7. května 2021 • 10:57

Arsenal bez pohárů? Tlak roste. Ikona připomněla, kdo Artetu vyřadil

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hrozí jim doslova blamáž, kterou coby klub nezažili 25 let. Fotbalisté Arsenalu jsou po vyřazení v semifinále Evropské ligy s Villarrealem (1:2, 0:0) pod hrozbou toho, že poprvé od sezony 1995-1996 budou chybět na evropské scéně. To vyvíjí tlak i na trenéra Mikela Artetu.



Měl to být duel, ve kterém zvrátí nepříznivý vývoj z úvodního střetnutí (1:2) a připojí se k dalším třem anglickým týmům ve finále evropských soutěží. Arsenalu se ale plán nevydařil. V odvetě semifinále Evropské ligy měl i trochu smůly, když hned dva pokusy kapitána Pierre-Emericka Aubameyanga skončily na brankové konstrukci. Konečný bezbrankový resultát tak poslal do boje o trofej Villarreal.

„Žlutá ponorka“ tím částečně narušila nadvládu Anglie nad Evropou, nedovolila jejím týmům zopakovat rok 2019, kdy se ve finále Ligy mistrů střetl Liverpool s Tottenhamem a v Evropské lize Chelsea s Arsenalem. V milionářské soutěži si to letos sice o triumf rozdají Manchester City s Chelsea, ale v Evropské lize se vklínil proti Manchesteru United právě španělský celek.

Vyřazení před branami finále může mít pro Arsenal fatální dopad směrem k nadcházející sezoně. „Gunners“ se totiž v domácí soutěži čtyři kola před koncem potácejí na devátém místě a reálně jim tak hrozí, že v příštím ročníku budou na evropské scéně chybět. Na sedmou příčku, kterou aktuálně okupuje Liverpool, jenž má navíc oproti Arsenalu zápas k dobru, ztrácejí pět bodů.

Fotbalisté Arsenalu vypadli v semifinále Evropské ligy s Villarrealem a hrozí jim, že v příští sezoně si nezahrají evropské poháry
Fotbalisté Arsenalu vypadli v semifinále Evropské ligy s Villarrealem a hrozí jim, že v příští sezoně si nezahrají evropské poháry

Pozornost se tak podle bývalého hráče Londýňanů Martina Keowna otáčí i směrem na trenéra Mikela Artetu. „Manažer se dostává pod obrovský tlak. Neříkám, že nebude dál trenérem klubu, to je rozhodnutí, které přijde zřejmě v létě. Pokud ale má zůstat, bude muset předvést s mužstvem neuvěřitelný začátek příští sezony. Je pod tlakem a v tuto chvíli se ve fotbalovém klubu musejí dělat velká rozhodnutí,“ uvedl v rozhovoru pro BT Sport Keown, jenž získal s Arsenalem tři mistrovské tituly.

Tlak na Artetovi je o to víc, když jej nyní přelstil Unai Emery, tedy kouč, kterého Arteta na lavičce Arsenalu nahradil. Odhlédneme-li tedy od 22 denní štace Freddieho Ljungberga, která obsahovala šest zápasů. „V obou zápasech ho překonal předchozí trenér, což je trochu trapné,“ domnívá se Keown.

Sám španělský kouč je přesvědčený, že dokáže Arsenal pozvednout a dál vést. „Musíme zareagovat na hřišti, ne o tom jen mluvit. Ano, stále věřím ve svou schopnost vykonávat tuto práci. Ano, chápu, že se bude pozornost soustředit na mě. Práce každého je pod drobnohledem. Tlak cítím neustále, ale chci dělat práci pro klub nejlépe, jak jen to jde, pro tým, každého příznivce, fanoušky,“ pronesl Arteta s tím, že je vyřazením z Evropské ligy zdrcen. „Byli jsme tak nadšení a toužili po finále, mít šanci zabojovat o triumf a být v příští sezoně v Lize mistrů. Je to obrovská rána,“ přiznal.

„Bohužel jsem trochu v šoku, myslel jsem, že Arsenal postoupí. Že vyhraje na Emirates, bude vyvíjet tlak. To tam ale nebylo, Villarreal byl lepší v obou zápasech,“ uznal ve svém hodnocení Ljunberg, jenž byl součástí „Invincibles“, tedy v Premier League neporaženého mistrovského Arsenalu ze sezony 2003/2004.

Arsenal FC Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud