19. března 2021 • 23:45

Kamara: Kúdela lže! Řekl mi... Rangers také reagovali na Kolářovo zranění

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
137
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Místo oslavy fotbalu obrovské haló. Odveta osmifinále Evropské ligy mezi Rangers a Slavií, v níž Pražané vyhráli 2:0 a prošli do čtvrtfinále, se pořádně zvrhla. Český celek podal po dění v útrobách stadionu trestní oznámení. Skotové zase apelují na reakci UEFA k incidentu, který se odehrál na hřišti mezi Ondřejem Kúdelou a Glenem Kamarou. Finský záložník se k momentu, který zastínil samotnou hru, nyní vyjádřil poprvé skrze advokáta, Rangers prostřednictvím výkonného ředitele. 



Byl to boj, vřava, válka. Fotbal šel stranou, a to zejména kvůli tvrdosti a nepřiměřeným zákrokům Rangers. Ti dohráli duel se Slavií bez dvou vyloučených. Mnohem více než prohra 0:2, vyřazení z Evropské ligy a i onen drsný projev, se ze skotské strany začalo řešit počínání slávistického stopera Ondřeje Kúdely.

Třiatřicetiletý obránce Slavie po jednom z mnoha faulů na své spoluhráče, v tomto případě Jana Kuchtu, vyrazil k domácímu Glenu Kamarovi a s rukou zakrytými ústy mu něco pošeptal. „Ve strachu o zdraví svých spoluhráčů jsem neudržel emoce na uzdě,“ uznal Kúdela. Domácí hráč na to konto bleskově vystartoval a začal vykřikovat, že ho slávista rasisticky urazil. Kúdela něco takového ale odmítl, s tím, že měl pronést You‘re a fuc***g guy (Jsi zasr**ý chlap).

Kamara ale tvrdí něco jiného a vydal k incidentu prostřednictvím advokáta prohlášení, ve kterém sdělil svůj pohled na dění na trávníku. „Kúdela (v prohlášení však jmenovaný jako Ondrej Kudel nebo Kedel) se hádal s hráčem Rangers. Když jsem se pokusil zasáhnout, řekl mi: ‚Za vteřinku jsem u tebe, příteli‘. Pak ke mně přišel, zakryl si ústa, naklonil se k mému uchu a pronesl: ‚You are fuc***g monkey, you know you are (Ty jsi ku**a opice, víš, že jsi). Byl jsem v šoku a zděšen, když jsem takové rasistické urážky slyšel od profesionálního fotbalisty. Jeho počínání bylo úmyslné a promyšlené, ale byl příliš hlasitý, protože můj spoluhráč Bongani Zungu slyšel, co mi řekl,“ podotkl Kamara a doplnil, že Kúdelovo tvrzení o výroku: ‚You‘re a fuc***g guy‘, je naprostá lež.

„Ve fotbale není místo pro rasismus, ani žádnou formu náboženského fatalismu. Od léta mnozí z nás poklekávají na symbol solidarity s těmi, kteří přišli o život kvůli rasovému násilí. Pokud chce UEFA rasismu skutečně ukázat červenou kartu, pak je na čase zaujmout přístup nulové tolerance. Jako hráč neočekávám, že budu muset v roce 2021 na hřišti nebo mimo něj tolerovat rasovou nenávist. K hanebnému rasistickému počínání Ondřeje Kúdely, došlo na mezinárodní scéně, proto jakákoliv nečinnost UEFA bude považována za dávání zelené rasismu,“ stojí v prohlášení finského záložníka.

Kamaru podporují v jeho tvrzení i Rangers. „Něco takového nebudeme tolerovat. Jako klub rozhodně stojíme za Glenem, stojíme za každým naším hráčem bez ohledu na rasu, náboženství, barvu nebo vyznání. Pokud oblékáte slavnou modrou Rangers, jste jedním z nás,“ stojí v úvodu prohlášení výkonného ředitele skotského mistra Stewarta Robertsona.

„Odmítáme uznat jakýkoliv pokus o obhajobu, překroucení nebo popření toho, co Kamara zažil. Mohu potvrdit, že já, Steven (Gerrard), předseda Douglas Park a sportovní ředitel Ross Wilson jsme se sešli, abychom se pobavili o stanovisku našeho klubu. Zároveň jsme se setkali se zástupci UEFA, přičemž zmiňovaný incident byl nahlášen delegátovi a rozumíme tím, že je součástí zápasového reportu,“ konstatoval Robertson.

„UEFA je si vědoma, že fotbalový svět se dívá. Očekáváme proto robustní a jednoznačnou reakci. Není možné zamést to pod koberec. Nehodláme přistoupit k tomu, aby Glen Kamara byl jen dalším do statistiky. Dost!“ doplnil.

Ředitel Rangers: Náš lékař Koláře ošetřil

Výkonný ředitel Rangers ale nezůstal jen u problému rasismu. Jako vůbec první ze strany Skotů zareagoval na zranění brankáře Slavie Ondřeje Koláře, k němuž došlo poté, co ho domácí Kemar Roofe trefil kopačkou do hlavy. „Zaznamenali jsme zranění, které utrpěl během náhodné srážky. Náš klubový doktor ho ošetřil a doufáme, že se rychle uzdraví,“ popřál Kolářovi Robertson a navázal tím, že přeje Slavii, aby se jí v dalším kole Evropské ligy dařilo.

„Žádné další komentáře nebudeme vydávat, dokud neobdržíme odpověď UEFA,“ dodali na závěr ve svých prohlášeních Robertson i Kamara.

O incidentu, který se odehrál po zápase v útrobách stadionu, kdy Kamara udeřil Kúdelu pěstí, na což Slavia reagovala podáním trestního oznámení, výkonný ředitel Rangers, ale ani samotný Kamara nijak nereagovali.  

Rangers FC Vše o klubu ZDE

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

PRVNÍ DOJEM: Slavia přežila řežbu. Co zbitý Kúdela a jeho výroky? Roofe zaslouží flastr
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
137

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud