Vojtěch Man
23. března 2021 • 17:05

Zlámal ze Skotska: Zákrok na Koláře byl úmysl! Čechy tu mají za rasisty

Autor: Vojtěch Man
Vstoupit do diskuse
20
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve Skotsku si zažil své, zažil i zákeřnost Rangers. Zároveň ale Zdeněk Zlámal ví, jak citliví jsou v Británii na jakékoli náznaky rasismu, který se na Ostrovech hlavně řeší po utkání Rangers - Slavia. „Taková urážka i nebezpečný kopanec do hlavy jsou nebezpečné,“ říká gólman, který už roky chytá za skotské Hearts. V zamčené části článku se dozvíte, proč si myslí, že zákrok Kemara Roofea byl úmyslný a jaké šance mají sešívaní proti Arsenalu. 



Na čtvrtek chystal popichování s kamarády, kteří ve Skotsku fandí Rangers. Sešívaní sice postoupili, ale postupem osmifinálové odvety bylo jasné, že legrace skončila. „Určitě hecování bylo v průběhu zápasu, ale s tím, co se událo ke konci  a po něm, tak tam veškeré hecování skončilo. Druhý den se na tréninku řešily úplně jiné věci…“ vypráví Zdeněk Zlámal z Edinburghu.

Jsou už čtyři dny po boji Rangers - Slavia, je to ve Skotsku ještě téma?
„Tady pořád. Baví se pouze o tom rasismu a hrozně to tu řeší. V neděli hráli derby s Celtikem a Scott Brown šel Kamaru obejmout a podpořit. Je to tu velké téma, ale musím říct, že v Británii jsou na rasismus všichni hodně hákliví. Mám docela hodně kamarádů tmavé pleti a párkrát jsme se bavili. Chápu je, protože když jsme se bavili hlouběji, tak rasismus tu pořád je. Nejen ve fotbale, třeba když se uchází o práci, nejsou tak rychle povýšení. Je to tu zakořeněné, skryté a oni to pořád cítí.

Navíc Skotové jsou národ, který se dokáže postavit za své reprezentanty… „Přesně tak, jsou hodně hrdí. Je jasné, že rasismus je hodně špatně, ale spíš mě udivuje, že tu neřeší zákrok na Ondru Koláře. A celkově v zápase bylo hodně zbytečných zákroků, ale to na Ondru jsem snad ještě neviděl. U rasismu nevíme, co tam bylo. Ondru Kúdelu znám a vím, že je to slušný a hodný člověk, tohle mi k němu nesedí. Ale ten zákrok na Ondru Koláře mohlo být veliké zranění… A je téma, co je horší? Jestli rasistická urážka, nebo takový nebezpečný kopanec do hlavy. Obě ty věci jsou hodně k zamyšlení.“

Jak utkání se Slavií ovlivnilo nedělní Old Firm derby?
„K mému překvapení ten zápas nebyl tvrdý, jako býval v minulosti, protože co pamatuju, bylo dřív hodně zákroků na hraně červené karty, tentokrát to nebylo tak hrozné. A Scott Brown mě hodně překvapil, protože rivalita Celtiku proti Rangers jde až do nenávisti. Rasismus je tu celospolečenské téma a přesahuje fotbal. V Čechách se to tak neřeší, ale musím se Ondry zastat, nezažil jsem ve Slavii hráče, který by byl rasistický. Ale tady je na to společnost strašně háklivá a hodně to řeší.

Vy jste si ve Skotsku zažil svoje. Byli Rangers tvrdí i mimo svůj standard, nebo Slavia poznala jejich klasickou hru?
„Zrovna s Rangers mám taky zkušenost, že jsme s nimi hráli před dvěma lety. Chytnul jsem balon na lajně, držel jsem ho vepředu a asi po třech vteřinách přijel Scott Arfield a 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
20

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud