vrátili po deseti letech na skotský trůn, a jejich superpopulární trenér Steven Gerrard.



Evropský standard Slavie má opravdu výšku. Vždyť podruhé za poslední tři sezony je tým Jindřicha Trpišovského blízko tomu, aby se dostal mezi nejlepší osmičku Evropské ligy. Nebo blízko...

„Nešetří krokem. Čeká nás soupeř, který je velice kvalitní psychicky i fyzicky,“ varuje slávistický trenér sebe i své mužstvo před Rangers, čerstvým mistrem skotské ligy. Suverénním. Šest kol před koncem má komplet hotovo, před hlavním nepřítelem Celtikem vede o drtivých dvacet bodů.

A varuje i před trenérem Stevenem Gerrardem, jenž si se svými asistenty Michaelem Bealem a Garrym McAllisterem užívá popularitu, která přesahuje národní hranice. Sahá až kamsi do Liverpoolu, v jehož čele si najednou Gerrarda umí každý fanoušek hezky představit.

Z Rangers vyrobil mužstvo, které dává v lize průměrně skoro dva a půl gólu na zápas a v Evropské lize dokonce přesně tři.

„Na setkání se Stevenem Gerrardem se těším. Sledoval jsem, jak dovedl Liverpool jako hráč k vítězství v Lize mistrů. Je to obrovská osobnost, lídr na hřišti i mimo něj. Je to jeden z mých nejoblíbenějších hráčů z fotbalového mládí,“ váží si Trpišovský dalšího významného setkání ve své kariéře.

„Směrem dopředu jsou jeho Rangers hodně nebezpečný tým,“ je si plně vědom.
Ale Slavia už za tříleté působení v Evropě pod Trpišovským zkrotila kdejaké bombarďáky. A pořád má v kádru deset hráčů, kteří to všechno zažili.

Opory Ondřej Kolář, Jan Bořil, Ondřej Kúdela a Peter Olayinka pravděpodobně nebudou chybět na hřišti ani dnes, blízko do sestavy má i Lukáš Masopust, pak ještě Stanislav Tecl a Přemysl Kovář. Jistě se neukážou zranění Petr Ševčík a Ibrahim Traoré a taky Mick van Buren, který není na soupisce.

„Náš tým se během těch let změnil, dnes jsme typologicky jiní, vyrovnanější, rychlejší a pohyblivější. Naopak nám možná ubylo na fyzické síle,“ popisuje Trpišovský svoje mužstvo.

„Hráčům jsem říkal, že musí být připravení, koncentrovaní. Je to velká výzva, Slavia je skvělý tým, máme k němu i k jeho trenérovi respekt,“ smeknul před českým mistrem před prvním osmifinále Gerrard.

Sám totiž ví, že oproti slávistům mají současní Rangers v Evropě o něco menší zkušenosti, nejen proto, že se před devíti lety propadli kvůli dluhům až do čtvrté ligy. V téhle sezoně dosáhli zatím na své maximum, vyrovnali tu minulou od dob, kdy se vrátili z nižších soutěží mezi skotskou elitu.

Chtějí ale ještě dál.

Jenže to Trpišovský a spol. taky.

Kdo ze současného kádru Slavie zažil čtvrtfinále EL 2018/2019 i LM 2019/2020

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud